Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση :: 14-02-2003) 

Έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση

Εκρηκτική η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Η οδυνηρή πολιτική ήττα που υπέστη χθες η κυβέρνηση προκαλεί ρίγη στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς το ηχηρό μήνυμα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο θέτει σε αμφισβήτηση τη νομοθετική δυνατότητα της κυβέρνησης.

Κυρίως όμως προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εκρηκτική. Χθες, η κυβέρνηση απέφυγε οριακά την αμφισβήτηση της «δεδηλωμένης», αλλά τίποτε δεν τη διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοθετήματα που θα φέρει στη Βουλή. Η αναστάτωση που επικράτησε μετά την καταψήφιση συνοδεύτηκε από δύο διαψεύσεις, εξ εγκύρων κύκλων, σε απάντηση της έρπουσας φημολογίας: * δεν γίνεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης και (πολύ περισσότερο) * δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (επί του παρόντος τουλάχιστον, και για τη δεδομένη κατάσταση).

Η χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα πάντως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι:

α. Η κυβέρνηση είχε θέσει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την ψήφιση του νομοσχεδίου κι αν δεν έθεσε τελικά θέμα κομματικής πειθαρχίας, το έκανε μόνο και μόνο για να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες από τη διαγραφόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου.

β. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, κυβερνητικό νομοσχέδιο καταψηφίζεται από τη Βουλή. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη είχε καταψηφιστεί μια διάταξη σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή και αποσύρθηκε, όπως αποσύρθηκε από την ίδια κυβέρνηση νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή και προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες, προ του κινδύνου να καταψηφιστεί.

γ. Το ασυμβίβαστο δεν είναι νομοθέτημα κατ' εφαρμογήν της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά εφαρμοστικό του Συντάγματος, άρα άνευ σημασίας για την κοινωνία.

Το μόνο θετικό, αν μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό για την κυβέρνηση από τη χθεσινή ψηφοφορία, είναι ότι οι ψήφοι της καταψήφισης του νομοσχεδίου δεν ξεπέρασαν τις 151, οπότε η Νέα Δημοκρατία και η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα είχαν την πολιτική νομιμοποίηση να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία και να ζητήσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, που ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι «δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά είναι βαρύ το πλήγμα».

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση εμφάνισε μια εντυπωσιακή νευρικότητα σε σχέση με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Νευρικότητα, που έγινε φανερή από την «επιστράτευση» και συμμετοχή ακόμη και του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην ψηφοφορία.

Ενωμένη η Ν.Δ.

Άλλο στοιχείο που προσδίδει στην κοινοβουλευτική ήττα τον χαρακτήρα βαρυσήμαντου πολιτικού γεγονότος είναι το γεγονός ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης κατάφεραν πρώτον να συνασπίσουν τη Ν.Δ., που είχε επίσης διασπαστεί για το ασυμβίβαστο, και τελικά να απουσιάσει μόνο ο Ι. Βαρβιτσιώτης, βασικός εισηγητής του Συντάγματος, και ο γιος του Μ. Βαρβιτσιώτης, και δεύτερον να επανασυγκολλήσουν τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για τη Ν.Δ., το θέμα ξεπερνάει το πλαίσιο πολιτικής γκάφας, καθώς είναι γνωστό ότι πάνω από 50 βουλευτές του κόμματος που είχαν ψηφίσει υπέρ του ασυμβίβαστου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, χθες «μαντρώθηκαν» αδιαμαρτύρητα και ψήφισαν κατά, και το θέμα αυτό η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να το αναδείξουν. Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε βέβαια στη Ν.Δ., αλλά το παιχνίδι είχε ήδη χαθεί.

Και όπως έλεγαν ακόμη και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ευθύνη γι' αυτό είχαν οι (λαθεμένοι) χειρισμοί που έγιναν στο μεταξύ. Οι χειρισμοί αυτοί, που έχουν αφετηρία τον ίδιο τον κ. Σημίτη και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ώθησαν κάποιους βουλευτές είτε να καταψηφίσουν είτε να δηλώσουν «παρών» είτε να απουσιάσουν. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις προειδοποιήσεις αρμοδίων αμέσως μετά την «περιπέτεια» του ασυμβίβαστου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ότι «δεν περνάει από την Ολομέλεια αν παραμείνει έτσι», ο κ. Σημίτης επέμεινε ώς το τέλος «να κατατεθεί και να ψηφιστεί ως έχει». Το ίδιο άλλωστε έλεγαν και προχθές το βράδυ και χθες το πρωί, πριν από την ψηφοφορία, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσοι είχαν αναλάβει να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους.

Το αποτέλεσμα ήταν οι επαφές να αποτύχουν παταγωδώς - «κάμφθηκαν» μόνο ο κ. Κ. Σπυριούνης και ο κ. Γ. Χρονόπουλος που ψήφισαν «ναι» στο ασυμβίβαστο, αν και είχαν συνυπογράψει την πρόταση για την ονομαστική ψηφοφορία, και δήλωσαν «παρών» οι κ.κ. Δ. Λιντζέρης, Λ. Γρηγοράκος και Θ. Ασκητής.

Η καταψήφιση του ασυμβίβαστου ανέδειξε και πάλι το σοβαρό πολιτικό θέμα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει (πολλούς) λόγους να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη συμπεριφορά απέναντί της τόσο του Πρωθυπουργού και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όσο και κορυφαίων υπουργών που κινούνται στο κλίμα του κ. Σημίτη. Η έντονη αυτή δυσαρέσκεια, που είναι διάχυτη, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει αν, όπως έλεγε πρώην υπουργός, «ο Πρωθυπουργός δεν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Πάντως, ο κ. Σημίτης είπε το απόγευμα σε συνεργάτες του ότι «για μένα το θέμα έκλεισε πια, εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία για ό,τι συνέβη σήμερα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Κι όπως εξήγησε κυβερνητική πηγή, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής μέτρων κατά εκείνων που καταψήφισαν το ασυμβίβαστο.