Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ασυμβίβαστος... πονοκέφαλος :: 13-02-2003) 

Ασυμβίβαστος… πονοκέφαλος

Κυβέρνηση: «Η ψηφοφορία δεν μπορεί να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», είναι το - προς τα έσω - μήνυμα που δίνεται παρασκηνιακά από χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των παρασκηνιακών επαφών για την αποτροπή της καταψήφισης του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο.

Ε. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα σημάνει πως είναι ταυτόχρονα και αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής

Το μήνυμα, που έχει αφετηρία το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι «όταν η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία καταλήγουν σε ένα νομοσχέδιο, είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφίζεται και να μην καθίσταται διάτρητο». Κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε, προφανώς ύστερα από επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ότι η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία «δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας» κατά τη σημερινή ψηφοφορία. «Οι βουλευτές», είπε, «είναι ελεύθεροι να ενεργήσουν κατά βούληση. Το νομοσχέδιο δεν αλλάζει, κι αν δεν ψηφιστεί, θα ισχύσει το απόλυτο ασυμβίβαστο που προβλέπεται από το άρθρο 57 του Συντάγματος». Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «προφανώς επίσης δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση» εξ αφορμής πιθανής καταψήφισης του νομοσχεδίου από αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι θεσμοί

Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του χθες το βράδυ, τόνισε ότι «ούτε το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται ούτε η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται με την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών. Επαναλαμβάνω όμως ότι όπως δεν απαλλοτριώνεται το δικαίωμα της θετικής ή της αρνητικής ψήφου για κάθε βουλευτή, το ίδιο δεν απαλλοτριώνεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να μην παίζει με τους θεσμούς, το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή δημιουργούν πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, καθώς την εμφανίζουν αδύναμη να ελέγξει την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Η καταψήφιση στην επιτροπή της αρχής του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είχε πάρει τα μέτρα της ώστε να αποφευχθούν ανάλογες «περιπέτειες» κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Φαίνεται όμως ότι είτε λόγω αδυναμίας των εντεταλμένων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα οργάνων είτε γιατί η συντεχνιακή νοοτροπία κάποιων βουλευτών υπερισχύει των κομματικών καθηκόντων, χθες παρουσιάστηκε το φαινόμενο δέκα βουλευτές της πλειοψηφίας να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η εξέλιξη, για την οποία ενημερώθηκε αμέσως ο κ. Σημίτης, προκάλεσε έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κόντρα στην κυβέρνηση, και μάλιστα επί ενός νομοσχεδίου που απλώς εφαρμόζει το Σύνταγμα. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι αν οι βουλευτές παίζουν με τα νεύρα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού επί ενός θέματος που δεν περιλαμβάνεται καν στην κυβερνητική πολιτική, τι θα πράξουν όταν στη Βουλή κατατεθούν προς συζήτηση σοβαρά νομοσχέδια; Μια πρώτη προσέγγιση που έγινε σε σχέση με τα πολιτικά χαρακτηριστικά των δέκα βουλευτών δεν απέφερε πολλά. Και τούτο γιατί κοντά στη γνωστή ομάδα όσων έχουν εναπομείνει από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» στη Βουλή, προστέθηκαν βουλευτές που πρόσκεινται στους λεγόμενους εκσυγχρονιστές ή άλλοι που εμφανίζονται απογοητευμένοι. Για τον λόγο αυτό, η κυβερνητική πηγή που προαναφέρθηκε, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις προς τους βουλευτές «ασφαλώς και αφορούν και το μέλλον» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης»…

Συνεχείς επαφές

Χθες πάντως υπήρξαν συνεχείς επαφές του υπουργού Επικρατείας Στ. Μανίκα και του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη όσο και με ορισμένους από τους κυβερνητικούς βουλευτές που συνυπέγραψαν την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Οι επαφές είχαν αντικείμενο να αποτρέψουν ορισμένους από τους συνυπογράφοντες την πρόταση βουλευτές να λάβουν μέρος στη σημερινή ψηφοφορία. Είναι όμως δύσκολο να πει κανείς πόσο αποτελεσματικές ήταν οι παρεμβάσεις ­ αυτό θα φανεί σήμερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υπόθεση αυτή ανοίγει και πάλι ένα νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα με τα πολλαπλασιαζόμενα κρούσματα απειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.