Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επιμένουν οι αμερικανοί :: 18-02-2003) 

Επιμένουν οι Αμερικανοί

Πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει νέα απόφαση για να μην επιτεθούν μόνοι

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μπορεί σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος να διαδηλώνει εναντίον του ενδεχομένου να γίνει πόλεμος εναντίον του Ιράκ, και η Γαλλία να επιμένει ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ, απτόητες, προχωρούν ολοταχώς για πόλεμο. Και τώρα επιχειρούν να πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει νέα απόφαση, για να μην πραγματοποιήσουν τον πόλεμο μόνοι.

Οι προετοιμασίες. Αμερικανοί πιλότοι ετοιμάζουν μαχητικό F-18 για πτήση στο αεροπλανοφόρο "Αβραάμ Λίνκολν" στον Περσικό Κόλπο

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει αυτήν την ώρα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή της στην κρίση με το Ιράκ - αφήνοντας ωστόσο να διαφανεί, από όλες τις πλευρές, ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναπότρεπτος.

Προς το παρόν πάντως οι ΗΠΑ φαίνονται προετοιμασμένες να συνεχίσουν για λίγες ακόμα ημέρες να ακολουθούν την διπλωματική οδό. Για πόσες ακόμα ημέρες; Λίγες. Για τόσο, ώστε να καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος που να προβλέπει την χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, και να πιέσουν για την έγκρισή του.

Ο Κρίστοφερ Μάγιερ, Βρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, δήλωσε στο ABC ότι μια απόφαση "για το εάν θα υποβληθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πότε θα υποβληθεί και με ποιον τρόπο θα προωθηθεί προς έγκριση" θα ληφθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, κύκλοι του Λευκού Οίκου αφήνουν να εννοηθεί ότι ευκταία θα ήταν η πραγματοποίηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά δεν κρύβουν ότι, εφόσον αυτό δεν συμβεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα προχωρήσουν μόνες τους.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν εξάλλου και οι δηλώσεις της συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, που δήλωσε πως το αίτημα να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για να βρουν όπλα που κατέχει παράνομα το Ιράκ εκτονώνει την πίεση στον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να αφοπλιστεί.

Η Ράις τόνισε ότι γίνεται ολοένα και πιο φανερό πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν πρόκειται να αφοπλιστεί οικειοθελώς, και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον αφήνει να κάνει αυτό που θέλει.

Αλλά και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), Μοχαμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε στην αιγυπτιακή τηλεόραση ότι "υπάρχει βέβαια μια συμφωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τις επιθεωρήσεις, δεν μπορούν όμως να συνεχισθούν επ' αόριστον".

Ο Ζακ Σιράκ

Κάτι τέτοιο όμως δεν φάνηκε να ισχύει χθες, όταν, κατά την άφιξή του στη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε πως η Γαλλία "δεν μπορεί παρά να αντιταχθεί σε μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ", που προτείνεται από την Βρετανία, ενώ τόνισε ότι "μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει" για το τι μέλλει γενέσθαι στην κρίση με το Ιράκ.

Οι δηλώσεις Σιράκ εξάλλου, βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των Γάλλων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του καναλιού France 2, το 87% των Γάλλων είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο πολέμου.

Αυτή η… αγαστή συμφωνία πολιτικής ηγεσίας και κοινής γνώμης όμως, δεν υπάρχει στην Βρετανία. Μάλιστα, ένας πόλεμος είναι "δύσκολος" χωρίς την υποστήριξη της κοινής γνώμης, τόνισε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προσέθεσε όμως ότι έχει την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα υποστηρίξει έναν πόλεμο εάν πραγματοποιηθεί υπό την κάλυψη του ΟΗΕ.