Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πυρηνοκίνητα σκάφη ηπα - γαλλίας στη σούδα :: 17-02-2003) 

Πυρηνοκίνητα σκάφη ΗΠΑ - Γαλλίας στη Σούδα

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Τον προβληματισμό τους για τυχόν δημιουργία αντιαμερικανικού κλίματος στην περιοχή των Χανίων, εξαιτίας και των κινδύνων από τον κατάπλου στη Σούδα πυρηνοκίνητων σκαφών, εκφράζουν σε ανεπίσημες συζητήσεις τους Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί στην Αθήνα.

Μέχρι τώρα στον Ναύσταθμο Κρήτης έχουν καταπλεύσει δεκάδες πυρηνοκίνητα πλοία και υποβρύχια - τον περασμένο μήνα έμεινε στο λιμάνι επί αρκετές ημέρες το αεροπλανοφόρο "Χ. Τρούμαν", με 6.000 ναύτες.

Στις 21 Φεβρουαρίου καταπλέει εκ νέου το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ "Σαν Χουάν" και θα δέσει δίπλα στο νέο, πυρηνοκίνητο επίσης, γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκωλ", που φθάνει σήμερα Δευτέρα.

Τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το Πολεμικό Ναυτικό διαβεβαιώνουν ότι στον θαλάσσιο όρμο της Σούδας εκτελούνται ανελλιπώς μετρήσεις για εντοπισμό ραδιενεργών υλικών και ενδεχόμενης μόλυνσης. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων "δεν εμφανίζουν δείγματα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος", διαβεβαιώνει αρμοδίως ο Α' Κλάδος του ΓΕΝ.

Πέραν όμως του αντιπολεμικού και οικολογικού κλίματος, ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς είναι η ασφάλεια προκεχωρημένων βάσεων στον Περσικό από πραγματικούς κινδύνους. Ήδη στη ναυτική βάση Μίνα Σαλμάν - όπου βρίσκεται εν όρμω και η ελληνική φρεγάτα "Ύδρα" - αυξήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας.

Στο μεταξύ, παρά την εμπλοκή στο επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικοί φροντίζουν να αυξάνουν την προετοιμασία των μηχανισμών τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή βρίσκεται ήδη όλος ο στόλος Μεσογείου του ΝΑΤΟ και από αύριο το βράδυ καταπλέει στον Πειραιά, όπου την Πέμπτη θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τζόνσον. Την επομένη καταπλέει στη Σούδα και το αεροπλανοφόρο της Βρετανίας "Αρκ Ρουαγιάλ".