Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( τρεις και ο αραβαντινός για διακίνηση ηρωίνης :: 20-02-2003) 

Τρεις και ο Αραβαντινός για διακίνηση ηρωίνης

Δίωξη από τον εισαγγελέα. Επτά φορτία πέρασαν την πόρτα των φυλακών τους τελευταίους τέσσερις μήνες

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι - ανάμεσά τους και ο πρώην αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός - και πέντε κρατούμενοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης ηρωίνης στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Αντώνης Αραβαντινός κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην αποτροπή να καταθέσουν οι μάρτυρες εις βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για διευκόλυνση στην εισαγωγή των ναρκωτικών στις φυλακές και για προσπάθεια να αποτρέψουν μάρτυρες να καταθέσουν εναντίον τους. Ο Αντώνης Αραβαντινός κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην αποτροπή να καταθέσουν οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με εισαγγελικο πόρισμα, επτά φορτία ηρωίνης - αξίας πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ - πέρασαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες στον Κορυδαλλό! Κάθε φορά που η ηρωίνη περνούσε στη φυλακή, την έβαζαν σε 120 καπάκια από στυλό και την πουλούσαν προς 120 ευρώ το καπάκι…

Από την Εισαγγελία Πειραιά ασκήθηκαν χθες οι σχετικές διώξεις. Ένας από τους κρατουμένους είναι δραπέτης, αφού όταν άρχισαν οι έρευνες για τα κυκλώματα ναρκωτικών είχε πάρει πενθήμερη άδεια και δεν επέστρεψε στον Κορυδαλλό.

Ειδικότερα, ασκήθηκαν οκτώ διώξεις (έξι σε βαθμό κακουργήματος και δύο σε βαθμό πλημμελήματος). Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Νικόλαος Βατσινέας (που είναι και γαμπρός του Αραβαντινού), ο γιος του Ανδρέας και ο Βασίλειος Μάντζαρης κατηγορούνται για διευκόλυνση - διά παραλείψεως - στην εισαγωγή ναρκωτικών στη φυλακή κατ' εξακολούθηση (η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος και επιφέρει κάθειρξη τουλάχιστον μέχρι 15 ετών και χρηματική ποινή 440 χιλιάδες ευρώ).

Η δίωξη ασκήθηκε, επειδή - σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά - δεν επιτηρούσαν, όπως όφειλαν, τον κρατούμενο Γιώργο Κρίτσαλο (είναι καταδικασμένος σε 21 χρόνια κάθειρξη για ναρκωτικά και ληστείες), ο οποίος έβγαινε έξω από τον Κορυδαλλό για να καθαρίσει. Εκεί, ανενόχλητος συναντούσε έναν Αλβανό - που αναζητείται - ο οποίος και του προμήθευε την ηρωίνη. Στη συνέχεια, ανενόχλητος και χωρίς κανέναν έλεγχο την περνούσε στη φυλακή!

Ψευδορκία

Επίσης, οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται και για παραπλάνηση σε ψευδορκία από κοινού κατ' εξακολούθηση (σε βαθμό πλημμελήματος). Η δίωξη ασκήθηκε επειδή, όπως αναφέρθηκε, οι προαναφερόμενοι φέρεται να προσπάθησαν να αποτρέψουν μάρτυρες να καταθέσουν εις βάρος τους. Εις βάρος του πρώην αρχιφύλακα των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού Αντώνη Αραβαντινούς ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία στην πράξη τους.

Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ο Αλβανός ισοβίτης, που κρατείται για εμπόριο ναρκωτικών, Χόντο Ιλίρ, ενώ κατηγορούνται ο συμπατριώτης του Αρτούρο Ζιζάζ (είναι ο δραπέτης που δεν γύρισε στον Κορυδαλλό), ο Χρήστος Γκίλης (ο "δράκος" των ασανσέρ), ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης (βαρυποινίτης για ναρκωτικά) και ο Γιώργος Κρίτσαλος.

Εις βάρος των προαναφερομένων ασκήθηκαν διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από δράστες ιδιαίτερα επικίνδυνους (κακούργημα και επιφέρει έως ισόβια κάθειρξη), για αγορά ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα (κακούργημα που επιφέρει έως ισόβια κάθειρξη), για πώληση ναρκωτικών κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα (κακούργημα που επιφέρει έως ισόβια κάθειρξη), για κατοχή ναρκωτικών (κακούργημα που επιφέρει έως ισόβια κάθειρξη) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (κακούργημα που επιφέρει κάθειρξη έως 10 χρόνια).

