Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "πολεμική" σύνοδος :: 17-02-2003) 

"Πολεμική" σύνοδος

Σήμερα συνεδριάζουν οι ηγέτες των "15" με θέμα την κρίση με το Ιράκ

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα βήμα προς το μέρος των χωρών που αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ έκανε χθες ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα προεδρεύσει σήμερα της έκτακτης συνόδου κορυφής των "15" με αποκλειστικό θέμα την κρίση με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Πρωθυπουργός πήρε σαφείς αποστάσεις από τις χώρες εκείνες που ήταν αντίθετες στη σύγκληση της συνόδου, φωτογραφίζοντας τη Βρετανία και τον Τόνι Μπλερ. "Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε σε συνόδους κορυφής την κατάσταση της Αφρικής και να μη συζητούμε αυτή την κρίση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις και επί της ουσίας από τους συμμάχους του κ. Μπους στην Ένωση - πρωτίστως, τον κ. Μπλερ, τον κ. Μπερλουσκόνι και τον κ. Αθνάρ. Όπως είπε, "οφείλουμε να συζητήσουμε ποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν για την ειρήνη" και "να δώσουμε απάντηση στα εκατομμύρια των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο που διαδήλωσαν" κατά του πολέμου.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ έχουν ενθαρρύνει την ελληνική προεδρία, που ελπίζει ότι οι "ατλαντιστές" δεν θα εμμείνουν στη ρήξη με τον γαλλογερμανικό άξονα φοβούμενοι την κοινή γνώμη. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως οι πλέον ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στις χώρες εκείνες, των οποίων οι ηγέτες είναι στο πλευρό των Αμερικανών: στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Βρετανία.

Στόχος η κοινή γραμμή

Ο Κώστας Σημίτης έθεσε χθες και τους στόχους του για τη σημερινή σύνοδο κορυφής: να υπάρξει μια ανοικτή συζήτηση, να περιορισθούν οι διαφορές μεταξύ των "15", να πάψουν οι διαχωριστικές γραμμές που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες είκοσι μέρες και, φυσικά, να υπάρξει κοινή πολιτική της Ένωσης, τουλάχιστον στα επόμενα πρακτικά βήματα.

Ωστόσο, ως προεδρεύων ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Ένωσης να παράσχει ένα συνολικό σχέδιο και ότι αυτό είναι αντικείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι, "έκλεισε την πόρτα" στο ενδεχόμενο συζήτησης της γερμανικής πρότασης για αποστολή εκατοντάδων επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Για τον ίδιο λόγο, αρνήθηκε να συζητήσει και την πρόταση ορισμένων χωρών - όπως της Ολλανδίας - να υπάρξει δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια. "Αυτό είναι θέμα του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας" είπε ο κ. Σημίτης.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να μη γίνει δυνατή η συμφωνία των "15" ούτε καν στα στοιχειώδη. Στην περίπτωση αυτή, έλεγαν, θα επιβεβαιωθεί πως η Ένωση έχει περιπέσει σε μείζονα πολιτική κρίση και η ευθύνη δεν θα βαρύνει την ελληνική προεδρία.