Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( "θα... άνοιγε την πόρτα σε στρατόπεδο των σερρών" :: 10-01-2003) 

"Θα… άνοιγε την πόρτα σε στρατόπεδο των Σερρών"

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΙΔΗΣ

Ο πεθερός του Παπαναστασίου κ.Πρόγιος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για όσα κατηγορούν τον 40χρονο

Το 20ό μέλος της 17Ν, που αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, θεωρεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι είναι ο τραπεζικός υπάλληλος Ανέστης Παπαναστασίου, συγγενής του ιστορικού "Νικήτα", από το χωριό Χουμνικό Σερρών. Τα τελευταία 10 χρόνια ζούσε μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Αν και για την ώρα δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος που διαδραμάτισε στους κόλπους της οργάνωσης ο 40χρονος τραπεζικός, οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν με βεβαιότητα ότι αποτέλεσε μέλος του κλιμακίου της οργάνωσης που είχε τη βάση του στη συμπρωτεύουσα.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, κυρίως όμως από τα πειστήρια που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου στα Κάτω Πατήσια, ο Ανέστης Παπαναστασίου υπήρξε ένα από τα βοηθητικά (περιφερειακά) στελέχη της 17Ν, τα οποία μπήκαν στους κόλπους της οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90. Την περίοδο αυτή 1989-91 σημειώνεται το μεγάλο άνοιγμα της οργάνωσης, με τη στρατολόγηση των περισσότερων μελών της. Στις τάξεις της οργάνωσης έχει μπει η ομάδα των Θεσπρωτών (Κωστάρης, Καρατσόλης, Θ. Σερίφης), η οποία - χάρη στον Κώστα Καρατσόλη, που υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατόπεδο (αποθήκες) Συκουρίου -, οδηγεί τη 17Ν στη μεγαλύτερη κλοπή στρατιωτικού υλικού και στον εξοπλισμό της με ρουκέτες. Τον ρόλο του Καρατσόλη κλήθηκε να παίξει και ο Ανέστης Παπαναστασίου. Ο εξάδελφος του Νίκου Παπαναστασίου είχε υπηρετήσει σε μονάδα των Σερρών, την οποία η οργάνωση είχε βάλει στο μάτι για τον εφοδιασμό της με πιστόλια και άλλα όπλα. "Είναι η περίοδος που η 17Ν αποκτά στρατό. Τότε ψάχνει απεγνωσμένα και για οπλισμό. Μόλις προμηθεύθηκε ρουκέτες, προσπάθησε να αναζητήσει και πιστόλια", λέει ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας.

Η σύνδεση του Ανέστη Παπαναστασίου με την οργάνωση είχε από καιρό τεκμηριωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Παρ' ότι το όνομά του δεν είχε αναφερθεί σε καμία από τις προανακριτικές και συμπληρωματικές καταθέσεις μελών τής 17Ν ή άλλων προσώπων - ούτε καν είχε σκιαγραφηθεί το προφίλ του -, ο Ανέστης Παπαναστασίου βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών χάρη στην αξιοποίηση των πολυάριθμων πειστηρίων από τα επιστημονικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Το σχεδιάγραμμα

Το χαρτί που φαίνεται να… καίει τον τραπεζικό υπάλληλο της Θεσσαλονίκης ήταν ένα ιδιόχειρο σχεδιάγραμμα με χειρόγραφες σημειώσεις ενός στρατοπέδου των Σερρών, το οποίο βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου. Το λεπτομερές σκαρίφημα του στρατοπέδου από την πρώτη στιγμή είχε τραβήξει την προσοχή των ερευνητών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς φαινόταν καθαρά ότι ο άνθρωπος που το συνέταξε είχε πρόσβαση στο εσωτερικό του.

Οι αρχικές υποψίες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ότι βρίσκονταν μπροστά σε ένα νέο μέλος της οργάνωσης επιβεβαιώθηκαν και από τη δακτυλοσκοπική εξέταση που έγινε στο επίμαχο σχεδιάγραμμα, και η οποία έφερε στο φως ένα "ορφανό" αποτύπωμα. Τα ίδια αποτυπώματα του άγνωστου μέχρι εκείνη τη στιγμή προσώπου εντοπίστηκαν και σε άλλα ιδιόχειρα και δακτυλογραφημένα σημειώματα, τα οποία βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου.

Με αυτά τα στοιχεία στον φάκελό του, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστράτηγος Στέλιος Σύρος στις 30 Οκτωβρίου πέρασε την πύλη του Πενταγώνου, αναζητώντας από τους στρατηγούς του ΓΕΕΘΑ την άκρη του νήματος. Σε μια συνάντηση που είχε κρατηθεί μυστική ως προς το περιεχόμενό της, ο κ. Σύρος αναζήτησε στα αρχεία του ΓΕΣ τα ονόματα των αξιωματικών και στρατιωτών που υπηρέτησαν στο στρατόπεδο των Σερρών.

Στη λίστα των εφέδρων ξεχώρισε αμέσως το όνομα Ανέστης Παπαναστασίου. Ο τραπεζικός υπάλληλος υπηρέτησε στο στρατόπεδο των Σερρών στις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ βρέθηκε εκεί και μετέπειτα, στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής του. Ο συνειρμός που γεννούσε το επώνυμο του 40χρονου και η καταγωγή του από τις Σέρρες - υπό το βάρος της συγγένειας που είχε με τον ιστορικό "Νικήτα" της 17Ν, Νίκο Παπαναστασίου - οδήγησε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον τόπο διαμονής του, στη Θεσσαλονίκη. Η οικογενειοκρατία που, όπως αποκαλύφθηκε από τις έρευνες, χαρακτήριζε τη 17Ν επιβεβαιώθηκε και πάλι.

Τον παρακολουθούσαν

Για περισσότερους από δύο μήνες αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν γίνει "σκιά" του τραπεζικού υπαλλήλου. Έπειτα από κατάλληλες ενέργειες αναζητήθηκαν και ιδιόχειρες σημειώσεις του. Η ταύτιση του γραφικού χαρακτήρα μεταξύ των… δειγμάτων και του σχεδιαγράμματος επιβεβαίωσε τον ρόλο του . Η προσδοκία των διωκτικών αρχών για τυχόν επαφές του με άλλα, άγνωστα πρόσωπα της οργάνωσης, παρέτειναν την ελευθερία του μέχρι χθες τις 8.15 το πρωί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ανέστης Παπαναστασίου από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του αρνείται ότι είναι μέλος της οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, ο Σάββας Ξηρός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε από τον Κορυδαλλό με τον συνήγορό του υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον Ανέστη Παπαναστασίου.

Σχολιάζοντας όσα υποστήριξε ο "Μιχάλης" της 17Ν, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν: "δεν περιμέναμε να πει κάτι άλλο. Εμείς τη δουλειά μας κι αυτός τη δική του". Η σύλληψη του τραπεζικού υπαλλήλου από τη Θεσσαλονίκη που προέκυψε από την αξιοποίηση των πειστηρίων και όχι από τις ανακριτικές έρευνες των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με τις αναφορές αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αποτελεί την αρχή ανάλογων ενεργειών που αναμένεται να γίνουν σε βάθος χρόνου.

"Το μήνυμα είναι σαφές. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία ακόμη, τα οποία μόλις αποκρυπτογραφήσουμε, δεν αποκλείεται να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των κατηγορουμένων. Είναι ένας κύκλος ερευνών που αργεί να κλείσει".