Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Έρευνα

( "μηδέν" στην ενημέρωση :: 31-01-2003) 

"Μηδέν" στην ενημέρωση

7 στους 10 δημοσιογράφους δεν είναι ικανοποιημένοι από τα δελτία ειδήσεων

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Βάζουν "μηδέν" στην ποιότητα της ενημέρωσης από την τηλεόραση και πιστεύουν ότι τα δελτία ειδήσεων προβάλλουν τα γεγονότα εντελώς διαφορετικά από την πραγματικότητα. Οι διαπιστώσεις, όπως αποτυπώθηκαν σε σχετική έρευνα, ανήκουν σε δημοσιογράφους που αναδεικνύονται στους πιο σκληρούς κριτές της δουλειάς τους.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα δημοσιογράφους δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ενημέρωσης. Ως φορείς του κακού εμφανίζονται κυρίως τα δελτία ειδήσεων, για τα οποία το 66% δηλώνει ότι υπάρχει διαστρέβλωση της πραγματικότητας και χαρακτηρίζουν τα ρεπορτάζ υπερβολικά, ανιστόρητα, κυνικά, αναγνωρίζοντας "σκοπιμότητες" στην παρουσίασή τους. Ως μοναδική εξαίρεση εμφανίζονται τα τρία κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Όσο για τις συνθήκες εργασίας τους, εκτός από τις πολλές ώρες και τους κακούς μισθούς, περισσότερες από τρεις στις δέκα γυναίκες δημοσιογράφους υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι μισές μάλιστα κάνουν λόγο για απόπειρα βιασμού!

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε πέρυσι σε δείγμα 400 δημοσιογράφων πανελλαδικά η εταιρεία δημοσκοπήσεων V-PRC για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων (ΕΔΕΔ) και παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Ζάππειο που διοργάνωσε χθες το Δίκτυο.

Και αυτολογοκρισία

Η "ελευθερία του Τύπου" φαίνεται πως μένει στα χαρτιά και στα… λόγια, καθώς οκτώ στους δέκα δημοσιογράφους δηλώνουν ότι δέχονται παρεμβάσεις στη δουλειά τους, ενώ το 12% παραδέχεται ότι αυτολογοκρίνεται. Έτσι η συντριπτική πλειονότητα (83,7%) όσων εργάζονται στον έντυπο αλλά και στον ηλεκτρονικό Τύπο απαντά ότι δεν αισθάνεται ελεύθερα να θίξει θέματα "ενοχλητικά".

Τη χειρότερη εικόνα για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται φαίνεται πως έχουν οι δημοσιογράφοι, καθώς, όπως απάντησαν στην έρευνα, ένας στους δύο θεωρεί τον συνάδελφό του διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο. Για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων που σχετίζονται με τη 17 Νοέμβρη και το Κυπριακό, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα δημοσιογραφικής πρακτικής στην Ελλάδα, έκανε λόγο στη χθεσινή ημερίδα ο ανταποκριτής του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, κ. Πατρίτσιο Νισίριο. Στη σοβαρή υπόθεση της τρομοκρατίας, ο κ. Νισίριο είπε ότι "υπήρξε μέρος μόνο των εντύπων που κράτησε σοβαρή στάση. Το υπόλοιπο τμήμα του Τύπου και τα κανάλια μετέτρεψαν το θέμα σε σαπουνόπερα".

Η ισχύουσα πραγματικότητα για τη θέση της γυναίκας στην εργασία αποτυπώνεται και στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Οι γυναίκες της ενημέρωσης θεωρούν μειονέκτημα την ίδια τους τη φύση σε ποσοστό 32,7%, αφού το ίδιο ποσοστό σημειώνει ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων λόγω του φύλου. Οι Ελληνίδες δημοσιογράφοι δηλώνουν (43%) ότι δεν υπάρχει ισότητα στις ευκαιρίες εξέλιξης.

Στην έρευνα αποτυπώθηκαν και ακραία φαινόμενα, όπως απόπειρες βιασμού (15%) - κυρίως στην επαρχία - αλλά και απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης (14,1%).

Εβδομάδα 55 ωρών

Η μαύρη εργασία ανθεί και στον δημοσιογραφικό χώρο, καθώς το 13% στην Αθήνα και το 24% στην περιφέρεια απασχολείται χωρίς να "φαίνεται" στα χαρτιά, ενώ σχεδόν το 4% εργάζεται… αφιλοκερδώς! Με μέσο όρο εργασίας την εβδομάδα τις 55,5 ώρες, το περίφημο 35ωρο πάει περίπατο. Ενώ για να καταφέρει ένας δημοσιογράφος να βγάλει 3.000 ευρώ θα πρέπει να αυξήσει τις ώρες σε 70.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είναι στο μισθολόγιο του Μέσου όπου εργάζονται, οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ τον μήνα.

Αλλά και για να πάρει αυτά τα χρήματα απαιτείται συχνά ο δημοσιογράφος να εργάζεται σε περισσότερες από μία δουλειές.