Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι πιωμένοι οδηγοί θα πληρώνουν οι ίδιοι τα «σπασμένα» :: 01-02-2003) 

Οι πιωμένοι οδηγοί θα πληρώνουν οι ίδιοι τα «σπασμένα»

Η Τροχαία θα επιλαμβάνεται από αύριο όλων των ατυχημάτων, ακόμα και αυτών με μικρές υλικές ζημιές, ενώ θα διενεργείται αλκοτέστ σε όλους τους οδηγούς που εμπλέκονται. Στα σημεία των ατυχημάτων δεν θα μεταβαίνουν πλέον περιπολικά της Άμεσης Δράσης, η οποία αποδεσμεύεται από αυτή την ευθύνη.

Η κλήση της Τροχαίας θα εξακολουθεί να γίνεται μέσω της Άμεσης Δράσης και του αριθμού «100». Στο σημείο του ατυχήματος θα πηγαίνουν υπάλληλοι των Τμημάτων Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (ΤΟΤΑ) με ανακριτικό υπάλληλο, για να επιλαμβάνονται άμεσα, είτε υπάρχει τραυματισμός είτε όχι. Όταν οι αστυνομικοί θα πηγαίνουν στον τόπο του ατυχήματος θα κάνουν αλκοτέστ και στους δύο οδηγούς.

Η νέα πραγματικότητα διαμορφώνει νέους όρους και στη διαδικασία που ακολουθείται έως σήμερα στο θέμα της αποζημίωσης του παθόντος. Κι αυτό διότι στην περίπτωση που ο υπαίτιος θα διαπιστωθεί ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το προβλεπόμενο όριο θα πληρώνει ο ίδιος τη ζημιά αφού η ασφαλιστική του εταιρεία θα καταβάλει την αποζημίωση στον παθόντα, αλλά στη συνέχεια θα απαιτεί το ποσό από τον πελάτη της.

Με το νέο σύστημα όμως θα αντιμετωπίζει πρόβλημα, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ο οδηγός που δεν θα έχει την ευθύνη του ατυχήματος εφόσον αποδειχθεί ότι έχει καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ η οποία υπερβαίνει το ανώτερο επιτρεπτό όριο. Η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού ενδέχεται να μην δεχθεί να αποζημιώσει τον παθόντα με το σκεπτικό ότι η μέθη του συνετέλεσε στο να μην αποφύγει το ατύχημα. Ο παθών βέβαια θα διεκδικήσει την αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού αλλά μια τέτοια επιλογή θα τον εμπλέξει σε χρονοβόρες διαδικασίες. Όλα αυτά θα ισχύσουν αν κληθεί η Τροχαία από τους εμπλεκόμενους, ενώ θα αποφευχθούν στην περίπτωση του φιλικού διακανονισμού.