Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( αχρηστεύονται στις αποθήκες! :: 22-02-2003) 

Κρατικά νοσοκομεία διαθέτουν μηχανήματα ακτινοθεραπείας για καρκινοπαθείς, αλλά δεν τα εγκαθιστούν λόγω ελλείψεως χώρου!

Αχρηστεύονται στις αποθήκες!

Και οι λίστες των ασθενών μεγαλώνουν εξαιτίας των ελλείψεων

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Αχρησιμοποίητοι παραμένουν για τέσσερα χρόνια δύο ολοκαίνουργιοι γραμμικοί επιταχυντές - μηχανήματα για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών - στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Στο διπλανό ΑΧΕΠΑ, όπου ο χώρος υπάρχει, δεν έχουν μηχανήματα.

Τρία δημόσια νοσοκομεία "σηκώνουν" το βάρος της ακτινοθεραπείας για χιλιάδες καρκινοπαθείς σε όλη τη χώρα: Άγιος Σάββας (με αναμονή έως 5 μήνες), Μεταξά και Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη. Άλλα νοσοκομεία προχωρούν σε ακτινοθεραπείες με μηχανήματα ηλικίας 10 ή και 15 ετών, τα οποία στον υπόλοιπο κόσμο έχουν αποσυρθεί από καιρό.

"Μόλις ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του χώρου και ξεκινά η εγκατάσταση του ενός από τους δύο επιταχυντές. Αμέσως μετά θα εγκατασταθεί και ο δεύτερος ώστε αυτός που έχουμε τώρα να αποσυρθεί", είπε χθες στα ΝΕΑ ο διοικητής του Θεαγενείου κ.Κωνσταντίνος Χρήστου. Στο ΑΧΕΠΑ, ο ειδικά διαμορφωμένος (θωρακισμένος) χώρος έχει πάρει έγκριση για ακτινοπροστασία (από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος") η οποία όμως λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί μηχάνημα, η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή…

4-5 μήνες αναμονή. "Το 60 - 70% των καρκινοπαθών χρειάζονται ακτινοθεραπεία. Η αναμονή φτάνει σήμερα τους 4 - 5 μήνες. Ούτε ο εξοπλισμός ούτε το προσωπικό επαρκεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ο καρκίνος δεν περιμένει. Οι ασθενείς προσανατολίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι θεραπείες κοστολογούνται κατά βούληση", αναφέρει στα "ΝΕΑ" ο κ. Παναγιώτης Παντελάκος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Αττικόν Νοσοκομείο του Χαϊδαρίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή της εταιρείας, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 16 γραμμικοί επιταχυντές - αρκετοί από αυτούς πανάρχαιοι. "Για μια επαρκή κάλυψη των αναγκών απαιτούνται άλλοι 10. Να δουλεύουν, φυσικά", λέει ο κ. Παντελάκος.

Στον "Άγιο Σάββα" λειτουργούν σήμερα τρεις γραμμικοί επιταχυντές σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και τα μοναδικά στη χώρα συστήματα στερεοτακτικής, ολοσωματικής και διεγχειρητικής ακτινοθεραπείας. Στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου εξυπηρετούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 ασθενείς, από κάθε σημείο της χώρας. Σύγχρονο εξοπλισμό διαθέτει και το Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Εδώ η αναμονή για την έναρξη ακτινοθεραπείας φτάνει τις περισσότερες φορές τις 15 ημέρες. Γραμμικούς επιταχυντές διαθέτει και το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα (1) καθώς και το Αρεταίειο (2). Η ηλικία των μηχανημάτων όμως, δέκα και δεκαπέντε χρόνων αντίστοιχα, τα καθιστά ανεπαρκή για τις θεραπείες, αφού η τεχνολογία τους είναι πλέον ξεπερασμένη.

Λειτουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος προβλέπεται και για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). "Ήδη δίνεται πλήρης ειδικότητα στους γιατρούς, αλλά μηχανήματα δεν υπάρχουν", σημειώνει ο κ. Παντελάκος.

Θεραπείες και στο Αττικόν

Στις 26 του μηνός αρχίζει η λειτουργία του πρώτου τμήματος στο νέο Αττικόν Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι. Το εξωτερικό ιατρείο του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, διαθέτει 16 κρεβάτια, 2 υπερσύγχρονους γραμμικούς επιταχυντές, καθώς και τον μοναδικό στη χώρα εξομοιωτή που χρησιμοποιείται πριν από τη θεραπεία, εξειδικεύοντάς την στην περίπτωση του κάθε ασθενούς. Σύντομα ξεκινούν και οι θεραπείες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν "ανάσα", κυρίως στον Άγιο Σάββα. Υπολογίζεται ότι η λίστα αναμονής του θα μειωθεί κατά περίπου 2 μήνες.

* Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει σε σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, χρεώνοντας βέβαια τους ασθενείς με υπέρογκα ποσά. Πριν από λίγες ημέρες τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέα τμήματα ακτινοθεραπείας από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών τα οποία διαθέτουν συνολικά 4 γραμμικούς επιταχυντές. Η θεραπεία (6 - 7 εβδομάδων) κοστίζει περίπου 3.668 ευρώ.

Από το περασμένο καλοκαίρι λειτουργεί και τρίτος σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στο Θεραπευτήριο Υγεία. Το κόστος της συνολικής θεραπείας ανέρχεται σε περίπου 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το κόστος της ακτινοθεραπείας στον ιδιωτικό τομέα δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό γιατί, το κρατικό τιμολόγιο (που δεν έχει αναπροσαρμοστεί από το 1991) προβλέπει κοστολόγηση της κάθε συνεδρίας ακτινοβολίας σε γραμμικό επιταχυντή, με λιγότερα από 10 ευρώ!