Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( βασω παπανδρεου - "πόλεμος" για την αποκατάσταση των ζημιών ) 

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ "Πόλεμος" για την αποκατάσταση των ζημιών

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Αρνείται η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου να ανοίξει έναν "φραστικό πόλεμο" με τη Ν.Δ. για τις ευθύνες του παρελθόντος, σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα. "Αυτό που έχει σημασία για μένα, είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στην αποκατάσταση των ζημιών", λέει στα "ΝΕΑ".

Η κ. Βάσω Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη άτυπη Σύνοδος Κορυφής ήταν μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας, κυρίως επειδή "έδωσε μία ανάσα στην Ενωμένη Ευρώπη", ενώ στηλιτεύει τη στάση τών υπό ένταξη χωρών, που αρνήθηκαν "με το καλημέρα" την πολιτική αλληλεγγύη στην Ένωση.

Η κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, που αποδεικνύονται δυσβάστακτες και για τον προϋπολογισμό. Δικαιολογείται μόνον από την ένταση των καιρικών φαινομένων τέτοιας έκτασης καταστροφή; Δεν υπάρχουν ευθύνες, κυρίως για μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα εθνικά οδικά δίκτυα;

Πράγματι, οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Και έχουμε μεγάλες ζημιές και σε έργα όπως ο δρόμος Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, για τις οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχει δικαιολογία που να έχει να κάνει με τα καιρικά φαινόμενα. Λέτε για ευθύνες. Μα είναι αυτονόητο ότι σε μία τέτοια καταστροφή υπάρχουν ευθύνες. Αλλά έχω πει ότι δεν έχει νόημα μπροστά σε μία καταστροφή να αναζητούμε τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών και των εργολάβων, για έργα που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν σε διάστημα πολλών χρόνων, δεκαετιών σε πολλές περιπτώσεις. Φταίμε όλοι, αν θέλετε. Κι αυτό που έχει για μένα σημασία, είναι να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών και όχι να ανοίξω έναν φραστικό πόλεμο με τη Νέα Δημοκρατία για τις ευθύνες του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολύ μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινα έργα που έχουν ηλικία εκατοντάδων χρόνων. Και αυτό πρέπει να το συνεκτιμήσουμε. Για παράδειγμα, οι ξερολιθιές στην Τήνο και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων, που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής, είχαν ζωή τριών και τεσσάρων εκατονταετιών. Επίσης, τα χωριά στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, που αντιμετώπισαν ξαφνικά πρόβλημα με κατολισθήσεις. Αυτή η επισήμανση και μόνον μπορεί να μας δώσει ένα μέτρο της έντασης της κακοκαιρίας.

Δηλαδή, σε κάθε τέτοια περίπτωση θα λέμε ότι μας φταίει "ο κακός μας ο καιρός";

Κοιτάξτε, αν θέλετε να μιλήσουμε για ευθύνες, δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικά ειλικρινείς. Ποιος δεν έχει επισκεφθεί τα νησιά των Κυκλάδων; Ποιος δεν γνωρίζει ότι πολλοί οικισμοί έχουν κτιστεί εδώ και δεκαετίες, μέσα σε κοίτες χειμάρρων; Θα πείτε, "φταίει το κράτος". Μάλιστα, φταίει το κράτος, φταίμε εμείς οι πολιτικοί, φταίνε οι υπάλληλοι της Εφορίας, της Πολεοδομίας, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των δήμων και των κοινοτήτων, φταίνε και οι ίδιοι οι πολίτες. Σε κάθε φυσική καταστροφή ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τις αμαρτίες μας.

Αλλά για τις φετινές καταστροφές πρέπει να έχουμε και την αίσθηση για το τι συζητούμε. Απλώς να σημειώσω ότι η περασμένη χρονιά, το 2002, ήταν, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η πλουσιότερη υδρολογικά χρονιά από το 1930. Κι αυτό, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις βροχές και τα χιόνια του πρώτου διμήνου του 2003.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

Χρειαζόταν την ανάσα της ελληνικής προεδρίας

Ζούμε την εποχή των υπερβάσεων. Ζητούνται περισσότερα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές, περισσότερα χρήματα για τη διοργάνωση των Αγώνων, περισσότερα χρήματα για τα έργα, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία έχει μπει στη δίνη του πολέμου και δείχνει να κινείται στα όριά της…

-Δεν θα ωφελούσε η ωραιοποίηση της κατάστασης. Πραγματικά, η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά την οικονομία. Κι αυτό, όχι τόσο για τα όσα αναφέρατε. Δεν είναι το θέμα κάποιες έκτακτες δαπάνες. Αυτό που κυρίως έχει σημασία, είναι η ψυχολογία των πολιτών για την οικονομία, όπως και η ψυχολογία των οικονομικών παραγόντων. Η ψυχολογία είναι αυτή την περίοδο αρνητική. Σημειώστε όμως πρώτον ότι αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και δεύτερον, ότι στο παρελθόν, η ελληνική οικονομία, ούτε που θα συζητούσαμε ότι θα μπορούσε να καλύψει τόσα βάρη, μέσα σε ένα τόσο αρνητικό διεθνές κλίμα…

-Η ελληνική προεδρία είχε μία αναμφισβήτητη επιτυχία με την κοινή θέση που προέκυψε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Ιράκ. Μπορεί αυτή η επιτυχία να έχει και συνέχεια;

-Θέλω κατ' αρχήν να πω ότι σίγουρα ήταν μία επιτυχία, και μάλιστα ελάχιστα αναμενόμενη από τους εταίρους μας. Γνωρίζετε ότι υπήρχαν αντιρρήσεις από ορισμένες πλευρές, ακόμα και για την ίδια τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία τέτοια συγκυρία, με το κείμενο των οκτώ ακόμα νωπό και με τις διαθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ολοφάνερες. Ήταν ρίσκο η σύνοδος, και γι' αυτό ήταν πραγματικά μία μεγάλη επιτυχία, που μπορεί να έχει και συνέχεια για το ίδιο το πρόβλημα του Ιράκ. Κυρίως, όμως, ήταν μία επιτυχία για τη συνοχή της Ευρώπης, που δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά σε ένα θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Η Ένωση χρειαζόταν αυτή την ανάσα, που της χάρισε η ελληνική προεδρία. Νομίζω ότι αυτό αναγνώρισαν οι ευρωβουλευτές, που χειροκρότησαν τον κ. Σημίτη.

-Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ζακ Σιράκ επεφύλαξε πολλές σκληρές εκφράσεις για τις χώρες της διεύρυνσης, που έσπευσαν να στηρίξουν τις αμερικανικές θέσεις, παραβλέποντας τον γαλλογερμανικό άξονα. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε αυτή η ατμόσφαιρα να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης;

-Όχι, δεν νομίζω, τουλάχιστον προς το παρόν. Και δεν είναι θέμα κανενός άξονα, όπως είπατε. Πρέπει ωστόσο να προβληματιστούμε για το μέλλον της Ένωσης των 25, όταν οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων μελών ξεπερνούν εκείνες που γνωρίζαμε ώς τώρα. Δηλαδή, όταν οι ανισότητες δεν αφορούν πια μόνον τους ρυθμούς ανάπτυξης ή τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά φτάνουν και σε ζητήματα πολιτικής κουλτούρας. Αλίμονο αν φτάσουμε σε μία Ένωση, όπου θα υπάρχουν χώρες που θα θεωρούν τη συμμετοχή τους α λα καρτ, δηλαδή να παίρνουν ό,τι μπορούν να πάρουν από τα Κοινοτικά Ταμεία, χωρίς να συνεισφέρουν καν την πολιτική τους αλληλεγγύη.

-Μου λέτε ότι στην Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να είμαστε "λίγοι και καλοί";

-Όχι, δεν υπαινίσσομαι κάτι τέτοιο. Η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να παίξει το ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των λαών της, μόνον αν αποκτήσει το μέγεθος που της αναλογεί αλλά και μια συγκροτημένη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, είναι νομίζω φανερό ότι οι ρυθμοί ένταξης νέων μελών θα μπορούσαν να είναι πιο αργοί. Θα έπρεπε να είχαμε αποκτήσει ένα πλαίσιο "ενδιάμεσων σχέσεων", με πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, δεν είναι λογικό να ακούγονται "όχι" για την Τουρκία με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για μουσουλμανικό κράτος, όταν το πρόβλημα έγκειται στο επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο επίπεδο της δημοκρατικής κουλτούρας, όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης.

ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Συναίνεση για τις εκτός σχεδίου περιοχές

Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που συντάχθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το κτηματολόγιο και ήδη αντιμετώπισε τις πρώτες κριτικές.

Η διάταξη για την απεμπλοκή από τη διεκδίκηση του Δημοσίου εντός σχεδίου ιδιοκτησιών που θεωρούνται δασικές αντιμετώπισε κριτική και από εκείνους που τη θεώρησαν άτολμη, αλλά και από εκείνους που τη θεώρησαν καταστροφική.

Δεν συμφωνώ ούτε με εκείνους, όπως ο κ. Κ. Μητσοτάκης, που μίλησαν για ατολμία, ούτε με εκείνους από την Αριστερά, που μίλησαν για καταστροφή. Θεωρώ ότι με τη διάταξη αυτή λύνεται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα και τους πολίτες από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Δεν είναι νοητό σήμερα, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Νίκαια, ο Κορυδαλλός, η Γλυφάδα, η Ηλιούπολη και άλλες, που είναι περιοχές κατοικίας, με δάση… πολυκατοικιών, να επιχειρούμε εμείς να ανακαλύψουμε κανονικά δάση. Ή να αρχίσει το Δημόσιο δικαστικές διαμάχες με ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, διεκδικώντας εκτάσεις για τις οποίες οι πολίτες έχουν πληρώσει κανονικά φόρους συναλλαγών και κληρονομιών και μάλιστα προ πολλών ετών.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα των εκτός σχεδίου και διεκδικούμενων ως δασικών από το Δημόσιο, που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης;

Ο κ. Μητσοτάκης έθιξε ένα υπαρκτό θέμα, που απασχολεί και εμάς, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Νομίζω όμως ότι η ρύθμιση που πρότεινε, να ισχύσει δηλαδή και για τα εκτός σχεδίου ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιό μας για τα εντός σχεδίου, δεν είναι τόσο αυτονόητη. Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που σίγουρα θα ευνοηθούν με μία τέτοια ρύθμιση. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς διακομματική μελέτη και συμφωνία.

Έχει καθαρή εντολή ο Σημίτης

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται και πάλι το σενάριο για παραίτηση Σημίτη μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος που τέτοιες φήμες έρχονται και ξανάρχονται στην επικαιρότητα; Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχουν κάθε φορά στο μυαλό τους εκείνοι που δεν θέλουν να βλέπουν την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Τα πράγματα είναι απλά. Ο Κώστας Σημίτης έχει καθαρή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει. Έχει καθαρή εντολή και από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα νίκη στις επόμενες εκλογές. Τι άλλο θα έπρεπε να πράξει για να πείσει τους σεναριογράφους; Ας του το πουν οι σεναριογράφοι και να είναι βέβαιοι ότι θα το πράξει… ΤΑ ΝΕΑ24-02-2003 Σελ.: N10 Κωδικός άρθρου: A17573N101 http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/neafile.print_unique?e=A&f=17573&...