Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( ραμσεϊ κλαρκ - "οι ηπα γεννούν την τρομοκρατία" :: 25-02-2003) 

ΡΑΜΣΕΪ ΚΛΑΡΚ "Οι ΗΠΑ γεννούν την τρομοκρατία"

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

"Εάν ο Μπους επιτεθεί στο ανίσχυρο πλέον Ιράκ, θα ενδυναμωθεί η τρομοκρατία στον κόσμο και η Αμερική θα αποκτήσει ακόμα περισσότερους εχθρούς. Δεν μπορείς να μιλάς για δημοκρατία ρίχνοντας βόμβες και αλλάζοντας "από τα έξω" κυβερνήσεις".

Ο διάσημος Ράμσεϊ Κλαρκ, o πρώην Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο 76χρονος φίλος των Κέννεντυ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στη συνέντευξη που μου έδωσε, στην ηλιόλουστη Βαγδάτη, μίλησε με πάθος για τα σχέδιά του. Προετοιμάζει, όπως είπε στα "ΝΕΑ", μαζί με άλλους ειρηνιστές της χώρας του δύο μεγάλες διαμαρτυρίες - διαδηλώσεις κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ(ακόμα και μπροστά στον Λευκό Οίκο) την 1η και τη 15η Μαρτίου.

Η συζήτηση μαζί του - στο περιθώριο της επίσκεψής του για "φιλειρηνικούς λόγους" στο Ιράκ - έγινε μέσα σε μία "ατμόσφαιρα", που το Σαββατοκύριακο "αγκάλιασε" τη Βαγδάτη, ακόμα και με φήμες γύρω από τη "μεσολαβητική επίσκεψη Πριμακόφ" στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η συνέντευξη με τον Ράμσεϊ Κλαρκ δεν μπορούσε παρά να αρχίσει με μία βασική μου απορία:

Εσείς, ένας Αμερικανός και μάλιστα για πολλά χρόνια κατά τη δεκαετία του '60, στην αμερικανική διοίκηση, τι… δουλειά έχετε σε μία χώρα που η κυβέρνησή σας συμπεριλαμβάνει στον άξονα του κακού;

"Κατ' αρχήν θα σας έλεγα ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη στιγμή για όλο τον κόσμο. Δεν αφορά απλά μία σχεδιασμένη επίθεση στο Ιράκ. Αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει. Και αντιδρά όλο και πιο πολύ σε μία τέτοια επίθεση. Θυμάται τον βομβαρδισμό του 1991. Θυμάται που καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις σε πηγές πόσιμου νερού. Ήταν μία καταστροφή… Παιδιά μωρά σκοτώθηκαν. Τα νοσοκομεία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι κάτοικοι έβλεπαν γύρω τους να πέφτουν βόμβες. Η Βασόρα ισοπεδώθηκε.

Ελπίζω να μη γίνει επίθεση και επομένως η ειρηνευτική μας πρωτοβουλία κάπου να έχει αποδώσει. Γνωρίζω φυσικά ότι ο Πρόεδρος Μπους θέλει πολύ να γίνει αυτή η επιχείρηση στο Ιράκ. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μία ευκαιρία για την ειρήνη. Ίσως να φθάσει και στα αυτιά της αμερικανικής κυβέρνησης η άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης. Νομίζω είναι μία ευκαιρία. Έγιναν διαδηλώσεις. Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου δεν θέλει τη βία και επίθεση στο Ιράκ".

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Ιράκ είναι μία επικίνδυνη χώρα και ότι διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χημικά και γενικώς όπλα μαζικής καταστροφής για την ανθρωπότητα. Δεν έχετε παρόμοιους φόβους;

"Ασφαλώς και όχι. Ξεχνάτε τι έγινε το '91 με τους βομβαρδισμούς; Αλλά και τι ακολούθησε μέχρι τώρα που μιλάμε με βομβαρδισμούς, π.χ. στην περιοχή της Βασόρας; Όλα αυτά είναι μία προπαγάνδα, μία κατασκευή ψεύτικων ειδήσεων. Οι τόνοι βομβών που έπεσαν κατέστρεψαν όλη τη στρατιωτική μηχανή του Ιράκ. Δεν άφησαν ούτε ένα από τα τανκς.

