Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( τρεις «κωδικοί» απέκτησαν... ταυτότητα :: 03-02-2003) 

Τρεις «κωδικοί» απέκτησαν… ταυτότητα

Το who is who των τριών συλληφθέντων - Τι τους καταλογίζουν οι Διωκτικές Αρχές

ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ

Η σύλληψη σε ξενοδοχείο της οδού Λιοσίων του άλλοτε πράκτορα της Στάζι Γιόχαν Βόιγκτ, που ήταν τότε καταζητούμενος από τις γερμανικές αρχές, άνοιξε για την Ελλάδα, στις αρχές του 1995, τον δρόμο για τα αρχεία της άλλοτε πανίσχυρης υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι κωδικοί «Φιλίπ», «Άντριου», «Νίκολας», «Τζορτζ», που αφορούσαν μέλη του ΕΛΑ άρχισαν να απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία: τα πρόσωπα που περιγράφονταν στα περίφημα αρχεία απέκτησαν ταυτότητα, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Η διαδρομή από τα αρχεία της Στάζι τερματίστηκε για τον Φιλίπ- Κώστα Αγαπίου και τον Τζορτζ- Αγγελέτο Κανά, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, προχθές το βράδυ, με τη σύλληψη του δευτέρου.

ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΚΑΝΑΣ «Τζορτζ»

«Ο… βομβιστής»

Ένας ήσυχος άνθρωπος, που ζει αποτραβηγμένος σε ένα μικρό νησί, απολαμβάνει τα καλοκαίρια τον καφέ του μόνος του, κοιτάζοντας τη θάλασσα είναι ο Αγγελέτος Κανάς. Τουλάχιστον κάπως έτσι θα τον περιέγραφαν οι κάτοικοι της Κιμώλου, που πριν από τρεις μήνες τον εξέλεξαν πρόεδρο της κοινότητάς τους.

Ο κωδικός «Τζορτζ» που αντιστοιχούσε στον άνθρωπο που προμήθευε με εκρηκτικές ύλες τον ΕΛΑ και υπήρχε στη λίστα της Στάζι δεν είχε αποκωδικοποιηθεί. Για την ΕΛ.ΑΣ. παρέμενε γρίφος μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Ήταν τότε που είχε αρχίσει να εκφράζεται αισιοδοξία για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα από επίσημα χείλη, πριν έρθει το «δώρο» της έκρηξης στον Πειραιά, τον περασμένο Ιούνιο. Ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο προμηθευτής των εκρηκτικών υλών του ΕΛΑ ζούσε σε μικρό κυκλαδίτικο νησί και ασχολιόταν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα. Η φημολογία και οι διαρροές άρχισαν να γίνονται πιο συγκεκριμένες το τελευταίο εικοσαήμερο και όλα «φωτογράφιζαν» τον νεοεκλεγέντα κοινοτάρχη της Κιμώλου. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αγγελέτος Κανάς προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στον ΕΛΑ. Μάλιστα, ζήτησε να τον προστατεύσει από τη φημολογία ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας πως όλα όσα κυκλοφορούσαν εις βάρος του βλάπτουν την κοινότητα της Κιμώλου. Μάλιστα, ο κ. Κανάς ταξίδευσε το Σάββατο στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθεί με τον δικηγόρο του, αλλά και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Οι διωκτικές αρχές, πάντως, καταλογίζουν στον Αγγελέτο Κανά ότι είχε ειδικευτεί στην κατασκευή πάσης φύσεως αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, με τους οποίους η οργάνωση πραγματοποίησε περισσότερες από τριακόσιες ενέργειες. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, είναι ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΕΛΑ και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο της συνεργασίας του με την ομάδα του Κάρλος, που τον εκπαίδευσαν στην κατασκευή «τεχνολογικά» προηγμένων εκρηκτικών μηχανισμών. Ο ΕΛΑ, εξάλλου, ήταν πάντα «μπροστά» στον τομέα αυτό σε σχέση με όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΑΠΙΟΥ «Φιλίπ» ή «Τζιάνι»

«Διαδέχθηκε τον Χρ. Κασσίμη»

Το όνομά του πολιτικού μηχανικού Κώστα Αγαπίου έχει έρθει αρκετές φορές στη δημοσιότητα από το 1995, όταν δόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία τα περίφημα αρχεία της Στάζι.

Η άλλοτε πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας είχε εντοπίσει τον «Φιλίπ» αναζητώντας τα βήματα του Κάρλος.

Ο Φιλίπ, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό από το 1995, ήταν ο βασικός σύνδεσμος της ομάδας του Κάρλος με τον ΕΛΑ. Δύο χτυπήματα στην Ελλάδα, κατά του Σαουδάραβα πρέσβη στο Ψυχικό το 1983 και η βομβιστική ενέργεια με στόχο την παμπ «Όσκαρ» στη Γλυφάδα το 1988, είναι δεδομένο πλέον ότι έγιναν από κοινού από τον ΕΛΑ και την ομάδα του Κάρλος: η τελευταία φέρεται ότι προσέφερε «τεχνογνωσία» στον ΕΛΑ, ενώ η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ενεργειών δηλώνει και το μακρύ διάστημα της συνεργασίας.

