Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( μεσολάβηση γ. παπανδρέου :: 20-02-2003) 

Μεσολάβηση Γ. Παπανδρέου

Θετικά ανταποκρίνονται κατ'αρχήν στο ελληνικό σχέδιο ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Νέα πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας επεξεργάζεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περιεχόμενό της συζήτησε εκτενώς ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κόλιν Πάουελ, αλλά και τους ομολόγους του της Ένωσης που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία - μόνιμα μέλη -, Γερμανία, Ισπανία - μη μόνιμα μέλη) και κατ' αρχήν έχει συναντήσει θετική ανταπόκριση.

Το σχέδιο του κ. Παπανδρέου - στην τελική διαμόρφωση του οποίου έπαιξαν ρόλο και οι ΗΠΑ - προβλέπει να τεθούν, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, συγκεκριμένοι "υλοποιήσιμοι" στόχοι στον Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίοι θα είναι σαφώς μετρήσιμοι και θα πρέπει να καλυφθούν εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η Αθήνα μετά την επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής φιλοδοξεί τώρα να συμβάλει στο να γεφυρωθεί το χάσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την προειδοποίηση του Ζακ Σιράκ ότι θα αρνηθεί να συναινέσει σε νέο ψήφισμα για το Ιράκ.

Θετικές αντιδράσεις

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν μάλιστα πως Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Βρετανοί - που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας - είναι κατ' αρχήν θετικοί, ενώ ευμενώς αντέδρασε και ο Κόλιν Πάουελ. Η θετική ανταπόκριση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του διχασμού που έχει εκ νέου ξεσπάσει στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά την ένταση που επικράτησε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ίδιοι διευκρίνιζαν πως οι στόχοι που θα τεθούν στον Σαντάμ θα κινούνται σαφώς στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1441, αλλά και των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στο Ιράκ.

Περισσότερος χρόνος

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και τα μέσα στους ελεγκτές να ολοκληρώσουν το έργο τους - χρόνος που δεν πρέπει βέβαια να είναι απεριόριστος.

Πιο σαφής υπήρξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση και η προεδρία θα συνεχίσουν να κάνουν κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Νομίζουμε ότι σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει ζήσει καταστροφές και ξέρει τι σημαίνει πόλεμος, τι δυστυχία μπορεί να φέρει ο πόλεμος, σε έναν κόσμο που θέλει ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία, πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον πόλεμο".

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία που είχε στο τιμόνι της Ένωσης και στο εσωτερικό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματίσει τη σύγκληση σειράς κυβερνητικών και κομματικών οργάνων για την ερχόμενη εβδομάδα. Ταυτοχρόνως, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, χαρακτήρισε "όνειρα… χειμερινής νυκτός" τα σενάρια περί μεταπήδησής του σε ευρωπαϊκό αξίωμα.

Στον χώρο της Ν.Δ., τώρα, όπου επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής "ένα θετικό βήμα", που "εξέπεμψε μια κοινή ευρωπαϊκή φωνή".

Ο Κ. Μητσοτάκης

Πιο θερμός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι "ήταν σωστή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει αμέσως έκτακτη σύνοδο κορυφής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Όσοι είχαμε πείρα της Ευρώπης ξέραμε ότι από την ώρα που εκαλείτο η σύνοδος θα πετύχαινε. Και πράγματι πέτυχε, ο σκόπελος παρακάμφθηκε, αλλά τα προβλήματα έμειναν".

Ο Θ. Πάγκαλος

Αντιθέτως, ο Θόδωρος Πάγκαλος - μιλώντας στο ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ - χαρακτήρισε το κείμενο της συνόδου κορυφής ως "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" που "δεν λέει πουθενά ότι είναι απαραίτητη η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση που θα ήταν μια ευρωπαϊκή θέση".

Πρόσθεσε, όμως, ότι το κείμενο "ενόχλησε τις ΗΠΑ - κι εγώ πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ έχουν παραπέρα στόχους, δηλαδή δεν θέλουν απλώς να κάνουν αυτήν την επιχείρηση, θέλουν να επωφεληθούν από τη διάσταση απόψεων που εμφανίζεται και υπό αυτήν την έννοια το κείμενο αυτό είναι θετικό".