Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( έβαλαν τις ηπα στη γωνία :: 15-02-2003) 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση και αφού ενημερώθηκαν από τους δύο επιθεωρητές

Έβαλαν τις ΗΠΑ στη γωνία

Μπλιξ: Πρέπει να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

«Δώστε στην ειρήνη ακόμα μια ευκαιρία με τη συνέχεια των επιθεωρήσεων», ήταν το μήνυμα που προέκυπτε χθες, τόσο από τις εκθέσεις των Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι όσο και από τις αντιδράσεις για την έκθεση των Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Κίνας. Απομονωμένες βρέθηκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Αλντουρί (αριστερά) παρακολουθούν τον Χανς Μπλιξ, ενώ ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε μία μάλλον απροσδόκητη εξέλιξη χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δύο επικεφαλής επιθεωρητές στις τοποθετήσεις τους όχι μόνον δεν έδωσαν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία πρόσχημα για επίθεση εναντίον του Ιράκ, αλλά με τις μάλλον θετικές για το Ιράκ εκθέσεις τους προσέφεραν ακόμα περισσότερη τροφή στους διαφωνούντες Ευρωπαίους να ταχθούν ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων - κάτι που έγινε.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ τόνισε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «ένα άλλο ζήτημα, πολύ σημαντικό, είναι ότι το Ιράκ δεν μας έδωσε στοιχεία για πολλά απαγορευμένα όπλα και υλικό» και κάλεσε τη Βαγδάτη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη, σκληρή για το Ιράκ, έκθεσή του ο Χανς Μπλιξ έδωσε μια μάλλον θετική εικόνα σχετικά με τις ιρακινές προσπάθειες αφοπλισμού, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω τις φωτογραφίες από δορυφόρο που παρουσιάστηκαν την 5η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ως «απόδειξη ύποπτης δραστηριότητας» σε στρατιωτική τοποθεσία στο Ιράκ. «Μπορεί κάλλιστα οι φωτογραφίες να απεικονίζουν στρατιωτικές κινήσεις ρουτίνας και όχι μετακινήσεις απαγορευμένου οπλισμού εν όψει των επιθεωρήσεων από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών. Πρόσθεσε επίσης ότι δύο εκδοχές των ιρακινών πυραύλων Αλ Σάμουντ 2 ξεπερνούν το μέγιστο βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και πως οι συμπληρωτικοί έλεγχοι των στοιχείων που έδωσαν οι ιρακινές αρχές, που αφορούν ένα άλλο σύστημα πυραύλων το οποίο ονομάζεται Αλ-Φάταχ, είναι αναγκαίοι ώστε «να γίνουν απόλυτα γνωστές οι δυνατότητες των πυραύλων αυτών».

Ο Χανς Μπλιξ τόνισε το γεγονός ότι το Ιράκ είχε αποδεχθεί προσφορά από τη Νότια Αφρική για την αποστολή ομάδας ειδικών για περαιτέρω συνομιλίες για τους τρόπους αφοπλισμού του.

Εξάλλου, ο επικεφαλής των επιθεωρητών δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις βοηθούν αποτελεσματικά να καλύψουμε το κενό στις γνώσεις μας (για τα ιρακινά όπλα)». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. «Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν ανακάλυψαν απαγορευμένη πυρηνική δραστηριότητα στο Ιράκ», δήλωσε. Ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισήμανε πως το διάταγμα του Σαντάμ Χουσεΐν που απαγορεύει τα όπλα μαζικής καταστροφής, το οποίο εκδόθηκε χθες, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να δείξει το Ιράκ τη βούλησή του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δήλωση… ήξεις αφήξεις

Χθες το βράδυ οι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε αμηχανία, αφού ήταν φανερό ότι, για να γίνει τώρα πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και μάλιστα παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση των περισσότερων Ευρωπαίων, της Ρωσίας και της Κίνας.

Ενδεικτική είναι η χθεσινοβραδινή αμφιλεγόμενη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ, πως ο Μπους «παραμένει αισιόδοξος ότι το Ιράκ θα υπακούσει στη διεθνή έκκληση για αφοπλισμό και δεν θα υπάρξει η ανάγκη να γίνει υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «κανείς όμως στον κόσμο σήμερα δεν ένιωσε ανακούφιση, πιστεύοντας πως ο Σαντάμ Χουσεΐν απέδειξε στον κόσμο ότι αφοπλίστηκε. Μάλλον το αντίθετο».

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Θα είμαι και εγώ εκεί»

Θοδωρής Κωνσταντίνου, Δημόσιος Υπάλληλος

Είμαι 60 ετών. Κοντεύουν 40 χρόνια από τότε που κατέβηκα για πρώτη φορά σε διαδήλωση. Ο πόλεμος είναι μάλλον αναπόφευκτος. Δεν γίνεται, όμως, από τη μία να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη να ρίχνουμε βόμβες. Θα πάω, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά μου