Και μαζί με όλα αυτά καταστράφηκε και όλο το σύστημα ύδρευσης. Ο κόσμος δεν είχε και δεν έχει να φάει. Καταντά αστείο να λέει κανείς ότι το Ιράκ είναι επικίνδυνο. Επιβάλανε οι ΗΠΑ την απόλυτη μιζέρια σε μία χώρα της Μέσης Ανατολής. Ακολούθησαν τους νόμους μιας ανελέητης γενοκτονίας. Οι κυρώσεις που επέβαλαν δεν άφησαν κανένα περιθώριο. Το 25% των παιδιών που γεννιούνται έχουν προβλήματα.

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο κόσμος έτσι γίνεται πιο επικίνδυνος και επιρρεπής στην τρομοκρατία. Εκεί δεν τον οδηγεί η αμερικανική κυβέρνηση με την πολιτική της; Αντί να αποφεύγεις τους τρομοκράτες, τους γεννάς!".

Τότε γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Πρόεδρος Μπους θέλει αυτό τον πόλεμο; Ποίο θα είναι το όφελος γι' αυτόν και τις ΗΠΑ;

"Θα έλεγα ότι κατ' αρχήν φταίει αυτή η λογική της "νεοαποικιοκρατίας''. Ο κ. Μπους θέλει να διευθύνει τον κόσμο. Έπειτα, επιδιώκει να ελέγξει τα πετρέλαια του Ιράκ και των γειτονικών χωρών. Είναι και γεωπολιτικό το ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι στρατηγική η θέση του Ιράκ. Είναι και η λογική της νέας τάξης πραγμάτων. Ορισμένοι στην Αμερική θέλουν να υποκαταστήσουν τον ΟΗΕ. Πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν ν παίξουν αυτό τον ρόλο. Αλλά, όλα αυτά δεν είναι μόνον επικίνδυνα για την ανθρωπότητα, είναι επικίνδυνα και για τον ίδιο τον λαό μας, τον αμερικανικό".

"Το κόστος για τη δημοκρατία είναι να σκοτώνεις παιδιά;"

"Για ποια δημοκρατία μπορεί να μιλάει ο κ. Μπους;" απαντάει ο κ. Κλαρκ στην επισήμανση πως η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ως αντιδημοκρατικό και τον ίδιο ως δικτάτορα.

"Και, λοιπόν, το κόστος για τη δημοκρατία είναι να σκοτώνεις παιδιά;", λέει. "Φέρνεις τη δημοκρατία με βομβαρδισμούς ή σκοτώνοντας αμάχους; Για ποια δημοκρατία μπορεί να μιλάει ο κ. Μπους; Είναι επικίνδυνη αυτή η αντίληψη και για τις ΗΠΑ. Όταν μάλιστα ξεσηκώνονται διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη του;

Έπειτα, είναι δημοκρατικό να λες ότι εσύ ως κυβέρνηση θα αλλάξεις μία άλλη κυβέρνηση; Πού ζούμε; Δείτε παλιά τι έκαναν στο Ιράν με τον δημοκρατικό εκλεγμένο Μοσαντέκ… Είκοσι πέντε χρόνια ο κόσμος υποφέρει.

Δείτε τι έγινε που στηρίχθηκε ο δικτάτορας Μομπούτου, τι έκανε η CIA στο Κονγκό. Δεν υπέφερε εκεί ο λαός επί 35 χρόνια; Τι συνέβη με τη δολοφονία του Αλιέντε στη Χιλή; Δύο φορές εξελέγη και η αμερικανή κυβέρνηση τον έριξε. Επομένως, για ποια δημοκρατία μιλάνε; Στη Γουατεμάλα δεν εξελέγη ο Άρμπενς τη δεκαετία του '50 με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο; Δεν τον ανέτρεψε η CIA και έριξε τον λαό σε περιπέτειες επί 30 χρόνια;".