Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( επιμόρφωση για δάσκαλους - καθηγητές :: 30-01-2003) 

Επιμόρφωση για δάσκαλους - καθηγητές

ΣΥΛΒΑΝΑ ΡΑΠΤΗ

Στα θρανία θα καθήσουν του χρόνου νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές Γυμνασίου, προκειμένου να επιμορφωθούν και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν στην τάξη, από τον Σεπτέμβριο του 2004, τα νέα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας, μέσα από τα 370 νέα σχολικά βιβλία που ετοιμάζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, παρουσία και του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Στ. Αλαχιώτη, επισημαίνοντας: "Στόχος της επιχειρούμενης αλλαγής στη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η αναβάθμιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της συλλογικής προσπάθειας και της δημιουργικότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μαθητών, ώστε το σχολείο να γίνει δημιουργικό και ανοικτό στην κοινωνία".

Τα νέα αυτά προγράμματα θα βασισθούν, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, κατά κύριο λόγο στα 370 νέα βιβλία, το καθένα από τα οποία δεν θα υπερβαίνει τις 160 σελίδες, και στον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας, που θα βασίζεται στη διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων. Παράδειγμα: όταν οι μαθητές θα διδάσκονται στην Ιστορία της Α' Γυμνασίου, στο κεφάλαιο του Κλασικού Πολιτισμού, τα μνημεία της Ακρόπολης, μαζί με την Ιστορία θα "μπλέκουν" η Χημεία και η Φυσική (ρύπανση, καταστροφή, συντήρηση των μνημείων), τα Θρησκευτικά (λατρευτικές ανάγκες διαφόρων θρησκειών), η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (τα Ελγίνεια) και η Αισθητική Αγωγή (μεταβολή στη λειτουργικότητα του έργου).

Το χρονοδιάγραμμα

Τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα αναπτυχθούν τμηματικά τη διετία 2004-2006. Την ευθύνη για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κληθούν να τα "τρέξουν", θα έχει ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.), στη διάθεση του οποίου έχουν τεθεί 90 εκατ. ευρώ. Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές θα περάσουν ταχύρρυθμα επιμορφωτικά σεμινάρια θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου. Τις διαδικασίες θα καθορίσουν τα 16 Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ). Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ενδοσχολική επιμόρφωση προκειμένου να υποστηριχθεί περισσότερο το πρακτικό μέρος των εκπαιδευτικών καινοτομιών, ενώ θα αναπτυχθούν και προγράμματα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, μέσα από ηλεκτρονική επικοινωνία και μέσα από τηλεδιασκέψεις, που θα οργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Όσο για τα βιβλία, ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη συγγραφή τους εντός του Φεβρουαρίου, ότι οι συγγραφείς θα έχουν χρόνο από 6 ώς 12 μήνες, ανάλογα με το μάθημα, για να γράψουν "απλά, κατανοητά βιβλία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των μαθητών που θα τα διαβάσουν". Τα βιβλία, αφού εγκριθούν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, θα τυπωθούν από τον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και θα διανεμηθούν τμηματικά από το 2004 έως το 2006.

ΒΙΒΛΙΑ - CD ROM - ΒΙΝΤΕΟ

Το νέο εκπαιδευτικό υλικό

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα τυπωθεί περιλαμβάνει: 141 βιβλία για τον μαθητή (71 Δημοτικού - 70 Γυμνασίου), 89 τετράδια εργασιών για τον μαθητή, 102 βιβλία για τον εκπαιδευτικό (1 νηπιαγωγού, 51 δασκάλου, 50 καθηγητού), 16 φυλλάδια αξιολόγησης (Δημοτικού), 13 λεξικά (παιδικό ελληνικής γλώσσας, αθλητικών και ολυμπιακών όρων, on-line), 6 εργαστηριακούς οδηγούς, 3 μουσικά ανθολόγια.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα θα παραχθεί πλούσιο, υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό), το οποίο θα διανεμηθεί στο σύνολο των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα το έντυπο υλικό περιλαμβάνει: 13 ιστορικούς άτλαντες - χάρτες (10 Δημοτικού - 3 Γυμνασίου), 52 γεωγραφικούς χάρτες (24 Δημοτικού - 28 Γυμνασίου), 60 αφίσες (30 Δημοτικού - 30 Γυμνασίου), 45 καρτέλες παρατήρησης (Δημοτικού), 1 φύλλο οδηγιών (Γυμνασίου).

Το ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό περιλαμβάνει: 64 CD/ROM (22 Δημοτικού - 42 Γυμνασίου), 47 Video (30 Δημοτικού - 14 Γυμνασίου), 860 διαφάνειες (400 Δημοτικού - 460 Γυμνασίου), 14 μουσικά CDs (Δημοτικού), 8 Μαγνητοταινίες (Δημοτικού), 4 Λογισμικά (Γυμνασίου).