Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( δανός τουρίστας ονόματι ντε γκρέτσια :: 17-02-2003) 

Δανός τουρίστας ονόματι Ντε Γκρέτσια

Ήλθε, είδε και απήλθε ο τέως

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρώτο βήμα για μια μελλοντική μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας φαίνεται ότι έκανε το Σαββατοκύριακο ο έκπτωτος μονάρχης επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά με την οικογένειά του και με ψευδώνυμο την Αθήνα.

Οι υπηρεσίες του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν καταχωρήσει την άφιξη και αναχώρηση εντός 24ώρου ενός Δανού υπηκόου με το ονοματεπώνυμο "Κονσταντίν Ντε Γκρέτσια", ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με την πτήση της γραμμής από Ρώμη.

Με πούλμαν

Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας το αντιπολεμικό συλλαλητήριο βρισκόταν στην κορύφωσή του, η οικογένεια του τέως επιβιβαζόταν σε πούλμαν τουριστικού γραφείου στο αεροδρόμιο των Σπάτων για να ξεκινήσει ένα 24ωρο ξενάγησης στην πρωτεύουσα, με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη. Η άφιξη του τέως αντιμετωπίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρ. Πρωτόπαπα ως "επίσκεψη τουριστικού χαρακτήρα", ενώ από αρκετούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου χαρακτηρίστηκε ως "μια ακόμη πρόκληση" από την πλευρά των Γλύξμπουργκ, κυρίως λόγω της χρονικής στιγμής που επελέγη για την πραγματοποίησή της. Αλλά από συνεργάτες της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας γινόταν λόγος για "σύμπτωση", καθώς το ταξίδι "είχε σχεδιαστεί εβδομάδες νωρίτερα…". Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι και η αιφνιδιαστική επίσκεψη ακολουθούσε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό που έχει καταστρώσει ο τέως από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της περιουσίας.

Σχεδιάζουν ταξίδια

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κι άλλα "αιφνιδιαστικά ταξίδια" στη χώρα μας τους προσεχείς μήνες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η έκπτωτη βασιλική οικογένεια θα είναι στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2004. "Από τη στιγμή που έληξε η αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια του τέως βασιλιά για τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και αυτή είναι η επιθυμία του…", σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του Γλύξμπουργκ, δίνοντας τη δική του ερμηνεία για το 24ωρο ταξίδι. Το θέμα της νόμιμης εγκατάστασης, εξάλλου, συζητήθηκε διεξοδικά και στο δείπνο που παρέθεσε η οικογένεια προχθές το βράδυ σε προσωπικούς φίλους της.

Για το ίδρυμα

Στο ίδιο δείπνο συζητήθηκε και το ζήτημα του ιδρύματος που θα διαχειρισθεί την αποζημίωση για την περιουσία και το οποίο θα συσταθεί έως το καλοκαίρι με έδρα το Λιχτενστάιν. Συνδαιτυμόνες ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αλ. Λυκουρέζος με τη σύζυγό του Ζωή Λάσκαρη, ο δικηγόρος κ. Στρ. Στρατήγης, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Π. Ιωαννίδης, ο επιχειρηματίας κ. Μ. Γερουλάνος, ο διευθυντής του γραφείου του στο Λονδίνο κ. Κ. Στρογγυλός και ο άλλοτε υπασπιστής του κ. Λ. Πρωτόπαπας.

Από φιλοβασικές οργανώσεις δεν είχε κληθεί κανένας εκπρόσωπος και ο πολιτευτής Μ. Μανωλάκος εμφανίστηκε "απρόσκλητος", όπως τονιζόταν, για να χαιρετίσει τον τέως και να αποχωρήσει.

Με το ταξίδι ο Γλύξμπουργκ επεδίωξε να συγκινήσει και "να ξυπνήσει μνήμες…". Το 24ωρο περιελάμβανε επίσκεψη στους τάφους των προγόνων του, στο Τατόι, αλλά και στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά, όπου εκτίθεται και το ιστιοπλοϊκό σκάφος, με το οποίο στέφθηκε Ολυμπιονίκης το 1960, ενώ δεν έλειψαν και οι φιλειρηνικές δηλώσεις, καθώς και οι… πατερναλιστικές συστάσεις προς τους φωτορεπόρτερ που ακολουθούσαν το "βασιλικό" πούλμαν με μοτοσυκλέτες, "να φορούν κράνος γιατί μπορεί να πάθει κακό το κεφάλι τους…".

Χθες το πρωί, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με βόλτα στην Ακρόπολη, στου Φιλοπάππου, στον Λυκαβηττό και στο Καλλιμάρμαρο ενώ το μεσημέρι η έκπτωτη βασιλική οικογένεια αναχώρησε με ναυλωμένο ιδιωτικό αεροσκάφος.

Το διαβατήριο

Με την επίσκεψη ο τέως ουσιαστικά ξεκαθάρισε και τι θα κάνει, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα, με το θέμα του διαβατηρίου: Δεν θα επιδιώξει να του χορηγηθεί ελληνικό διαβατήριο και θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιηθεί το δανέζικο διαβατήριο, ως "Κονσταντίν Ντε Γκρέτσια", που του παρέχει τη δυνατότητα να έρχεται στην Ελλάδα ως αλλοδαπός (καλύπτεται και από τη Συνθήκη Σένγκεν).

Όσο για τις ενδεχόμενες πολιτικές φιλοδοξίες του τέως, όπως σημείωναν και οι συνεργάτες του, "ακόμη κι αν υπάρχουν, περνούν μέσα από την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου". Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό διαβατήριο θα εκδοθεί μόνον εάν περιλαμβάνει επώνυμο, που θα δηλωθεί επισήμως στα δημοτολόγια. Έστω και το "Ντε Γκρέτσια"…

Η κυβέρνηση τον είδε σαν επισκέπτη

Ως "τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο" από τα εκατομμύρια Ευρωπαίων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα εμφάνισε η κυβέρνηση την επίσκεψη του τέως βασιλιά στην Αθήνα. Η κυβέρνηση, με δηλώσεις του εκπροσώπου της κ. Χρ. Πρωτόπαπα αλλά και υπουργών της (κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλος, Ε. Βενιζέλος, Γ. Μαγκριώτης κ.ά.) έδειξε αδιάφορη για τις κινήσεις του "Κωνσταντίνου De Grecia", έστειλε ωστόσο το μήνυμά της όσον αφορά τους πιθανολογούμενους στόχους του.

Διά στόματος του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδη παρέπεμψε τον έκπτωτο βασιλιά στις αρμόδιες επιτροπές του κράτους, στην περίπτωση που ο δεύτερος θα ήθελε να λάβει ελληνική ιθαγένεια.

"Υπάρχουν επτά επιτροπές σε όλη τη χώρα", είπε. "Εξαρτάται πού θέλει να εγκατασταθεί. Αν θέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μπορεί να ζητήσει να περάσει από τη διαδικασία που απαιτείται για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια".

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε το ταξίδι "ιδιωτική υπόθεση που δεν μας αφορά", ενώ ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο προφανής στόχος του τέως είναι να προκαλεί και η καλύτερη απάντηση είναι η αδιαφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πρωτόπαπας άφησε αιχμές για την στάση της Ν.Δ.

"Αν θέλετε να με ρωτήσετε για τυχόν πολιτικούς που ήταν χθες εκεί (…) η ερώτησή σας θα πρέπει να απευθύνεται στον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο ο οποίος περιέργως σιωπά τις τελευταίες δύο ημέρες", είπε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ.