Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( στο ευρωδικαστήριο για τα πτυχία :: 20-02-2003) 

Στο Ευρωδικαστήριο για τα πτυχία

Υιοθετήσαμε πλημμελώς οδηγία για τους επαγγελματίες τριετούς εκπαίδευσης

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει μεταφέρει πλημμελώς στο εθνικό της δίκαιο την κοινοτική οδηγία (89/48), η οποία κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα εργαζομένων που έχουν κάνει τουλάχιστον τριετείς σπουδές σε ένα κράτος-μέλος και επιθυμούν να εργαστούν σε άλλο.

Τα ΤΕΙ. Με τις κινητο-ποιήσεις τους απαιτού-σαν ενιαία ανώτατη εκπαί-δευση Εκτός από την Ελλάδα, που παραπέμπεται για τα επαγγέλματα του μηχανικού και του εκπαιδευτικού, στο Δικαστήριο παραπέμπεται και η Πορτογαλία για πλημμελή μεταφορά της ίδιας οδηγίας όσον αφορά το επάγγελμα του οδοντιάτρου, ενώ με παραπομπή απειλείται και η Γαλλία για το επάγγελμα του ψυχολόγου. Η παραπομπή της χώρας μας είχε εδώ και καιρό προαναγγελθεί από την Επιτροπή, έπειτα από καταγγελίες μηχανικών ότι το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) αρνούνταν να εγγράψει παρ' ότι διέθεταν τα τυπικά κατά την οδηγία προσόντα. Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει προειδοποίηση με "αιτιολογημένη γνώμη" στην Ελλάδα, ζήτησε δηλαδή εξηγήσεις προτού αποφασίσει αν θα παραπέμψει το θέμα σε δίκη ή όχι. Οι εξηγήσεις αυτές δόθηκαν από τη χώρα μας τον Ιούλιο του 2002, αλλά θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η παραπομπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, που έγινε με το Π.Δ. 165/2000, δεν ήταν σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους όρους για τα "αντισταθμιστικά οφέλη" που μπορούν να επιβάλλονται σε όσους έχουν κάνει τριετείς σπουδές σε τομείς στους οποίους τα ελληνικά ΑΕΙ προβλέπουν σπουδές μεγαλύτερης διάρκειας. Οι όροι αυτοί (δοκιμασία επάρκειας, η πρακτική άσκηση προσαρμογής) αμφισβητούνται συνεπώς από την Επιτροπή, η οποία επιπλέον θεωρεί ότι κακώς έχουν αποκλειστεί από την οδηγία "πρόσωπα που είχαν ήδη ασκήσει το επάγγελμά τους στην Ελλάδα υπό συνθήκες μη νομοθετικής κατοχύρωσης". Κατά ΔΙΚΑΤΣΑ

Η Επιτροπή υποστηρίζει ακόμα ότι η επιμονή των ελληνικών αρχών να ζητούν και ακαδημαϊκή ισοτιμία (από το ΔΙΚΑΤΣΑ) για πρόσληψη μηχανικών στον δημόσιο τομέα, καθώς και η άρνηση εγγραφής τους από το ΤΕΕ, συνιστούν πλημμελή μεταφορά της οδηγίας. Σημειώνεται ότι για το ζήτημα της άρνησης του ΤΕΕ να εγγράψει μηχανικούς που έχουν κάνει τριετείς σπουδές σε άλλη χώρα, έχει αρχίσει και στην Ελλάδα δικαστική διαμάχη: από τη μία πλευρά το ΤΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η ευρωπαϊκή οδηγία, στο ίδιο δικαστήριο όμως, όπως και στο Ευρωπαϊκό, έχουν προσφύγει εναντίον του ΤΕΕ δεκάδες μηχανικοί που θεωρούν παράνομη την άρνηση εγγραφής τους.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, η άρνηση εγγραφής γίνεται επειδή το ΤΕΕ έχει ευθύνη απέναντι στην κοινωνία να ελέγχει ποιοι μπορούν όντως να είναι μηχανικοί και να χτίζουν κτίρια. Γι' αυτό ζητεί ακαδημαϊκή ισοτιμία, καθώς υπάρχει θεσμικό κενό που πρέπει να λυθεί για να μην τη ζητεί. Και ο κ. Σπίρτζης υπενθυμίζει ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί εδώ και… 11 χρόνια στη Δικαιοσύνη, όπου έχει προσφύγει το ΤΕΕ.

Τα… κολέγια

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, η ανακοίνωση της Επιτροπής δεν διευκρινίζει για ποιους λόγους γίνεται η παραπομπή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπομπή αφορά την απουσία νομοθετικού πλαισίου για επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Η εξέλιξη αυτή εμπλέκει τη χώρα σε νέες δικαστικές περιπέτειες και κίνδυνους προστίμων, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα το ζήτημα των ελληνικών "κολεγίων" που συνεργάζονται με ξένα ΑΕΙ και παρέχουν σπουδές εντός Ελλάδας, τις οποίες η Ευρώπη αναγνωρίζει, αλλά η Ελλάδα όχι. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθ. Τσουροπλής, πάντως, απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η απόφαση της παραπομπής έχει παραμικρή συνάφεια με το θέμα των "κολεγίων" και τόνισε ότι το υπουργείο θα μελετήσει το θέμα μόλις υπάρξει πλήρης ενημέρωση και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

75 μηχανικοί ζητούν αποζημίωση για τη μη εγγραφή τους στο ΤΕΕ

Αποζημίωση, που ξεπερνά τα 412 εκατομμύρια ευρώ συνολικά (!), ζητούν με προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 75 Έλληνες μηχανικοί, οι οποίοι έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αρνείται να εγγράψει ως μέλη. Όπως, λέει στα "ΝΕΑ" η δικηγόρος των 75 μηχανικών, η κ. Κωνσταντίνα Φουντέα: "Η παραπομπή της Ελλάδας, που ανακοινώθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέκυψε μετά την προσφυγή που καταθέσαμε το 2001. Στρεφόμαστε εναντίον του υπουργείου Παιδείας για μη σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων και παράλληλα εναντίον του ΤΕΕ για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του υπουργείου". Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει το τελικό ποσό αποζημίωσης.

"Η παραπομπή αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα κι ας είναι αργά για μας", λέει ο κ. Στέφανος Ζιγγιρίδης, μηχανικός που έχει σπουδάσει στη Γερμανία, εργάζεται 22 χρόνια και αντιμετωπίζει την αρνητική στάση του ΤΕΕ. "Το Επιμελητήριο φέρεται ως συντεχνία, που έχει τελικά μεγαλύτερη δύναμη και από το υπουργείο Παιδείας". Μήνυση στο ΤΕΕ έχει υποβάλει και ο Γερμανός αρχιτέκτονας, ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό τού "Ελ. Βενιζέλος" κ. Πίτερ Πφάιφερ. "Το ΤΕΕ τον παρέπεμψε στο ΤΕΒΕ να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως… διακοσμητής!", αναφέρει η κ. Φουντέα, που είναι η δικηγόρος και σε αυτήν την υπόθεση.