Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ

( οδηγός - φαραγγι βουραϊκου - στα δόντια τού τρένου :: 15-02-2003) 

Οδηγός ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ Στα δόντια τού τρένου

Το τρένο περνάει σύρριζα από τους τεράστιους βράχους του φαραγγιού και χώνεται σε 13 τούνελ συνολικά

Το τρενάκι του οδοντωτού, τόσο λόγω ηλικίας όσο λόγω ιδιομορφίας και, φυσικά, διαδρομής που ακολουθεί, σε έλκει με την πρώτη ματιά. Παίρνεις την αριθμημένη σου θέση από το σύγχρονο εκδοτήριο εισιτηρίων και στριμώχνεσαι στο κάθισμα που θυμίζει άλλες εποχές. Κοιτάς τη θέση τού μηχανοδηγού με τα χειριστήρια και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Μάταια ψάχνεις για τη μηχανή… αυτή βρίσκεται ανάμεσα στα δυο βαγόνια. Το ταξίδι από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα και η ταχύτητα που αναπτύσσει το τρένο αγγίζει τα 30 με 40 χιλιόμετρα την ώρα. Στις ανηφόρες όμως μπαίνουν τα «δόντια» και η ταχύτητα μειώνεται στα 6-10 χιλιόμετρα. Από τον σταθμό στα Νιάματα έως εκείνον του Μεγάλου Σπηλαίου (Κάτω Ζαχλωρού) τα «δόντια» επεμβαίνουν τρεις φορές, ενώ σε ολόκληρη τη διαδρομή το τρένο περνάει από 13 τούνελ συνολικά.

Η εξαίρετη συντροφιά κατά μήκος της διαδρομής του Οδοντωτού ακούει στο όνομα Βουραϊκός Ποταμός. Άλλοτε ήρεμος και άλλοτε φουριόζος και φασαριόζος, το μεγάλο καλαβρυτινό ποτάμι (που στο επάνω του κομμάτι ονομαζόταν Ερασίνος), διατρέχει την ομώνυμη χαράδρα και προσφέρει απίθανα «οπτικοακουστικά εφέ» όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος περνάει μέσα από τις ταβέρνες και τα καφενεία στην Κάτω Ζαχλωρού (δεξιά). Εξαιρετική συντροφιά κατά μήκος της διαδρομής ο Βουραϊκός ποταμός

Παρά το γεγονός ότι το πέρασμα της χαράδρας του Βουραϊκού Ποταμού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο αποτελεί μια κλασική διαδρομή που χιλιάδες Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι γοητευτική. Μπορεί όμως να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη αξία αν συνδυαστεί με περπάτημα μερικών ωρών, έχοντας καλή συντροφιά και όρεξη για επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Το περπάτημα είναι τόσο εύκολο και ασφαλές που η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί «οικογενειακή». Πρώτα λοιπόν παίρνετε τον Οδοντωτό από το Διακοφτό και φτάνετε στα Καλάβρυτα ή την Κάτω Ζαχλωρού και έπειτα επιστρέφετε με τα πόδια (ή αντίστροφα). Με αυτόν τον τρόπο θα δοκιμάστε δύο εξίσου συναρπαστικές εμπειρίες μέσα στο ίδιο φαράγγι και να είστε σίγουροι πως δεν θα δείτε τα ίδια πράγματα! Με το περπάτημα οι σταθμοί στα Τρίκλια και στα Νιάματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία, οι υδατόπυργοι θα σας φέρουν κοντά στην εποχή του ατμού, τα τούνελ θα σας φοβίσουν λιγάκι και στις «Πόρτες» θα τα χρειαστείτε!