Ο ΕΛΑ, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση Νασιάκου για την τρομοκρατία, «είχε τις διεθνείς σχέσεις των ελληνικών τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά την ίδια περίοδο υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την επαφή μεταξύ μελών του ΕΛΑ και της 17 Νοέμβρη.

Ο «Φιλίπ», όπως ανέφεραν τα αρχεία της Στάζι - οι πράκτορές της είχαν καταφέρει να ταυτίσουν το πρόσωπο με το συνωμοτικό ψευδώνυμο -, ήταν αυτός που είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του ΕΛΑ τον Χρήστο Κασσίμη, που σκοτώθηκε στη συμπλοκή με αστυνομικούς στου Ρέντη, τον Οκτώβριο του 1977.

Ο «Φιλίπ» ανήκει στη λεγόμενη «πρώτη γενιά του ένοπλου αγώνα» και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση, εξαιτίας της οποίας υποχρεώθηκε το 1968 να διακόψει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ και να φύγει στο εξωτερικό.

Κατά τη δικτατορία

Στα χρόνια τις δικτατορίας εκινείτο στον άξονα Φρανκφούρτη - Γενεύη - Παρίσι - Ρώμη. Το ψευδώνυμο «Φιλίπ» φέρεται να του το έχει δώσει ο Γιόχαν Βάινριχ, το δεξί χέρι του Κάρλος. Το δεύτερο ψευδώνυμο, το «Τζιάνι», ήταν αυτό με το οποίο τον αποκαλούσε η Ελβετίδα «Τερέζα» των αρχείων της Στάζι, η Μπέρτα ντε Μαρσέλους.

Το όνομά του 56χρονου πολιτικού μηχανικού ήρθε στη δημοσιότητα αρκετές φορές από τη στιγμή που τα αρχεία της Στάζι πέρασαν στα χέρια των Ελληνικών Αρχών.

Η παύση

Τα αρχεία από μόνα τους δεν μπορούσε να θεωρηθούν ικανά στοιχεία για τη στήριξη κατηγοριών, έπαιξαν, όμως, καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του «παύσατε πυρ» για τον ΕΛΑ: τρεις μήνες πριν από το τελευταίο χτύπημα, όταν η οργάνωση δολοφονούσε τον αστυνομικό Απόστολο Βέλλιο τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό σε λεωφορείο της Αστυνομίας, στην προκήρυξη με την οποία ανελήφθη η ευθύνη προανήγγειλε νέα χτυπήματα.

Όμως, μεσολάβησε η σύλληψη του στελέχους της Στάζι Γ. Βόιγκτ στην Αθήνα, η έκδοσή του στη Γερμανία άνοιξε τον δρόμο για να δοθούν στις Ελληνικές Αρχές τα περίφημα αρχεία και να γίνουν στη συνέχεια για πρώτη φορά γνωστά ονόματα και ψευδώνυμα.

ΕΙΡΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ «Μυρτώ»

«Επιμελήτρια των προκηρύξεων»

Η συμμετοχή γυναικών στον ΕΛΑ ήταν κάτι που οι αρχές θεωρούσαν πάντοτε ως δεδομένο: γυναίκες περιγράφονταν στα αρχεία της Στάζι, χωρίς όμως περισσότερα στοιχεία, γυναίκα είχε τηλεφωνήσει αρκετές φορές έπειτα από χτυπήματα για την ανάληψη της ευθύνης ή την υπόδειξη του τόπου όπου βρίσκονταν οι προκηρύξεις. Ωστόσο, για την περίπτωση της «Μυρτώς», ο κωδικός δεν ήταν γνωστός, δεν περιλαμβανόταν στα περίφημα αρχεία και ο ρόλος της, όπως και ο κωδικός της προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών. Η «Μυρτώ» ήρθε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη Δευτέρα από «ΤΑ ΝΕΑ». Οι πληροφορίες για 'κείνη επιβεβαιώθηκαν χθες, επισήμως, από τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Λ. Οικονόμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η 49χρονη γυναίκα εντάχθηκε στον ΕΛΑ πριν από το 1976 και φέρεται ότι ήταν η «επιμελήτρια» των προκηρύξεων και επί σειρά ετών διατηρούσε δεσμό με τον Κώστα Αγαπίου. Η Ειρήνη Αθανασάκη, που εργαζόταν ως ιδιωτική υπάλληλος, είναι κάτοικος Περιστερίου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΥΡΜΗΓΚΗΣ

«Δεν έχω καμία σχέση με τρομοκράτες»

Ένας ακόμη άνθρωπος, ο ηθοποιός του Θεσσαλικού Θεάτρου Σταύρος Μερμήγκης αντέδρασε έντονα το Σαββατοκύριακο στις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τις διωκτικές αρχές και τον «φωτογράφιζαν» ως ενεχόμενο στον ΕΛΑ, με επιχειρησιακό ρόλο και δράση κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Με γραπτή του δήλωση, ο Σταύρος Μερμήγκης αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στον ΕΛΑ και κάλεσε «όσους τον γνωρίζουν και δεν έχουν αλλοτριωθεί από την τρομοκρατολογία να μιλήσουν γι' αυτόν».

Όπως ανέφερε, ο βίος του είναι δημόσιος και ανοιχτός και, λόγω της φύσης της δουλειάς του, ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1972.