Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ξαφνικά αισιοδοξία για κύπρο :: 30-01-2003) 

Ξαφνικά αισιοδοξία για Κύπρο

Ενδείξεις πως οι Τούρκοι στρατηγοί θα δώσουν "πράσινο φως" για το Κυπριακό

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι επαναλαμβάνουν στερεότυπα πως "η Κύπρος είναι για μας θέμα υψίστης ασφαλείας", απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας τους "να ξεφύγουν από τις αντιλήψεις" τους, που είναι άλλωστε εις βάρος και των δικών τους συμφερόντων.

Γ. Παπανδρέου - Χ. Σολάνα. Μαζί με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα συζητήσουν στην Άγκυρα το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού

Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε αυτήν την "έκκληση" χθες, 24 ώρες πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου μαζί με τον Χαβιέ Σολάνα και τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

Στα ραντεβού του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον "εν αναμονή πρωθυπουργό" - όπως τον χαρακτήρισε - Ταγίπ Ερντογάν, τον νυν πρωθυπουργό κ. Γκιουλ, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιακίς, αλλά και τον πρόεδρο Σεζέρ, που θεωρείται ότι συμμερίζεται τις επιφυλάξεις των στρατηγών για το Κυπριακό, ακόμα και πριν από τις 28 Φεβρουαρίου. Η έντονη - και σπάνια - αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στους στρατιωτικούς της γείτονος ενδέχεται να μην είναι καθόλου τυχαία, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ενδείξεις πως μπορεί οι στρατηγοί να δεχθούν τελικώς τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν - και να δώσουν το "πράσινο φως" για επίλυση του Κυπριακού. Τουρκικές διπλωματικές πηγές, αλλά και ευρωπαϊκές, στην Αθήνα επιβεβαίωναν έμμεσα αυτήν την εκτίμηση. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Οζκιόκ, φέρεται, κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Άγκυρα με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ΗΠΑ και Βρετανίας, να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και από τον στρατό της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Διπλωματική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά ότι "στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους οι Τούρκοι στρατηγοί είναι πολύ πιο λογικοί και συνεργάσιμοι απ' ό,τι φαίνεται στις δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους".

Το ενδεχόμενο μιας "συμφωνίας ισορροπίας" μεταξύ της κυβέρνησης των μετριοπαθών ισλαμιστών και των πανίσχυρων στρατηγών άφησε ανοικτό και Τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος - μιλώντας στα "ΝΕΑ" - εξέφρασε την πεποίθησή του πως είναι δυνατή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αμέσως μετά την παράδοση του νέου σχεδίου Ανάν, την οποία τοποθέτησε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικό της κινητικότητας και των εξελίξεων που όλοι πλέον αναμένουν είναι και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είπε ο ίδιος, θα συζητήσει στην Άγκυρα και την πτυχή της ασφάλειας, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κι αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

"Μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, είμαστε πολύ κοντά, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε πως πρώτιστος στόχος είναι να βοηθηθεί η Τουρκία να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης το αργότερο σε δύο χρόνια. Και σε αυτό ρόλο παίζουν το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κι η προσαρμογή της τουρκικής διοίκησης στο κοινοτικό κεκτημένο. Ως "εργαλεία" για αυτήν την προσπάθεια θα χρησιμεύσει τόσο η αναθεωρημένη εταιρική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Φεβρουάριο, όσο και το οικονομικό πακέτο, υπό μορφή προγραμμάτων, που θα λάβει η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες.