Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τορπιλη στην ευρωπη :: 31-01-2003) 

ΤΟΡΠΙΛΗ στην ΕΥΡΩΠΗ

Οργή του γαλλογερμανικού άξονα και της ελληνικής προεδρίας για τη διακήρυξη των "8"

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την οργή της ελληνικής προεδρίας αλλά και του γαλλογερμανικού άξονα προκάλεσε η κοινή διακήρυξη οκτώ ηγετών της Ένωσης και χωρών της διεύρυνσης, με την οποία στηρίζονται ευθέως οι αμερικανικές θέσεις και ενέργειες κατά του Ιράκ.

Με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, οι ηγέτες Βρετανίας, Ιταλίας, Δανίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Πορτογαλίας υπέγραψαν διακήρυξη που όχι μόνον παρέχει ουσιαστικά "πράσινο φως" στην Ουάσιγκτον, αλλά τινάζει και στον αέρα τις προσπάθειες της ελληνικής προεδρίας και άλλων ευρωπαϊκών παραγόντων να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση σε ένα ύψιστο θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενοχλήθηκε ιδιαιτέρως και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε ενημερωθεί από τους "8" για τις προθέσεις τους, μολονότι προχθές ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει τηλεφωνικώς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, και με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτός που ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ήταν τελικώς ο… Ούγγρος ηγέτης, που έτυχε να πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιχείρησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το θέμα, επιμένοντας ότι η Ένωση έχει κοινή θέση, αυτή που προέκυψε από το Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Απέφυγαν, μάλιστα, επιμελώς να αποδοκιμάσουν την ενέργεια των "8", διότι, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, "δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας ούτε της προεδρίας η κόντρα με εταίρους". Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη σε γραπτή δήλωση με την οποία εμμέσως πλην σαφώς αποδοκιμάζεται η ενέργεια Μπλερ, Αθνάρ και λοιπών και τονίζεται η σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης.

Το γεγονός ότι ταυτοχρόνως με τον κ. Σημίτη προέβησαν σε αντίστοιχες - αν όχι πιο σκληρές - δηλώσεις οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας ενέτεινε τις "υπόνοιες" πως προϋπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ των κ.κ. Σημίτη, Σρέντερ και Σιράκ. Το Παρίσι, μάλιστα, σε μια σαφή ενέργεια υποτίμησης των χωρών της διεύρυνσης που υπογράφουν, έκανε λόγο για "πρώην ανατολικές χώρες".

Τα ερωτηματικά για το ρήγμα που δημιουργήθηκε στην Ένωση εντάθηκαν και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τομ Μίλερ ζήτησε αιφνιδιαστικά συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία έγινε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρούσε για την Άγκυρα. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η… κρίση στην Κορέα, την οποία προτίθεται να επισκεφθεί ο υπουργός στις 10 Φεβρουαρίου.

Η οργή του κ. Σημίτη για την ευθεία υπονόμευση της κοινής εξωτερικής πολιτικής έγινε φανερή και στο διπλωματικό επίπεδο. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Θόδωρος Σωτηρόπουλος, φέρεται να προέβη σε διαμαρτυρία προς τα διπλωματικά γραφεία των "8".

"Στον ύπνο"

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσον η "γραμμή" των ίσων αποστάσεων από ΗΠΑ και γαλλογερμανικό άξονα, στο θέμα του Ιράκ ιδίως, είναι ορθή.

Και τούτο διότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η προεδρία της Ένωσης "πιάνεται στον ύπνο": "η Αθήνα δεν εγνώριζε την πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας για κοινή θέση στην Ένωση (και το ΝΑΤΟ) όπως δεν εγνώριζε και τη διακήρυξη των "8"".

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμιζαν πως κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, στο Νταβός, ο Κόλιν Πάουελ τον προειδοποίησε πως "έχουμε 12 χώρες μαζί μας".

"Στόχος, η κοινή εξωτερική πολιτική"

Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επέκρινε την πρωτοβουλία των οκτώ ηγετών. "Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία για το ζήτημα του Ιράκ δεν συμβάλλει στην κοινή προσέγγιση του προβλήματος", δήλωσε. "Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να έχει κοινή εξωτερική πολιτική, γι' αυτό υπάρχει ανάγκη συντονισμού για το Ιράκ". Το Βερολίνο κάλυψε χθες την ελληνική προεδρία. "Η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγκειται στην κοινή της θέση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Άντα. "Για τον συγκεκριμένο λόγο, η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την ελληνική προεδρία, όσον αφορά τη σημασία τού να εκπονηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για ειρηνική επίλυση".

Νέα αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.

Το θέμα πάντως είχε και παρενέργειες στο εσωτερικό, καθώς έδωσε αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Ν.Δ.. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας συνέστησε στην αξιωματική να "καταλάβει ότι η προεδρία δεν είναι υπόθεση που αφορά ένα κόμμα, αλλά αφορά το Έθνος, τη χώρα, την Ελλάδα" και χαρακτήρισε τη στάση της "μικρόψυχη και απαράδεκτη". Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι "είναι προφανές πως οι οκτώ αγνόησαν την ελληνική προεδρία και αυτό δεν τιμά ιδιαιτέρως το κύρος της".

Στη διαμάχη παρενέβη και ο κ. Μ. Έβερτ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γελοιοποίησε τη χώρα και χαρακτήρισε μεγάλη την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών. Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, λέγοντας ότι από τη μια μεριά εμφανίζεται να μη θέλει τον πόλεμο και από την άλλη αφήνει περιθώρια για τη δικαιολόγησή του, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιδράσει στις φιλοπόλεμες κραυγές των "οκτώ".