Η τελευταία διώξη ασκήθηκε επειδή, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, τα χρήματα από την αγορά και πώληση ναρκωτικών τα κατέθεταν συγγενείς των κρατουμένων σε δύο λογαριασμούς στο όνομα του Χόντου Ιλίρ.

Ο τελευταίος ήταν και ο τελικός αποδέκτης των ναρκωτικών που έβαζε στη φυλακή ο Γιώργος Κρίτσαλος.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Δίωξη κατά της πρώην διευθύντριας

Μετά τις πρώτες διώξεις που ασκήθηκαν μετά τον θάνατο τριών κρατουμένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, και το ξήλωμα της διοίκησης των Γυναικείων Φυλακών, η Εισαγγελία Πειραιά επανήλθε χθες με συμπληρωματικές διώξεις.

Ειδικότερα, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος της πρώην διευθύντριας Καίτης Σαρισάβα και της αρχιφύλακα Αθανασίας Χαραμαντά, για άμεση συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών και φαρμακευτικών ιδιοκατασκευασμάτων. Η δίωξη ασκήθηκε επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελλέγησαν, υπάρχουν καταθέσεις για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών στη φυλακή, και δεν έκαναν τίποτα για να τη σταματήσουν…

Από την Εισαγγελία έχει δοθεί ήδη παραγγελία στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση να ασκηθούν διώξεις και στην υπάλληλο του επισκεπτηρίου Σταματία Κολίντζα και στην υποδιευθύντρια, για την περίπτωση που προκύψει ευθύνη το διάστημα που έκανε την αντικατάσταση της διευθύντριας.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Τρία χρόνια ανεφάρμοστος ο νόμος για τη μεθαδόνη

Είχε αποφασιστεί για τη χώρα μας πριν από τρία ολόκληρα χρόνια και εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεθαδόνη δεν χορηγήθηκε ποτέ σε χρήστες κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 1999 έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ!

Η κοινή υπουργική απόφαση (2160/15-12-1990) είχε υπογραφεί από τους τότε υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας και Δικαιοσύνης και είναι μάλιστα καταχωρισμένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Προέβλεπε τη δημιουργία Κέντρων Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στον Ελαιώνα της Θήβας και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Μόνο το πρώτο Κέντρο είναι σήμερα σε λειτουργία ενώ στη Χαλκιδική τα έργα κατασκευής συνεχίζονται… Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, "στα κέντρα απεξάρτησης θα εφαρμοστούν τρεις τύποι θεραπευτικών προγραμμάτων: "στεγνό" πρόγραμμα (σ.σ.: που δεν περιλαμβάνει τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών) για άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών, "στεγνό" πρόγραμμα ανηλίκων και νέων ηλικίας έως 21 ετών και "πρόγραμμα υποκατάστασης" με χρήση μεθαδόνης". Το τρίτο δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πρόγραμμα υποκατάστασης με μεθαδόνη δεν υπάρχει σε κανένα σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Το 40% των κρατουμένων

Οι τοξικομανείς ξεπερνούν σήμερα το 40% των κρατουμένων. Αλλά τα μόνα θεραπευτικά προγράμματα που έχουν στη διάθεσή τους είναι αυτά που λειτουργούν από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τη Μονάδα Απεξάρτησης "18ΑΝΩ". Σε αυτά τα προγράμματα ήδη έχει δημιουργηθεί λίστα αναμονής, καθώς δεν διατίθενται χώροι για την ολοκληρωμένη λειτουργία τους.

"Ο χώρος είναι ένας για όλα τα προγράμματα. Και τα ωράρια των φυλακών δεν επιτρέπουν να τους δεχθούμε όλους", αναφέρει η θεραπεύτρια Μάρω Ευσταθίου που επιβλέπει το πρόγραμμα κρατουμένων του "18ΑΝΩ". Περισσότεροι από 50 κρατούμενοι - άνδρες και γυναίκες - παρακολουθούν το πρόγραμμα της Μονάδας στις Φυλακές Κορυδαλλού. Άλλοι τόσοι περιμένουν να βρεθεί χώρος για να ενταχθούν κι εκείνοι. Το 2001 τα προγράμματα υποστήριξης κρατούμενων χρηστών του ΚΕΘΕΑ τα παρακολουθούσαν 610 άτομα, στις φυλακές Κορυδαλλού, Διαβατών Θεσσαλονίκης, Ανηλίκων στην Κασσαβέτεια και στις Στρατιωτικές Φυλακές Θεσσαλονίκης. Μόνο για τις φυλακές του Κορυδαλλού και τα Διαβατά η λίστα αναμονής αριθμεί πάνω από 210 άτομα.