Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( άγρια κόντρα για τα αρχεία τής στάζι :: 11-02-2003) 

Άγρια κόντρα για τα αρχεία τής Στάζι

Οξύτατη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη και την εφημερίδα «Καθημερινή», με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας που αποδίδει ευθέως στον πρόεδρο του ομίλου Ιντρακόμ «κατασκοπευτική δράση» για λογαριασμό της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας τής άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο (SIRA) της Στάζι, παρουσιάζοντας τον κ. Κόκκαλη ως πράκτορα με την κωδική ονομασία «Krokus» και προσωπικό φάκελο πληροφοριοδότη από το 1982.

Διάψευση

Ο κ. Κόκκαλης διέψευσε χθες το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «ασύστολα συκοφαντικά ψεύδη» και «βρώμικες επιθέσεις», οι οποίες «θα βρουν την απάντηση που τους αρμόζει». «Άγνοια» για τα στοιχεία που επικαλέστηκε η εφημερίδα δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ για την υπόθεση υπήρξε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος ζήτησε έρευνα για το δημοσίευμα και την επίσπευση της σχετικής ανάκρισης, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι την υπόθεση πρέπει να αναλάβει εφέτης-ειδικός ανακριτής, «για να μην καθυστερήσει υπέρμετρα», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής», ο επιχειρηματίας ήταν καταχωρημένος στα αρχεία της Στάζι ως πράκτορας με τον κωδικό «Krokus». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από έγγραφα που φέρεται ότι προέρχονται από το ηλεκτρονικό αρχείο τής Στάζι και συνδέει τον επιχειρηματία με τον φάκελο τού εν λόγω πράκτορα. Κατά την εφημερίδα, ο φάκελος εμπεριέχει επτά αναφορές-εκθέσεις του πράκτορα, οι οποίες συντάχθηκαν στην περίοδο 1985-89 και αναφέρονται στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατία, καθώς και την οικονομική, στρατιωτική και αμυντική πολιτική της χώρας μας.

Αναφορές

Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται και αναφορές σε βασικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής κατά την ίδια περίοδο, όπως ο τότε πρωθυπουργός Ανδ. Παπανδρέου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κων. Μητσοτάκης και οι κ.κ. Κων. Λαλιώτης, Γερ. Αρσένης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Ανδ. Ανδριανόπουλος και Γ. Μπούτος.

Ακόμη, παρουσιάζεται αναφορά για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης στην Ανατολική Γερμανία, με προτάσεις για «τυχόν ωφέλειες» που θα μπορούσαν να υπάρξουν από αυτό, ενώ ­ κατά το δημοσίευμα ­ ο επιχειρηματίας είχε καταλήξει στον κωδικό «Krokus», αφού είχαν προηγηθεί οι κωδικοί «Rocco» και «Kaskade».

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο κ. Κόκκαλης χαρακτηρίζει «λίβελλο» το δημοσίευμα. «Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός», αναφέρει, «ότι η υποτιθέμενη σχέση μου με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην ΛΔΓ, αλλά και αυτής της Ιντρακόμ με δήθεν διαρροές κεφαλαίων από την ίδια χώρα έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά και πολλαπλώς από ανεξάρτητες αρχές στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και η Εξεταστική Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και η Εισαγγελία του Βερολίνου, οι οποίες εξέτασαν το σύνολο των εγγράφων και όλους τους μάρτυρες.

Επιστέγασμα και σύνοψη αυτών των ερευνών αποτελεί η έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου περιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι όλες οι σχετικές καταγγελίες απεδείχθησαν παντελώς αβάσιμες».

Ακολούθως, ο κ. Κόκκαλης κατηγορεί την «Καθημερινή» και τη συντάκτρια του επίμαχου δημοσιεύματος ότι «… παρέθεσαν εσκεμμένα παραποιημένη μετάφραση και αποσιώπησαν όλα τα συμπεράσματά της, προκειμένου να κατασκευάσουν μια «πραγματικότητα» που να ταιριάζει με τα δικά τους ευφάνταστα σενάρια και ευτελείς στόχους… Δηλώνω κατηγορηματικά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η θορυβώδης επάνοδος τών κατ' επάγγελμα κατηγόρων μου, με τη δημοσίευση της συνέχειας άθλιων μυθιστορηματικών σεναρίων, δεν με αγγίζει διόλου, καθίσταται δε προφανές ότι στόχος είναι η προσπάθεια εκβιασμού της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος αυτού και θα πρέπει απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της…».

Εισαγγελική παρέμβαση

Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκης, ο οποίος ζήτησε από τον 4ο ειδικό ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθήνας κ. Γ. Πουρνάρα, που χειρίζεται την υπόθεση των αρχείων της Στάζι, να συμπεριλάβει στην έρευνά του και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και να εξετάσει τη βασιμότητά του. Ακόμη ζήτησε την επίσπευση του ανακριτικού έργου και την ολοκλήρωσή του «στο συντομότερο δυνατό διάστημα».

Από κυβερνητικής πλευράς, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση των ελληνικών αρχών».