Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "μετακομίζουν" δύο χωριά :: 17-02-2003) 

"Μετακομίζουν" δύο χωριά

Οι κάτοικοι σε Φρίξα Ηλείας και Κερασιά Καρδίτσας αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω των καθιζήσεων

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Δύο χωριά "φεύγουν": οι καθιζήσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν σημειωθεί στη Φρίξα Ηλείας και την Κερασιά Καρδίτσας είναι πλέον τόσο έντονες, ώστε να μη μπορούν να αναβληθούν οι αποφάσεις για την εγκατάλειψη των σημερινών οικισμών και τη δημιουργία νέων χωριών σε άλλες τοποθεσίες.

Το έδαφος στις παρυφές του βουνού Μουρτού υποχωρεί. Σπίτια έχουν ρωγμές και άλλα έχουν βουλιάξει μέχρι και 40 εκατοστά

Οι κάτοικοι των δύο χωριών που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, αλλά τα συνδέει κοινή μοίρα, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στην προοπτική να εγκαταλείψουν οριστικά τα σπίτια τους: είναι διχασμένοι. Οι μισοί συνειδητοποιούν ότι ο κίνδυνος από την παραμονή είναι μεγάλος, αφού ήδη τα σπίτια τους έχουν υποστεί εκτεταμένες ρωγμές. Οι άλλοι, ηλικιωμένοι στην πλειονότητα, έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους και πιστεύουν ότι και αυτή τη φορά τα χωριά τους θα αντέξουν.

"Οι αυλές των σπιτιών ανοίγουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Κινδυνεύουμε πια… ", λέει η 75χρονη Αναστασία Καζακοπούλου

Στη Φρίξα Ηλείας, ένα χωριό με θέα τον Αλφειό, οι κάτοικοι είχαν αποφασίσει το 1965, όταν τα γειτονικά χωριά εγκαταλείφθηκαν και οι κάτοικοί τους εγκαταστάθηκαν αλλού, να παραμείνουν. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει. "Κοιμόμαστε και δεν ξέρουμε αν θα ξημερωθούμε. Τη νύχτα τρίζουν όλα. Βουλιάζει το έδαφος όλο και πιο πολύ", λέει στα "ΝΕΑ" ο Μιχάλης Λιανός, ένας από τους πεντακόσιους κατοίκους της Φρίξας. Το οδικό δίκτυο που συνδέει το χωριό τους με τα Κρέστενα σε αρκετά σημεία έχει καταστραφεί, ενώ στα περισσότερα σπίτια του χωριού υπάρχουν ρωγμές, με αποτέλεσμα οι ένοικοί τους να τα εγκαταλείπουν. "Οι μεγαλύτερες κατολισθήσεις έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια", λέει στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιώργος Κωστόπουλος και προσθέτει: "Τότε, αρκετές οικογένειες εγκατέλειψαν το χωριό και μεταφέρθηκαν σε λυόμενα, στα Κρέστενα. Πριν από μερικές ημέρες οι καθιζήσεις άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο έντονες. Η μεταφορά του χωριού είναι πια επιβεβλημένη".

Μέρα με τη μέρα, το έδαφος στις παρυφές του βουνού Μουρτού υποχωρεί. Σπίτια έχουν ρωγμές και άλλα έχουν βουλιάξει μέχρι και 40 εκατοστά. Το βουνό καταρρέει, καλύπτοντας τα σπίτια του χωριού. "Οι αυλές των σπιτιών ανοίγουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Κινδυνεύουμε πια… ", λέει η 75χρονη Αναστασία Καζακοπούλου.

Γειτονικά χωριά είχαν μεταφερθεί το '65. Εμείς είχαμε αποφασίσει να παραμείνουμε" είπε στα "ΝΕΑ" ο Δημήτρης Τζανετόπουλος

Πριν από μερικές ημέρες έγινε συνέλευση για να κριθεί η τύχη του χωριού. Οι κάτοικοι εμφανίσθηκαν διχασμένοι. Ωστόσο, η Νομαρχία Ηλείας έχει ήδη επιλέξει τον τόπο στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το χωριό, για όσους επιλέξουν να το εγκαταλείψουν. Όπως λέει ο Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Σκυλλούντος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η Φρίξα, "για να γίνει η μεταφορά πρέπει να υπάρξει συμφωνία". Για τους κατοίκους, πάντως, υπάρχουν δύο δυνατότητες: είτε ο νέος οικισμός να κατασκευασθεί με εργολαβία του Δημοσίου, είτε οι κάτοικοι να αποζημιωθούν και να δανειοδοτηθούν κατά τα πρότυπα των αποζημιώσεων των σεισμοπλήκτων. "Τα Καλυβάκια, η Παλιά Σκυλλούντα και το Πλουτοχώρι, γειτονικά χωριά, είχαν μεταφερθεί το '65. Εμείς είχαμε αποφασίσει να παραμείνουμε", είπε στα "ΝΕΑ" ο Δημήτρης Τζανετόπουλος, ο οποίος συνειδητοποιεί όμως ότι το χωριό φθίνει: "Τότε είχαμε στο Δημοτικό εκατό παιδιά, τώρα έχουμε επτά… ".

Η Ηλεία μετράει τις πληγές της

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να παραμένει η Ηλεία, ενώ από τη Νομαρχία έχει υποβληθεί αίτημα ο Νομός να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτος. Τουλάχιστον σε δέκα περιοχές της Ηλείας πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων και πλημμυρών από την υπερχείλιση του Αλφειού. Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από τη Νομαρχία Ηλείας, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα είναι οι Γούμερο, Ωλένη, Κοτρώνα, Καλό Παιδί, Γρύλλος, Ροδινά, Παραίκα, Καλυβάκια, Μακρίσια, Λέπρεο.

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δεκαπέντε χωριά στην ορεινή Αρκαδία, μετά την καταστροφή της γέφυρας που τα συνέδεε με τη Δημητσάνα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα χωριά της Αλαγονίας στον Ταΰγετο. Λόγω καθιζήσεων και καταστροφών στο οδικό δίκτυο που τα συνδέει με την Καλαμάτα έχει διακοπεί η συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ.

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο δρόμος καταστράφηκε και δεν φθάνει στο χωριό

Συμβαίνουν και αλλού. Εξαφανίστηκε από καθίζηση το προαύλιο ενός σχολείου στο Παρίσι. Ευτυχώς που η καθίζηση έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν τραυματισμοί

Στην Κερασιά Καρδίτσας οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι οδικά, λόγω των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων εδώ και ημέρες. Όπως λέει ο νομάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η απόφαση που είχε ληφθεί πριν από χρόνια για τη μεταφορά του χωριού και είχε μείνει στο συρτάρι, πρέπει τώρα να γίνει πράξη. Ήδη, η κυκλοφορία έχει διακοπεί μετά την καθίζηση που υπέστη ο δρόμος που συνδέει την Κερασιά με τον Δήμο Μουζακίου και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για τα περίπου 100 σπίτια του οικισμού.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να προτείνει λύση. Όπως δήλωσε στα "ΝΕΑ" ο νομάρχης Καρδίτσας, "περιμένουμε πρώτα από όλα την έκθεση από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα του δρόμου, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση και όποια παρέμβαση και αν κάνουμε θα τη μελετήσουμε πολύ. Η αλήθεια είναι πως είχε ορισθεί η μετακίνηση αυτού του οικισμού πριν από πάρα πολλά χρόνια. Τώρα όλα δείχνουν πως τελικά πρέπει να γίνει… ".

Ο δήμαρχος Πλαστήρα, Δημήτρης Τσαντής, δήλωσε πως "τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω έντονα τα σημάδια τους. Τα κυριότερα εντοπίζονται στον δρόμο από το Μουζάκι προς την Κερασιά. Είναι σε εξέλιξη ένα κατολισθητικό φαινόμενο το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί κινδυνεύει η στατικότητα του οικισμού της Κερασιάς, ενώ έχει κοπεί ο δρόμος, ο οποίος από τεχνικής πλευράς είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί.

Θα περιμένουμε το πόρισμα του ΙΓΜΕ και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση… ".

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στο χείλος του γκρεμού 5 σπίτια

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διέβρωσαν το έδαφος

Στο χείλος ενός γκρεμού, που πήρε τη θέση του δρόμου, βρέθηκαν πέντε σπίτια στην οδό Κορυτσάς, στο Ηράκλειο. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διέβρωσαν το έδαφος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθίζηση στο οδόστρωμα και ο δρόμος να εξαφανισθεί.

Οι γεωλόγοι που έκαναν αυτοψία στο συγκεκριμένο σημείο έκριναν επικίνδυνο να συνεχίσουν να παραμένουν στα σπίτια τους οι οικογένειες που κατοικούν στα πέντε τριώροφα οικήματα, ενώ παράλληλα, συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου άρχισαν να κατασκευάζουν πρόχειρα υποστυλώματα, προκειμένου να προστατευθούν οι κατοικίες από την κατάρρευση.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλά υπόγεια σπήλαια. Η μορφολογία του εδάφους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθίζηση. "Ξυπνήσαμε και δεν υπήρχε δρόμος μπροστά από τα σπίτια μας. Τώρα μάς λένε να τα εγκαταλείψουμε. Πού να πάμε όμως; Μια ζωή δουλεύαμε για να αποκτήσουμε αυτό το σπίτι. Θα πέσουμε μαζί του", έλεγαν χθες οι κάτοικοι της οδού Κορυτσάς στους εκπροσώπους του Δήμου Ηρακλείου που τους επισκέφθηκαν. Οι περισσότεροι, αν και κατανοούν τον κίνδυνο, επικαλούνται οικονομικό πρόβλημα που τους δυσκολεύει να φύγουν προσωρινά από τα σπίτια τους, μέχρι να ολοκληρωθούν τα υποστυλώματα και να σταματήσει η καθίζηση.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κινητοποιήσεις από τους Μεσσηνίους

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι οι Μεσσήνιοι, μετά την καταστροφή του νέου εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, στην Τσακώνα. Ήδη οι φορείς της Μεσσηνίας σε συνεργασία με τους συλλόγους των Μεσσηνίων στην Αττική έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συνέλευση στην Αθήνα, προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, στις 3 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα. Η πρόταση των οργανωτών είναι να γίνει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στη Μεσσηνία, και την ίδια μέρα μια μεγάλη φάλαγγα διαμαρτυρίας με νταλίκες, λεωφορεία, αγροτικά οχήματα, δίκυκλα και επιβατικά αυτοκίνητα να ξεκινήσει από την Καλαμάτα και να καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας.

Το συντονιστικό όργανο των παραγωγικών τάξεων της Μεσσηνίας επισημαίνει ότι η Μεσσηνία έχει τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας μεταξύ όλων των νομών της χώρας και παράλληλα περιλαμβάνεται στον πίνακα των πιο φτωχών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Μεσσήνιοι, εκτός από την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στον νέο εθνικό δρόμο στην Τσακώνα, ζητούν επίσης να προχωρήσει η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός της Μεσσηνίας και να αναβαθμισθεί το λιμάνι της Καλαμάτας.