Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( επίσκεψη με...σημασία :: 15-02-2003) 

Αύριο ο πρώτος γύρος των κυπριακών εκλογών

Επίσκεψη με…σημασία

Οι ψηφοφόροι στις κάλπες περιμένοντας τον γ.γ. του ΟΗΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Το πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και εντός του οποίου οι ψηφοφόροι της Κύπρου ψηφίζουν αύριο για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυριαρχείται από συνθήκες λύσης του Κυπριακού.

Την αποφασιστική τροπή προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε η αναγγελία της επίσκεψης και παραμονής για τρεις ημέρες στη Λευκωσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν με σκοπό, όπως τονίζεται από τη γραμματεία του διεθνούς οργανισμού και τους Αμερικανούς και Βρετανούς μεσολαβητές, «να βρει λύση» εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ετέθησαν από το σχέδιο Ανάν, δηλαδή μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

Η σύμπτωση των ημερομηνιών είναι πρωτοφανής. Στις 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Την επομένη (στις 24) ο Κόφι Ανάν θα βρίσκεται στην Άγκυρα και στις 25 στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των δυο μητέρων-πατρίδων όχι μόνο για τα θέματα ασφαλείας (όπως προβλέπεται στο σχέδιό του) αλλά και επί του συνόλου της πρότασής του.

Στις 25 Φεβρουαρίου. Αν πιστέψουμε μάλιστα τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Ανάν αναμένει την οριστική απόφαση της Άγκυρας (αν δηλαδή θα προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού) στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ δηλαδή θα παίρνει το αεροπλάνο για την Κύπρο. Στη Λευκωσία ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα μείνει τρεις ολόκληρες ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 28 Φεβρουαρίου, μια διάρκεια όχι και τόσο συνηθισμένη στα προγράμματά του.

Άλλη σύμπτωση τώρα. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία του Προέδρου Κληρίδη και αν μεν κερδίσει τις εκλογές τίποτε δεν θα αλλάξει. Αν όμως χάσει ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει την 1η Μαρτίου. Ενδιαφέρον όμως θα έχουν και οι προηγούμενες ημέρες όταν και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν περιμένοντας τον Ανάν, το νέο αναθεωρημένο σχέδιό του και ακόμα ίσως τα δημοψηφίσματα αν τελικά ζητήσει να διεξαχθούν επί του σχεδίου του.

«Τώρα δεσμεύονται για λύση». Το ερώτημα εαν η επίσκεψη Ανάν και οι όποιες εξελίξεις θα αναστρέψουν το κλίμα του πρώτου γύρου, που αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις (όλες δίνουν μια διαφορά 12 μονάδων τουλάχιστον), είναι σαφώς υπέρ του κ. Τάσου Παπαδόπουλου. Ούτε ασφαλώς είναι τυχαίο το ότι ο κ. Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν δηλώνουν τώρα ότι δεσμεύονται για λύση και για διαπραγμάτευση οποιουδήποτε νέου σχεδίου.

Έτσι το ερώτημα ποιος θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον Κόφι Ανάν δεν είναι απλά θέμα πρωτοκόλλου. Συνδέεται ευθέως με την πολιτική που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι απέναντι στις εξελίξεις, την επίσκεψη Ανάν και κυρίως το σχέδιό του για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ντενκτάς. Μήπως όμως όλα αυτά σχεδιάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τους μεσολαβητές χωρίς τουλάχιστον τον ένα «ξενοδόχο»; Από την πρώτη στιγμή ο Ρ. Ντενκτάς χαρακτήρισε την επίσκεψη Ανάν στη Λευκωσία ως απαράδεκτη πίεση και είπε πως θα ήταν καλύτερα να μην έλθει.

Αφού λοιπόν ο Ντενκτάς δεν αφήνει κανένα παράθυρο ανοικτό τότε πώς ξεκινά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών περιοδεία στην περιοχή; Οι πληροφορίες λένε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα.

Σημείωσε μάλιστα ο εκπρόσωπός του ότι η οριστική τουρκική θέση θα του ανακοινωθεί στη διάρκεια της περιοδείας του. Αν η Άγκυρα ευθυγραμμιστεί για μια ακόμη φορά με τον Ντενκτάς τότε ο Κόφι Ανάν θα έχει τουλάχιστον γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές της περιοχής.

Αν όμως η Άγκυρα, υπό τις γνωστές περιστάσεις, λάβει την απόφαση να προχωρήσει, τι θα γίνει με τον Ντενκτάς; Ξένοι διπλωμάτες που ρωτήθηκαν γι' αυτό το ενδεχόμενο υπενθύμιζαν τη δήλωση του ίδιου του Ντενκτάς ότι αν διαφωνεί με την Άγκυρα και τη λύση θα παραιτηθεί.

