Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( πόλεμος και ειρήνη. οι "απέναντι" :: 18-02-2003) 

Πόλεμος και ειρήνη. Οι "απέναντι"

Τα επιχειρήματα όσων τάσσονται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και αυτών που συνηγορούν υπέρ της

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή κατευνασμός μέσω αποτροπής και συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Δικαιολογεί το διεφθαρμένο καθεστώς του Σαντάμ και οι υποτιθέμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα μια μονομερή πολεμική επιχείρηση, ή έτσι δημιουργείται κακό προηγούμενο; Στη χώρα μας, κανένας γνωστός συμπολίτης μας δεν φαίνεται να τάσσεται υπέρ του πολέμου στο Ιράκ. Πάντως και οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήματα. (Οι απόψεις των Σαλμάν Ρούσντι, Τζον Γκάμερ, Κρίστοφερ Χίτσενς και Ντέιβιντ Ουίνικ φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα "The Sunday Times").

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (στιχουργός)

"Πάλη σώμα με σώμα Μπους - Σαντάμ"

"Θα είχε ενδιαφέρον να κάνει ο Μπους αυτό που έκαναν οι αρχηγοί των πρωτόγονων φυλών: να παλέψει σώμα με σώμα με τον αντίπαλό του. Αλλιώς, να στείλει και την οικογένειά του και όλους τους γνωστούς του στον πόλεμο και μάλιστα στις χερσαίες δυνάμεις…"

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ (συγγραφέας)

"Ένα τανκ εναντίον μιας… χελώνας"

"Είμαι κατά του πολέμου και κατά του Σαντάμ. Η κατάσταση στο Ιράκ είναι ήδη περίεργη και περιπεπλεγμένη. Ένας ολόκληρος λαός υποφέρει. Αυτό το μπερδεμένο κουβάρι πρέπει να λυθεί, αλλά ειρηνικά. Η συσσώρευση, πάντως, τόσων δυνάμεων εκεί κάνει κάποιον καχύποπτο, σε μια μεταφορά αναλόγου ενός τανκ τελευταίου τύπου εναντίον μιας χελώνας…"

ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

"Δικτάτορες… καλοί και κακοί"

"Είμαι ενάντια στον πόλεμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Το καθεστώς αυτό είναι μια διαρκής απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ιρακινών πολιτών. Το καθεστώς αυτό διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα και τη βούληση, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν, να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στα γειτονικά κράτη. Ένας επιπρόσθετος κίνδυνος απορρέει από την τάση τέτοιων δικτατορικών καθεστώτων, ακόμη και αν στην παρούσα περίπτωση τα στοιχεία που διασυνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα δεν είναι απολύτως πειστικά, να συγχρωτίζονται και να υποθάλπουν την τρομοκρατία. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και πάνω στο οποίο συνοψίζονται οι διαφορές ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, είναι κατά πόσο μια πολεμική επιχείρηση, η οποία θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές στον άμαχο ιρακινό πληθυσμό, είναι η ενδεδειγμένη λύση και όχι μια συνεπής πολιτική αποτροπής και ανάσχεσης του καθεστώτος αυτού, η οποία θα καθιστούσε αδύνατη την περαιτέρω απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής και διάδοσής τους σε τρομοκρατικές ομάδες. Επιπλέον, για να γίνει πειστική η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ακολουθεί τα ίδια κριτήρια προς όλα τα ανάλογα καθεστώτα και όχι να διαχωρίζει ανάμεσα σε καλούς και κακούς δικτάτορες"

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΖΕΛΗΣ (καθηγητής στο London School of Economics)

"Θα ενταθεί η διεθνής τρομοκρατία"

