Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ

( οδηγός - χανια - μία πόλη, δύο όψεις :: 15-02-2003) 

Οδηγός ΧΑΝΙΑ Μία πόλη, δύο όψεις

Τι και αν είναι καταπληκτική η παλιά πόλη, το λιμάνι ή η Δημοτική Αγορά; Οι εικόνες ξεθωριάζουν εύκολα. Τι και αν σε κεράσουνε ρακή μετά το φαγητό; Από το καλό το μπουκάλι δεν θα σου σερβίρουν ποτέ και ούτε θα κάτσουν δίπλα σου στο τραπέζι να σε κοιτάξουν κατάματα, να μάθουν τι μέρος του λόγου είσαι. Έχουν αξία όλα ετούτα τα «ασήμαντα» στην Κρήτη. Ελάτε λοιπόν απλά, ελάτε για βόλτα και φορέστε τον αληθινό σας εαυτό.

Το σταυροειδές κτίριο της Δημοτικής Αγοράς οριοθετεί την παλιά από τη νέα πόλη των Χανίων

Για τον επισκέπτη στα Χανιά υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα πόλη. Η δεύτερη δημιούργημα του 20ού αιώνα μοιάζει τυπική και αδιάφορη, πολύβουη ως πρωτεύουσα νομού και λειτουργική για τους κατοίκους χάρη στο αξιόλογο ρυμοτομικό της σχέδιο. Το παλιό και το νέο ενώνονται στη Δημοτική Αγορά, εκεί που οι τελευταίοι προμαχώνες του τείχους έπεσαν, για να δημιουργηθεί το σταυροειδές κτίριο κομψοτέχνημα.

Το ωραιότερο παζάρι της πόλης, η στεγασμένη Δημοτική Αγορά

Ακολουθώντας από τη Δημοτική Αγορά τα δρομάκια που οδηγούν στη θάλασσα, μπλέκεσαι ανάμεσα σε κομμάτια από τα βυζαντινά τείχη και καταλήγεις στη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του λιμανιού. Η Πλατεία Σαντριβάνι, όπως παραδοσιακά ονομάζεται, δεν έχει πια τη βενετσιάνικη κρήνη του 16ου αιώνα, ούτε συχνάζουν οι αριστοκράτες των αρχών του 20ού. Παγωτό για τις Χανιώτισσες κυρίες υπάρχει ακόμη, αλλά δεν φτιάχνεται από χιόνι των Λευκών Ορέων. Αντί για χώρος πολιτικών συγκεντρώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων η Πλατεία Σαντριβάνι (όνομα που πήρε από την κρήνη-σιντριβάνι που διατήρησαν οι Τούρκοι) συγκεντρώνει την τουριστική λαίλαπα της πόλης, όλο το καλοκαίρι και αναπαύεται λιγάκι τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Απέναντι ακριβώς δεσπόζει ο μεγάλος φάρος του λιμανιού, ο οποίος λειτουργεί άψογα ακόμη και σήμερα, αν και μεγάλα πλοία δεν θα δεις να φτάνουν. Τη σημερινή του μορφή χρωστά στους Αιγύπτιους, οι οποίοι στα τέλη του 18ου αιώνα τον ανακατασκεύασαν. Θυμίζει περισσότερο μιναρέ εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, αφού μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στο μπαλκόνι με τον γυάλινο πυργίσκο.

Ο χαρακτηριστικός φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων

Για να καταλάβεις με ποιο τρόπο τα Χανιά - και κυρίως η παλιά πόλη - πήραν τη σημερινή τους μορφή θα πρέπει να προχωρήσεις προς την ακτή Τομπάζη (δεξιά έτσι όπως κοιτάς τη θάλασσα - αριστερά είναι η ακτή Κουντουριώτη) και αφού προσπεράσεις το χαρακτηριστικό τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (σήμερα χώρος τέχνης) σταματάς και κοιτάς ψηλά. Εδώ βρίσκεται ο λόφος Καστέλι, σε ετούτο το σημείο ήταν η ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας. Μιλάμε για μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης (πολλοί αρχαίοι συγγραφείς την θεωρούν «μητέρα» των άλλων κρητικών πόλεων), η οποία αναφέρεται από την εποχή του Ομήρου.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σας περιμένουν στα Χανιά και ανάλογα με την προτίμησή σας θα πληρώσετε κιόλας. Όσοι προτιμούν την ησυχία είναι προτιμότερο να διαλέξουν κάποιο από τα ξενοδοχεία λίγο έξω από την πόλη (π.χ. συνοικία Χαλέπα). Ενδεικτικά όσον αφορά τη διαμονή σας αναφέρουμε τα παρακάτω: * «Casa Delfino» (τηλ. 28210-87.400, στην παλιά πόλη), * «Χαλέπα» (τηλ. 28210-28.440, νεοκλασική βίλα του 19ου αιώνα στην ομώνυμη συνοικία), * «Amphora» (τηλ. 28210-93.224, πανσιόν στην παλιά πόλη, κτίριο του 1300!), * «Κύδων» (τηλ. 28210-52.280, έναντι Δημοτικής Αγοράς), * «Σαμαριά» (τηλ. 28210-71271, στην Πλατεία 1866).

ΦΑΓΗΤΟ

Οι τουρίστες χορταίνουν με ντάκο (κριθαροκουλούρα με λάδι, ξίδι και τριμμένη ντομάτα) και ρακή, χοχλιούς (σαλιγκάρια), στάκα (σαν ανθότυρο, αλλά στη γεύση καμία σχέση!), κουκιά και σταμναγκάθι (πικρό αγριόχορτο) δεν θα βρουν εύκολα. Θα σας προτείναμε να περάσετε από τον «Μαθιό» (στο ενετικό λιμάνι, σε θολωτή αίθουσα σαν νεώριο), το «Ταμάμ» (παλιά πόλη, στην πισίνα ενός χαμάμ), το μεζεδοπωλείο του «Πηγαϊδάκια» (στην οδό Κισσάμου) ή από το κλασικό καλό εστιατόριο «Νέα Βουλή» (στην κεντρική οδό Χατζημιχάλη-Γιάνναρη).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στα Χανιά είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο. Τα δρομολόγια είναι πυκνά, καθημερινά και πρόβλημα ουδέν.

Ως πρωτεύουσα νομού τα Χανιά είναι μια πολύβουη πόλη, όπου στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της το μποτιλιάρισμα είναι δεδομένο και οι Κρητικοί οδηγούν επιθετικά! Με το αυτοκίνητο είναι δύσκολο να κυκλοφορήσετε στην παλιά πόλη. Και εσείς θα αγανακτήσετε (ή θα χαθείτε) και η Τροχαία δεν αστειεύεται (ιδίως εάν το αυτοκίνητο είναι νοικιασμένο ή έχει πινακίδες… Αθήνας!). Το καλύτερο είναι να το παρκάρετε στον δημοτικό χώρο δίπλα από την Αγορά, που λειτουργεί με χρονοχρέωση. Από εκεί είναι εύκολο να περιηγηθείτε στο λιμάνι και στην παλιά πόλη με τα πόδια.