Το πιο επιβλητικό σημείο της διαδρομής είναι οι ονομαζόμενες «Πόρτες» με τον ποταμό να στριμώχνεται στη χαραγματιά των βράχων

Ο κεντρικός σταθμός στο μέσο της διαδρομής είναι ο οικισμός της Κάτω Ζαχλωρούς. Τα δύο δίδυμα χωριά (Άνω και Κάτω Ζαχλωρού) χτισμένα στα 780 και 620 μέτρα ύψος, αντίστοιχα, χαίρονται μοναδικά τη χαράδρα του Βουραϊκού, προσφέροντας τη δροσιά τους από τα πλατάνια, αλλά και τα άφθονα νερά. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Οδοντωτός περνάει σύρριζα από τα τραπεζάκια των καφενείων και κάτω από τα μπαλκόνια ενός ξενοδοχείου. Από εδώ έως τα Καλάβρυτα, που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα, η διαδρομή του Οδοντωτού είναι πολύ ομαλή και εύκολη, αφού βγαίνει από τις στενές ανηφόρες της χαράδρας στο πλάτωμα του μικρού οροπεδίου που σχηματίζεται. Ο Σταθμός της Κάτω Ζαχλωρούς ονομάζεται Μέγα Σπήλαιο, γιατί το ονομαστό μοναστήρι απέχει μόλις μία ώρα με τα πόδια.

ΦΑΓΗΤΟ

Κατά μήκος της περιπατητικής διαδρομής που θα ακολουθήσετε δεν θα βρείτε ταβέρνες, ενώ πηγές νερού θα συναντήσετε στον σταθμό των Τρικλίων. Είναι ευκαιρία να φάτε στη Ζαχλωρού, αρκεί όμως να μην έχετε να περπατήσετε στη συνέχεια για τρεις ώρες. Πάντως η ταβέρνα δίπλα στις γραμμές του τρένου (Κάτω Ζαχλωρού) συστήνεται ανεπιφύλακτα, αλλά και οι υπόλοιπες στο χωριό. Στο Διακοφτό και στα Καλάβρυτα έχετε περισσότερες επιλογές για φαγητό και, φυσικά, οι περισσότεροι προτιμούν τα ντόπια κρεατικά στις ψησταριές.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Τόσο στο Διακοφτό όσο και στα Καλάβρυτα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να σας φιλοξενήσουν. Κατά μήκος της διαδρομής μπορείτε να μείνετε στην Κάτω Ζαχλωρού όπου υπάρχει το ξενοδοχείο «Ρομάντζο» δίπλα στις γραμμές του τρένου (τηλ. 26920-22758). Τα παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά: * «Κρις-Πολ» (Διακοφτό) τηλ. 26910-41855, * «Πανόραμα» (Διακοφτό) τηλ. 26910-41614, * «Φιλοξενία» (Καλάβρυτα) τηλ. 26920-22422, * «Στούντιο Θέτις» τηλ. 26920-22605.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Κατ' αρχήν το Διακοφτό απέχει 55 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 160 από την Αθήνα, ενώ η πρόσβαση σ' αυτό είναι πανεύκολη. Η περιπατητική διαδρομή είναι συνολικά 23 χιλιόμετρα, τα οποία καλύπτονται σε περίπου 6 ώρες. Μη σας φαίνεται αδιανόητο το εγχείρημα, γιατί δεν χρειάζεται να περπατήσετε τόσο! Το ομορφότερο και σημαντικότερο κομμάτι της διαδρομής περιορίζεται από την Κάτω Ζαχλωρού μέχρι το Διακοφτό. Αυτά τα 13 χιλιόμετρα καλύπτονται σε περίπου 3 ώρες και, φυσικά, θα προτιμήσετε να κατηφορίσετε στο φαράγγι από το να ακολουθήσετε την ανηφόρα. Κάθε ημέρα ο Οδοντωτός κάνει περίπου 4 δρομολόγια από και προς το Διακοφτό, και καλό θα είναι να γνωρίζετε τα δρομολόγιά του. Τηλεφωνήστε στα 26910-43206 (Διακοφτό) και 26920-22245 (Καλάβρυτα).