Το εκλογικό σκηνικό λίγο πριν από τις κάλπες

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το επιτελείο του Τάσου Παπαδόπουλου δίνει πραγματική μάχη για εκλογή του από τον πρώτο γύρο. Έβαλαν αυτό τον στόχο μετά τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας που τους έδιναν ποσοστά μεταξύ 44-47% στον πρώτο γύρο και από 48 έως 50% συν στον δεύτερο γύρο.

Τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ (διαδέχθηκε τον Σπ. Κυπριανού) Τ. Παπαδόπουλο τον υποστηρίζουν τρία συνασπισμένα κόμματα (ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ), οι Οικολόγοι και η Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου. Είναι ολόκληρο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Στο Κυπριακό πρόβαλε τη θέση της συλλογικής διαχείρισης των εξελίξεων από το Εθνικό Συμβούλιο και κατηγόρησε τον κ. Κληρίδη ότι ακολουθεί την πολιτική τού «εις και μόνος». Αντιμετώπισε στην προεκλογική εκστρατεία έντονη κριτική τόσο από το επιτελείο του κ. Κληρίδη όσο και από εκείνο του κ. Μαρκίδη που του προσήψαν απορριπτικές θέσεις ώστε αν εκλεγεί θα οδηγήσει σε ναυάγιο το σχέδιο Ανάν. Επικρίθηκε επίσης για τον ρόλο του δικηγορικού του γραφείου στο σπάσιμο του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ

Ο Γλαύκος Κληρίδης στα 84 χρόνια του πήρε την απόφαση εν όψει των εξελίξεων να διεκδικήσει εκ νέου μια περιορισμένου χρόνου προεδρική θητεία, γιατί, όπως λέει, αισθάνεται το χρέος να ολοκληρώσει ένταξη και λύση.

Οι δημοσκοπήσεις τού έδωσαν την περασμένη εβδομάδα στον πρώτο γύρο ποσοστά μεταξύ 31 και 34% και στον δεύτερο 40-42%. Το επιτελείο του υπογραμμίζει την πατριαρχική παρουσία του στην πολιτική σκηνή, τη γνώση και την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις με τον Ντενκτάς και τους Τούρκους. Τον κ. Κληρίδη τον υποστηρίζει το κόμμα που ίδρυσε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά με διαφωνίες, αφού μερίδα βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Αλ. Μαρκίδη. Μαζί του και το κόμμα των Ενωμένων Δημοκρατών του Γ. Βασιλείου, όπως και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με επικεφαλής τον Χρ. Στυλιανίδη.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥ

Είναι ο υποψήφιος που διαφοροποιείται πλήρως από τους υπολοίπους. Πρόεδρος του κόμματος των Νέων Οριζόντων, που εκπροσωπείται στη Βουλή από έναν βουλευτή, ο κ. Νίκος Κουτσού είναι εναντίον της διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν.

Οι δημοσκοπήσεις τού έδωσαν μεταξύ 1,8 και 4% και έχει την υποστήριξη μόνο του κόμματός του.

Στον δεύτερο γύρο ο κ. Κουτσού και οι ψηφοφόροι του θα έχουν το δίλημμα της επιλογής. Για την ώρα οι Νέοι Ορίζοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ

Πολλοί δεν ανέμεναν την υποψηφιότητά του μετά την εξαγγελία υποψηφιότητας από τον κ. Κληρίδη, αλλά ο ίδιος θεώρησε ότι ήλθε η ώρα του. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο ίδιος ο κ. Κληρίδης τού είχε υποσχεθεί υποστήριξη.

Στενός συνεργάτης επί χρόνια του Γλ. Κληρίδη, δεξί του χέρι στη διαπραγματευτική ομάδα, διαφοροποιήθηκε ως προς τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενες εξελίξεις και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Με σύνθημα «Ξεκάθαρη λύση» ο Αλ. Μαρκίδης αμφισβητεί έντονα τη λογική τής προεδρικής θητείας 16 μηνών που ζητεί ο Κληρίδης και εξηγεί πως ο τόπος χρειάζεται στιβαρή διακυβέρνηση με διάρκεια. Τονίζει ακόμα την προσωπική του ικανότητα και τη νομική του επάρκεια ως συνέχεια της πολιτικής Κληρίδη στο Κυπριακό. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του έδειξαν ένα ποσοστό 12-14%, εκείνες όμως της περασμένης εβδομάδας έδειξαν να χάνει τη δυναμική και να περιορίζεται γύρω στο 10%.