"Είμαι εναντίον του πολέμου γιατί πέρα από τα αθώα θύματα των βομβαρδισμών, την οικολογική καταστροφή που δεν θα περιοριστεί στο Ιράκ, την επιδείνωση του Παλαιστινιακού, την υποβάθμιση του ΟΗΕ και της παγκόσμιας έννομης τάξης - πέρα απ' όλα αυτά ένας πόλεμος, αντί να αμβλύνει, θα εντείνει τη διεθνή τρομοκρατία. Και αυτό, γιατί η αναπόφευκτη ριζοσπαστικοποίηση των αραβικών λαϊκών τάξεων θα πολλαπλασιάσει τους θυλάκους που εκτρέφουν μάρτυρες - τρομοκράτες"

ΤΖΟΝ ΓΚΑΜΕΡ (πρώην υπουργός στην κυβέρνηση των Τόρις)

"Υπάρχει εναλλακτική λύση"

"Ο πόλεμος δεν είναι η μόνη λύση. Η παρούσα ασφυκτική πίεση στον απαίσιο Σαντάμ σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι όπλα πιθανόν να έχει. Η αποτροπή μπορεί να είναι ακριβή και εκνευριστική, αλλά διατήρησε την ειρήνη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας για 50 χρόνια. Το τριπλασίασμα των επιθεωρητών, ακόμη και η επέκταση των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, όλ' αυτά μπορούν να εμποδίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από το να αποτελεί απειλή για τον οποιονδήποτε.

Όσο υπάρχει εναλλακτική, δεν μπορεί να γίνει ένας δίκαιος πόλεμος. Πείστε εμάς και τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και θα υποστηρίξουμε την εισβολή. Διαφορετικά, η μονομέρεια μάς βάζει σε λάθος θέση και δημιουργεί ένα φοβερό προηγούμενο για άλλους. Αντί γι' αυτό, θα έπρεπε να συνεχίσουμε την πίεση στον Σαντάμ, να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του Σαρόν και του Αραφάτ, να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα και να πάρουμε την παγκόσμια αδικία στα σοβαρά…"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ., καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών)

" Να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα"

"Έχω την πεποίθηση ότι ο επαπειλούμενος πόλεμος κατά του Ιράκ μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί. Χρειάζεται γι' αυτό να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά και άλλα μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί λύση που να διασφαλίζει αφενός τη συμμόρφωση κάθε διεθνώς παρανομούντος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφετέρου ότι οποιαδήποτε διεθνής δράση δεν θα αναλαμβάνεται σε προληπτική βάση, αλλά θα νομιμοποιείται προηγουμένως από τα αρμόδια διεθνή και συλλογικά όργανα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται διεθνής συναίνεση και να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει πρωταγωνιστικό διεθνή ρόλο"

ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ (δημοσιογράφος)

"Να μην αποφασίσει ο φανατικός. Ο ένας"

"Όλοι οι πόλεμοι είναι απάνθρωποι, ορισμένοι είναι και απαράδεκτοι. Η εισβολή στο Ιράκ, που θέλει εδώ και τώρα η κλίκα Μπους, πρέπει να αποτραπεί: αυτή τη φορά ο άθλιος Σαντάμ Χουσεΐν δεν απειλεί κανέναν, δεν υπάρχουν, ώς σήμερα, αποδείξεις για παράνομα όπλα και διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη εισβολή θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ για το έργο τους. Και μετά, ψύχραιμα, να αποφασίσει ό,τι πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και όχι ο φανατικός Ένας"

ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ (συγγραφέας)

"Παλιό αμερικανικό σπορ"

"Το να σκοτώνεις ανθρώπους για να τους σώσεις από τη δικτατορία ή την ιδεολογική διαφθορά είναι παλιό αμερικανικό σπορ. Οι άνθρωποι του κόσμου δεν χρειάζεται να διαλέξουν ανάμεσα στον καλό Μίκι Μάους και τους κακούς Μουλάδες…" (απόσπασμα από κείμενο που έγραψε στο φετινό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε)

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ (συγγραφέας)

"Λύτρωση από τον ελεεινό δυνάστη"

