Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φθάνει με νέο τελεσίγραφο :: 21-02-2003) 

Φθάνει με νέο τελεσίγραφο

Τρίτο σχέδιο Ανάν, που ικανοποιεί τον Ντενκτάς, και 7ήμερη προθεσμία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Στη δίνη συγχορδίας εξελίξεων βρίσκεται ήδη ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν ακόμα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Στη Λευκωσία σπεύδουν το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός συντονιστής Τομ Γουέστον και ο Βρετανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Χάνι, εν όψει της επίσκεψης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Ο Κ. Ανάν προσανατολίζεται στην υποβολή τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου - το οποίο, ας σημειωθεί, είναι έτοιμο - σε μια προσπάθεια τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε, δηλαδή της εξεύρεσης λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες ως προς τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών καθιστούν τους χειρισμούς που απαιτούνται εξαιρετικά πιεστικούς. Αναφέρεται, παραδείγματος χάριν, από καλά ενημερωμένες πηγές, ότι ο γενικός γραμματέας είναι αποφασισμένος να υποβάλει το σχέδιό του και να δώσει προθεσμία μιας εβδομάδας για να λάβει την απάντηση των δύο πλευρών, αν δηλαδή το αποδέχονται ή όχι.

Σκηνικό Κοπεγχάγης

Στην ουσία ο Κ. Ανάν θα επιχειρήσει να εκβιάσει τις εξελίξεις στήνοντας σκηνικό παρόμοιο με εκείνο της Κοπεγχάγης, με τη διαφορά πως αντί μερικών ωρών, το χρονικό διάστημα το οποίο θα δοθεί προς αποδοχή ή μη του σχεδίου του, αντί μερικών ωρών, θα είναι 7 ημερών.

Το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού διέρρευσε και εκεί οφείλονται οι θριαμβολογίες του Ντενκτάς ότι το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών είναι καρπός της αντίστασης των Τουρκοκυπρίων.

Βασική και ουσιώδης αλλαγή είναι ότι στον νέο χάρτη η Καρπασία, μια περιοχή που έχει λάβει διαστάσεις συμβόλου για τους Ελληνοκυπρίους, σε αντίθεση με τους δύο χάρτες της προηγούμενης πρότασης του Κ. Ανάν, παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αλλά με ειδικό καθεστώς αυτονομίας για τους Ελληνοκυπρίους που θα επιστρέψουν για να ζήσουν εκεί.

Ακόμα, η νέα έκδοση του σχεδίου Ανάν προβλέπει επιμήκυνση του μορατόριουμ για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση από τέσσερα σε επτά χρόνια, καθώς και στέρηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων που θα ζουν στη βόρεια περιοχή για την εκλογή Γερουσίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αλλάζει και η διατύπωση ως προς το θέμα της κυριαρχίας. Όλα αυτά δικαιολογούν την ικανοποίηση του Ντενκτάς αλλά και του κ. Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις θεώρησε περίπου δεδομένη την υπαγωγή της Καρπασίας υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

* Ο πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Τ. Ερντογάν διαφοροποιήθηκε σαφώς από τους στρατηγούς και τον Ντενκτάς ως προς την "υποδοχή" του Τ. Παπαδόπουλου στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ οι τελευταίοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον νέο πρόεδρο ως αδιάλλακτο και άνθρωπο της ΕΟΚΑ, ο κ. Ερντογάν συνέστησε πίστωση χρόνου και πρότεινε ως κριτήριο το αν ο κ. Παπαδόπουλος θα διαφοροποιηθεί από θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κληρίδης στις συνομιλίες.

Καταδίκη

Καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας, με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο βρήκε την Τουρκία ένοχη για την αποστέρηση των δικαιωμάτων τού Τουρκοκύπριου γιατρού Αχμέντ Τζαβίς. Συγκεκριμένα, βρήκε την Τουρκία ένοχη για την παρεμπόδιση του Τζαβίς να προσέρχεται στις ελεύθερες περιοχές και να διαβουλεύεται με τους Ελληνοκυπρίους με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης, όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην Κύπρο.

Το Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία την καταβολή στον Τζαβίς αποζημίωσης ύψους 15 χιλιάδων ευρώ και 4,5 χιλιάδων ευρώ για τα έξοδά του.