Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μας "κόβει" χρόνια η καλοπέραση :: 19-02-2003) 

Μας "κόβει" χρόνια η καλοπέραση

Κάπνισμα, παχυσαρκία και καθιστική ζωή μάς στέρησαν την πρωτιά στη μακροβιότητα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Η ευημερία μάς κόβει χρόνια! Κάπνισμα, παχυσαρκία και καθιστική ζωή στερούν σήμερα τη χώρα μας από την πρωτιά στη μακροβιότητα.

Ενώ πριν από 30 χρόνια οι Έλληνες ήταν οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, σήμερα κατέχουν μετά βίας τη 10η θέση. Την πρωτιά έχουν τώρα οι Ιάπωνες και ακολουθούν οι Ισλανδοί, οι Σουηδοί και οι Ελβετοί.

Κάθε ημέρα καταγράφονται στην Ελλάδα 20 θάνατοι που σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος. Κι αυτό γιατί περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες Έλληνες είναι υπέρβαροι, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας φθάνει μέχρι και 33%. Την ίδια στιγμή, στις ηλικίες άνω των 35, το 1/3 των Ελληνίδων είναι υπέρβαρες. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως εξής: ένας στους 10 πρόωρους θανάτους στη χώρα μας οφείλεται στην παχυσαρκία!

Η μεγαλύτερη έρευνα

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη μεγαλύτερη ιατρική έρευνα που έγινε ποτέ στη χώρα μας (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας - ΕΠΙΚ). Τα παρουσίασε χθες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος σε διάλεξή του με θέμα "Η υγεία των Ελλήνων: σήμερα και αύριο", στην Ακαδημία Αθηνών.

Στη μελέτη - που συνεχίζεται - συμμετέχουν 28.000 άνδρες και γυναίκες από διάφορες περιοχές της χώρας. Και ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν παραπανήσια κιλά, μόνο το 6,5% δηλώνει ότι κάνει δίαιτα για να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία.

Από την ηλικία των 55 και μετά κάνει την εμφάνισή της και η υπέρταση, καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στους άνδρες φθάνουν έως και 51,5%, ενώ στις γυναίκες ξεπερνούν το 62%. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Τριχόπουλος, πολλοί συνηθίζουν να παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση μόνο όταν νιώσουν δυσφορία ή ζάλη. Αυτό όμως δεν αποτελεί σωστή αντιμετώπιση της πάθησης. Τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη παρατηρούνται στις ηλικίες 55-64 (16,6% στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Η κακή χοληστερόλη

Αύξηση της (κακής) χοληστερόλης παρατηρείται μετά τα 45. Εδώ οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Παράλληλα, όπως συμπεραίνει η μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς άνδρες μέχρι την ηλικία των 55 χρόνων έχουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα "καλής" χοληστερόλης (HDL). Από την ηλικία αυτή και μετά αυξάνονται και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο.

Και ενώ η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και καταπολεμά το περιττό βάρος, οι Έλληνες δεν φαίνεται να την προτιμούν ιδιαίτερα.

Μόλις ένας στους 10 άνδρες ασκείται συστηματικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φθάνει μετά βίας το 7,5%.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Τριχόπουλος, όλοι οι παραπάνω παράγοντες σχετίζονται με το γεγονός ότι οι Έλληνες έπαυσαν να είναι οι μακροβιότεροι του κόσμου. Ενώ μέχρι το 1965 η Ελλάδα είχε την πρωτιά, σήμερα κατέχει τη 10η θέση. Πρώτοι είναι οι Ιάπωνες και ακολουθούν κυρίως οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ:

"Οι Έλληνες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στους γιατρούς"

Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ

Χάσαμε την πρωτιά γιατί άλλαξε δραματικά ο τρόπος ζωής μας. Είχαμε την καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου και την εγκαταλείψαμε προς χάριν της κατανάλωσης τροφών που μας ήρθαν από αλλού.

Την ίδια ώρα, έχει παύσει να υπάρχει ο συνεκτικός ιστός μεταξύ γιατρού και πολιτών. Οι Έλληνες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στους γιατρούς.

Η επαφή μαζί τους έχει γίνει πλέον ένα είδος συναλλαγής και όχι η ουσιαστική επαφή που ήταν πριν από κάποια χρόνια, όταν ο γιατρός ήταν ο πιο κοντινός άνθρωπος μετά την οικογένειά μας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ:

"Τα παιδιά μας τρέφονται και ζουν όπως τα παιδιά της Νέας Υόρκης"

Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Χάσαμε την πρωτιά, γιατί σήμερα κυρίως οι νέοι και τα παιδιά τρέφονται και ζουν όπως τα παιδιά της Νέας Υόρκης!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κορεσμένο λίπος σήμερα καταλαμβάνει το 16%-18% της συνολικής ενέργειας που προσλαμβάνουμε (ενώ κάποτε ήταν μόλις 7%).

Αυτά που ακούγονται συνεχώς περί μεσογειακής διατροφής, η οποία κάνει καλό στην υγεία, δεν είναι παρά μια καλά οργανωμένη διαφημιστική καμπάνια. Δεν μπορεί να καταναλώνουμε ελαιόλαδα μαζί με κρέας πέντε φορές την εβδομάδα.

Η καθεαυτή μεσογειακή διατροφή είναι πιο απλή. Στηρίζεται στο λάδι, το ψωμί, τα όσπρια και το κρέας, αλλά μία φορά τον μήνα. Πριν από μερικές δεκαετίες είχαμε αυτήν τη διατροφή. Σήμερα, την έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες. Και το αποτέλεσμα; Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι θάνατοι από έμφραγμα κατά 24%, στη Φινλανδία μειώθηκαν κατά 70%. Και η καθιστική ζωή που υιοθετούν οι περισσότεροι Έλληνες στις ημέρες μας είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή να επηρεάσει αρνητικά τη μακροβιότητά μας.

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ:

"Επιμένουμε να τρώμε πολύ, να καπνίζουμε και να μην ασκούμαστε"

Παύλος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χάσαμε την πρωτιά διότι επιμένουμε να τρώμε πολύ, να καπνίζουμε και να μην ασκούμαστε. Κι αυτό, παρά τα απολύτως τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύουν πως η παχυσαρκία και το κάπνισμα αποτελούν βασικούς κινδύνους για την καρδιά και τη γενικότερη υγεία μας, ενώ η σωματική άσκηση μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, από τη χαμένη μακροβιότητα των Ελλήνων δεν μπορεί κανείς να εξαιρέσει και το γεγονός ότι κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους, σε τροχαία ατυχήματα.