"Δεν έχω πεισθεί από το μεγάλο σχέδιο του προέδρου Μπους. Αλλά όταν ακούω τις φωνές των Ιρακινών να περιγράφουν τις αγριότητες των χρόνων του Χουσεΐν, τότε είμαι έτοιμος να πω ότι αν, όπως φαίνεται πιθανόν, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ συμφωνήσουν σε ένα νέο ψήφισμα για το Ιράκ, και αν ο Χουσεΐν επιστρέψει στα παλιά παραπλανητικά του κόλπα αρνήσεων να δεχθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τότε ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να σταματήσει να κάθεται και να πάει με το μέρος των Αμερικανών και των Βρετανών για να λυτρώσουν τον κόσμο από αυτόν τον ελεεινό δυνάστη και τους "Ρωμαίους" του".

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΟΥΙΝΙΚ (βουλευτής της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών)

"Επιτυχές προηγούμενο"

"Δέχομαι ότι ένας αριθμός από όσους αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ υποστήριξαν ό,τι έγινε στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η σκληρή αντίθεση έρχεται βασικά από αυτούς που με σθένος αντιτίθεντο στη δράση που επιτυχημένα αντιμετώπισε την επιθετικότητα εναντίον του Κουβέιτ, τις εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κόσοβο και την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά την 11η Σεπτέμβρη.

Όσο για το περιβόητο ψέμα ότι εξαιτίας της στάσης μας στο Ιράκ με κάποιο τρόπο καταγινόμαστε σε μια αντιμουσουλμανική εκστρατεία, τότε γιατί οι σύμμαχοι παρενέβησαν στο Κόσοβο; Ποιος άλλος λόγος θα μπορούσε να υπάρχει εκτός από το να σώσουν τις ζωές των μουσουλμάνων και να κάνουν αυτό που πιστεύω ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα στη Βοσνία;".

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΤΣΕΝΣ (αρθρογράφος στο "Vanity Fair", συγγραφέας)

"Η πλατωνική θεωρία τής… συμμόρφωσης"

"Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συνεχώς από το 1992 βρίσκεται σε μια κατάσταση καταστρατήγησης των υποχρεώσεών του να αφοπλιστεί. Γι' αυτό τον λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ένα νέο ψήφισμα, απαιτώντας να επανορθωθεί αυτή η καταστρατήγηση που έχει διαρκέσει μια δεκαετία. Κανένας δεν έχει συναντήσει ακόμη κάποιον που να πιστεύει ότι ο Σαντάμ έκανε οποιαδήποτε προσπάθεια να συμμορφωθεί με τους όρους του ψηφίσματος, και πράγματι δεν έκανε. Αλλά ακούμε συνέχεια την πλατωνική θεωρία ότι ίσως συμμορφωθεί αν του δώσουν περισσότερο χρόνο. Συμβαίνει να θέλει περισσότερο χρόνο για άλλους λόγους, οπότε η αποκάλυψη του Χανς Μπλιξ ότι ίσως να υποβάλλεται σε αλλαγή καρδιάς να είναι πολύ συγκινητική.

Αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις παραβιάσεις και συμπεριλαμβανομένων των αδιάψευστων στοιχείων ότι οι ιρακινές αρχές γνωρίζουν πότε και από πού περνούν, οι επιθεωρητές πρέπει να παραδεχθούν ότι έγιναν αντικείμενα επιθεώρησης αντί να γίνουν οι προϊστάμενοι. Είναι εμφανές ότι κάποιοι διείσδυσαν στις τάξεις τους ή τους εξαγόρασαν ή και τα δύο… Όσοι ζητούν περισσότερο χρόνο για τη διαδικασία, θα έπρεπε να ξέρουν ότι ζητούν περισσότερο χρόνο ώστε οι άνθρωποι του Σαντάμ να ολοκληρώσουν την ταπείνωση και την υπονόμευση των επιθεωρητών".