Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( επιστρέφουν 100 χιλιάδες ελληνοκύπριοι πρόσφυγες :: 31-01-2003) 

Επιστρέφουν 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το εδαφικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Ντενκτάς και τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν τώρα κινήσεις που θα δώσουν διέξοδο.

Άλβαρο Ντε Σότο. Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη απέκλεισε κατ' αρχήν την αλλαγή της διαδικασίας, δεν απέκλεισε όμως την υποβολή τρίτου σχεδίου

Την εκτίμηση αυτή των Ηνωμένων Εθνών μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, είπε πως ένα τρίτο σχέδιο Ανάν ενέχει κινδύνους, διότι είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν προτάσεις μη αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να μεταπειστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να καταβάλουμε διαπραγματευτικές προσπάθειες", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πιθανώς να αποσαφηνιστεί το τοπίο μετά την επίσκεψη του κ. Ντε Σότο στην Άγκυρα.

Μία κίνηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εκδηλώθηκε στο παρασκήνιο, ήταν η βολιδοσκόπηση για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές πριν από την 28η Φεβρουάριου, αλλά η θέση του Προέδρου Κληρίδη είναι αρνητική δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο προεκλογικής περιόδου.

Η δεύτερη είναι η υποβολή του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν με ερωτηματικό ως προς την ημερομηνία υποβολής του σχεδίου. Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, απέκλεισε κατ' αρχήν την αλλαγή της διαδικασίας, δεν απέκλεισε όμως την υποβολή τρίτου σχεδίου. "Θα δούμε τι θα βγει από τις συνομιλίες", είπε.

Το τρίτο σχέδιο

Διπλωματικές πηγές θεωρούσαν βέβαιη την υποβολή τρίτου σχεδίου, διαφωνούσαν όμως ως προς την ημερομηνία υποβολής του. Άλλες πηγές την τοποθετούσαν το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες μιλούσαν για το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα και το περιεχόμενο των αλλαγών στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι με τον νέο χάρτη για το εδαφικό που έχει ετοιμαστεί θα επιστρέψουν 100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, κάτι που ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Προς ικανοποίηση του Ρ. Ντενκτάς αλλάζει η σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου και εισάγεται η αναλογία 5 προς 3, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποκτά καθαρό βέτο και "αποπέμπονται" από το Ανώτατο Δικαστήριο οι τρεις αλλοδαποί δικαστές.

Επιμένει ο Ντενκτάς

Όμως ο Ρ. Ντενκτάς είναι πολύ μακριά από όποιες αλλαγές και οι διαπραγματευτικές του θέσεις κινούνται εκτός του σχεδίου Ανάν. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις του, προσθέτοντας ότι δεν θα επέλθει η καταστροφή την 1η Μαρτίου 2003, αν δεν το υπογράψει στις 28 Φεβρουαρίου.

Με το έγγραφο που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης θέτει άλλο πλαίσιο και ζητεί δύο κράτη, χωριστή κυριαρχία, χωριστή ιθαγένεια, νέο κράτος και ανταλλαγή περιουσιών, ενώ ζητεί να μην… εκδιωχθεί κανένας έποικος. Χθες αποκάλυψε ότι ζήτησε και αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που αφορούν την ιδιοκτησία ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, "αν ένα κτήμα έχει δύο τίτλους ιδιοκτησίας, έναν ελληνοκυπριακό και έναν τουρκοκυπριακό, κατά 90% δικαίωμα να παραμείνει σε αυτό έχει αυτός που διαμένει στο εν λόγω ακίνητο. Ας δοθεί αποζημίωση στον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα ούτως ώστε να μη μετακινηθεί ο δικός μας", είπε. Ανέφερε ότι σε περίπτωση μη λύσης, το ψευδοκράτος έχει εναλλακτικές λύσεις και πως Τουρκία και ψευδοκράτος εργάζονται από κοινού πάνω στο θέμα αυτό.

Ισχυρίστηκε πως το σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων και ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν στο σχέδιο Ανάν σχετίζονταν με τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. Ανέφερε ότι η απαίτηση για να υπογράψει εδώ και τώρα το σχέδιο αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του ικανότητα και πρόσθεσε ότι τα σχετικά με το σχέδιο τα χειρίζεται από κοινού με την Τουρκία.

Σε συνεννόηση με την Τουρκία

Ο Ρ. Ντενκτάς είπε συγκεκριμένα: "Για κάθε σημείο που ζητούμε αλλαγή έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτός που λέει ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο δεν είναι ο Ντενκτάς, αλλά η πολιτική που έχει χαραχθεί από κοινού με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας".

Σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις που έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα έως την 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά την εδώ επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και θα οριστικοποιηθεί με την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού Αμπτουλάχ Γκιουλ, που θα πραγματοποιηθεί "τις προσεχείς ημέρες", όπως είπε.

Οι δηλώσεις για το Κυπριακό και τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στις οποίες προβαίνει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σύμφωνα με τη "Μιλιέτ". Προστίθεται δε ότι οι στρατιωτικοί θα εκφράσουν την ανησυχία τους στα μέλη της κυβέρνησης και θα ζητήσουν να τερματιστεί "το ύφος αυτό". Η εφημερίδα γράφει ότι και ο Πρόεδρος Σεζέρ είναι ανήσυχος για την κατάσταση αυτή και στη συνεδρία θα δοθεί το μήνυμα ότι ενώ ο Γκιουλ προσέχει τις λέξεις του για την Κύπρο, ο Ερντογάν τηρεί αντίθετη στάση.