Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( "για άλλους σκοπούς έφτιαξε το σκαρίφημα του στρατοπέδου ο αν. παπαναστασίου" :: 31-01-2003) 

"Για άλλους σκοπούς έφτιαξε το σκαρίφημα του στρατοπέδου ο Αν. Παπαναστασίου"

Στο δέκατο ένατο εδώλιο κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η οποία θα αρχίσει στις 3 Μαρτίου 2003, στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, θα κάθεται ο 40χρονος τραπεζικός υπάλληλος Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος παραμένει προσωρινά κρατούμενος. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (κ.κ. Δημ. Λοβέρδος, Γ. Πετράκης και Αθ. Παπαδόπουλος), παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Κυρ. Καρούτσου, απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης του Ανέστη Παπαναστασίου κρίνοντάς τον ως "άτομο ιδιαίτερα επικίνδυνο και ύποπτο φυγής", ενώ παράλληλα τον παραπέμπουν στη δίκη μαζί με τους άλλους 18 συγκατηγορουμένους του ως μέλη της 17 Νοέμβρη.

Δεν πείστηκαν

Κανένα από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν πείστηκε από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τού κατηγορουμένου, ο οποίος αρνείται ότι είναι μέλος της οργάνωσης και αποκηρύσσει την τρομοκρατία. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του εφέτη-ειδικού ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο Αν. Παπαναστασίου είχε ισχυρισθεί ότι το σχεδιάγραμμα του στρατοπέδου των Σερρών, που είχε βρεθεί στη γιάφκα της οδού Πάτμου, το είχε φτιάξει όταν υπηρετούσε τη θητεία του κατ' εντολήν ανωτέρου του και προφανώς κάποιο άτομο - που δεν είχε κατονομάσει - το έκλεψε από το σπίτι του.

Για άλλους λόγους

Τέσσερις ημέρες όμως μετά την προφυλάκισή του, το "υπερασπιστικό του άλλοθι" καταρρίπτεται από την κατάθεση του διοικητή του 566 Τάγματος Πεζικού κ. Γ. Ζαμανίκα, ο οποίος εξεταζόμενος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Δεν υπήρχε κανένας λόγος σύνταξης αυτού του σκαριφήματος… Η διατύπωση των λεπτομερειών που αναγράφονται στην πίσω σελίδα σαφώς αποδεικνύει ότι συντάχθηκε όχι για τον σκοπό της φρούρησης των αποθηκών, αλλά για άλλους σκοπούς, προφανώς πονηρούς". Με βάση αυτή την κατάθεση, το Δικαστικό Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Αν. Παπαναστασίου - φέρεται ότι εντάχθηκε στην οργάνωση το 1984 - "είχε παραδώσει στα μέλη του οργανωτικού πυρήνα της 17 Νοέμβρη το επίμαχο σχεδιάγραμμα και στη συνέχεια αξιοποιήθηκε από τα εκτελεστικά μέλη της για τον εντοπισμό απομακρυσμένων στρατοπέδων από τα οποία θα ήταν δυνατή η κλοπή πολεμικού υλικού ανεξαρτήτως του ότι δεν κατέληξαν τελικά στο στρατόπεδο των Σερρών, αλλά σε εκείνο του Συκουρίου".

Γραπτές εντολές

Ως "μη πειστικές" απορρίπτουν τις εξηγήσεις που έδωσε ο κατηγορούμενος και για τα άλλα δύο έγγραφα στα οποία εντοπίστηκαν δακτυλικά του αποτυπώματα. Σε ένα από αυτά αναφέρεται: "Αμέσως μετά από μία πράξη (3-7 ημ.)… επαφές κάνουν μόνον οι υπεύθυνοι… επαφές ενωρίτερα των 22.00 (χειμ.) και 23 (καλοκαίρι)… επιχειρήσεις απαγορεύονται εκτός από τις προσωπικές επιχειρήσεις άμυνας και άλλες που θα υποδείξει το Κ, σε περίπτωση επίθεσης της Αστυνομίας, ενδεχόμενη ένοπλη αντίσταση, εγκατάλειψη επικίνδυνων σπιτιών". Το περιεχόμενό του αποτελεί - κατά τους δικαστές - μία από τις γραπτές εντολές του οργανωτικού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης σε "μη εκτελεστικά - περιφερειακά" όργανα με συνωμοτικούς κανόνες για τη δράση τους προκειμένου, αφού λάβει γνώση ο κατηγορούμενος, να τα επιστρέψει. Τέλος, οι δικαστές - όπως και στο προηγούμενο βούλευμά τους για τους 18 κατηγορουμένους - επισημαίνουν ότι το αδίκημα της ένταξής του στην οργάνωση δεν είναι πολιτικό, ενώ επαναλαμβάνουν ότι "υπάρχουν και άλλα μη συλληφθέντα μέλη της 17 Νοέμβρη, όπως η "Άννα" και δύο ακόμη άγνωστα άτομα με τα ψευδώνυμα "Πάρκινσον" και "Πόντιος"".