Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κόντρες για τα υποκατάστατα :: 30-01-2003) 

Κόντρες για τα υποκατάστατα

Αντίθετο το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών στη βουπρενορφίνη

ΡΟΥΛΑ ΤΣΟΥΛΕΑ

Η χορήγηση υποκατάστατων δεν είναι θεραπεία από την τοξικοεξάρτηση, αντιθέτως διαιωνίζει το πρόβλημα και κλείνει τις πόρτες στην απεξάρτηση.

Αυτά υποστηρίζουν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, οι Σύλλογοι Οικογένειας και Γονέων της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη" και του θεραπευτικού προγράμματος "18 ΑΝΩ", και ο Σύλλογος Αντιμετώπισης Τοξικοεξάρτησης, οι οποίοι είναι ριζικά αντίθετοι στη χρήση βουπρενορφίνης και μεθαδόνης, ως θεραπευτικών μεθόδων.

Η βουπρενορφίνη

Όπως είπαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, αφορμή για τη διαμαρτυρία τους αποτελεί η απόφαση που έλαβε προσφάτως το υπουργείο Υγείας να αρχίσει χορήγηση βουπρενορφίνης από ορισμένα γενικά νοσοκομεία της χώρας, όπως αυτό της Ρόδου.

Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι η υποκατάσταση είναι αποτυχημένη ως μέθοδος απεξάρτησης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, τα προγράμματα μεθαδόνης που εφαρμόζονται στη χώρα μας έχουν ποσοστό επιτυχούς απεξάρτησης 10%, ενώ, αντιθέτως, τα "στεγνά" προγράμματα έχουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50%.

Επιπλέον, τα υποκατάστατα προορίζονται για συγκεκριμένες ομάδες τοξικομανών.

"Η βουπρενορφίνη δεν απευθύνεται στους πολυεξαρτημένους, τους πάσχοντες από βαριές αναπνευστικές, καρδιακές ή ηπατικές νόσους, τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, τους χρήστες που παίρνουν αντιψυχωτικά ή αντιεπιληπτικά φάρμακα ή όσους έχουν ενεργό φυματίωση ή AIDS", είπαν.

Υπάρχει ελπίδα

"Προορίζεται για νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι χρήστες λίγων χρόνων και παίρνουν μόνον ηρωίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για παιδιά που έχουν ελπίδα και προϋποθέσεις να γιατρέψουν το καρκίνωμα αυτό - και η Πολιτεία, αντί να τους δώσει ευκαιρίες και κίνητρα για ζωή, ξοδεύει υπέρογκα ποσά για να τους συντηρεί σε καταστολή".

Οι ομιλητές υποστήριξαν, επίσης, ότι "η χορήγηση μεθαδόνης είναι συνδεδεμένη με μεγάλο αριθμό ξαφνικών θανάτων των υπό θεραπεία χρηστών, ιδίως την πρώτη εβδομάδα ένταξής τους στο πρόγραμμα" και σχολίασαν πως "δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες που έχουν τέτοια προγράμματα, όπως η Γαλλία, αναζητούν νέας γενιάς υποκατάστατα, όπως το LAAM, η βουπρενορφίνη και άλλα". Πρόσθεσαν εξάλλου ότι η χορηγούμενη δόση μεθαδόνης δεν καλύπτει τους χρήστες, με συνέπεια να αναζητούν πέρα από αυτήν και την συμπληρωματική παράνομη δόση.

ΟΚΑΝΑ

2.500 άτομα στη λίστα αναμονής

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Άννα Κοκκέβη δηλώνει ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει τη θεραπεία που χρειάζονται οι χρήστες ενώ οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν όσο οι αντιδράσεις αναβάλλουν τη λειτουργία νέων μονάδων απεξάρτησης

Περίπου 2.500 άτομα περιμένουν εδώ και καιρό στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει τη θεραπεία που χρειάζονται.

Αυτά αναφέρει η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κ. Άννα Κοκκέβη, αναφερόμενη στις αντιδράσεις για τα προγράμματα μεθαδόνης και βουπρενορφίνης.

"Η βουπρενορφίνη είναι μία μορφή φαρμακευτικής θεραπείας υποκατάστασης, που συνδυάζεται με ψυχοκοινωνική υποστήριξη και προορίζεται για ορισμένους χρονίως εξαρτημένους από οπιούχα, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να απεξαρτηθούν στα "στεγνά" προγράμματα", λέει. "Τα "στεγνά" προγράμματα είναι μία από τις απαντήσεις στο πρόβλημα της τοξικομανίας, αλλά δεν βοηθούν όλους τους εξαρτημένους. Η εξάρτηση από οπιούχα πρέπει να αντιμετωπίζεται ρεαλιστικά, ως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας".