Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( θέρισαν... θύελλες :: 29-01-2003) 

Θέρισαν… θύελλες

Κόντρες στη Βουλή και καταψήφιση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Τη σύγκρουση επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αντιπολίτευση, για το ασυμβίβαστο ύστερα από την χθεσινή μίνι κοινοβουλευτική ήττα που υπέστη το κυβερνών κόμμα, όταν καταψηφίσθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής - από τις πλέον θυελλώδεις των τελευταίων χρόνων - άρχισε πάντως με αβροφροσύνες και κατέληξε με τρομακτικές αντεγκλήσεις

Παρά την καταψήφιση στην επιτροπή, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη να προωθήσει το ίδιο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια "στην κατεύθυνση - πάντα - του πραγματικού ασυμβίβαστου, χωρίς εξαιρέσεις" και αφήνοντας απλώς ανοιχτό το θέμα κάποιων βελτιώσεων και εξαιρέσεων, που όμως "θα ικανοποιούν πλήρως το "πνεύμα" του Συντάγματος".

Η καταψήφιση σημειώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (25 βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και ο κ. Γιαννόπουλος ψήφισαν κατά - 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν "ναι" και ο κ. Παπαθεμελής είπε παρών) παρά το μεγάλο παρασκήνιο που είχε προηγηθεί για να αντικατασταθούν διαφωνούντες βουλευτές και να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Για το απόλυτο ασυμβίβαστο

Κι ενώ η Βουλή οδηγείται πλέον στην εφαρμογή του απόλυτου ασυμβίβαστου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (χωρίς κάποιες εξαιρέσεις που προωθούσε σε όφελος των βουλευτών η κυβέρνηση), η χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνον για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τη Ν.Δ.. Για το μεν κυβερνών κόμμα, το αγκάθι "αναδείχθηκε" σε σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να εκφρασθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ολομέλεια. Για δε τη Ν.Δ., η χθεσινή νίκη του κ. Π. Παυλόπουλου απέναντι στον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη - είχε υποστηρίξει το ασυμβίβαστο στην αναθεώρηση του Συντάγματος - αλλά και η "μετάλλαξη" βουλευτών της, που άλλα ψήφιζαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος κι άλλα χθες, προοιωνίζεται κάποιους εσωκομματικούς τριγμούς.

Έντονο παρασκήνιο

Πάντως, εκείνο που επικράτησε χθες ήταν το έντονο παρασκήνιο, κυρίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μετά τις προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να "μαζέψουν" τους διαφωνούντες βουλευτές (τους κ.κ. Λιτζέρη, Γκούσκο, Παπαγεωργίου) και να κάνουν αντικαταστήσεις για την χθεσινή συνεδρίαση (των κ.κ. Κατσέλη, Γκούσκου και Κοτσώνη), μετά το χθεσινό κακό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα σήμανε συναγερμός. Θα γίνει συζήτηση - εν όψει της Ολομέλειας - με όλους τους διαφωνούντες ώστε να μην καταγραφεί όταν έρθει εκεί για ψήφιση το νομοσχέδιο νέα καταψήφιση.

Πάντως χθες ο υπουργός Τύπου απέφυγε να σχολιάσει την στάση των κ.κ. Γιαννόπουλου και Παπαθεμελή, τονίζοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση εμμένει στην αναγκαιότητα ψήφισης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου, όπου και εκεί θα φανεί εάν η Ν.Δ. σέβεται κατ' ελάχιστο το Σύνταγμα ή αν είναι δέσμια των εσωτερικών αντιφάσεών της παίζοντας με τους θεσμούς". Άλλωστε, πρόσθεσε, "είναι μια τυπική ψηφοφορία που δεν αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και επισήμως. Η επιτροπή έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση, η Ολομέλεια είναι αυτή που αποφασίζει. Δεν είναι νόμος της κυβέρνησης. Είναι νόμος που αφορά απλά την εφαρμογή ενός άρθρου του Συντάγματος και τίποτα πέρα από αυτό".

"Το δις εξαμαρτείν"…

Για τη μίνι κοινοβουλευτική ήττα του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή, έκανε δηλώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος: "Η κυβέρνηση δείχνει να είναι συνεπής στην ασυνέπειά της. Η καταψήφιση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην Ν.Δ. αλλά και στη στάση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ. Άρα όσα λέει ο κ. Σκανδαλίδης εναντίον της Ν.Δ. αποτελούν και βολές κατά των συναδέλφων του. Αν έτσι αντιλαμβάνεται την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου των βουλευτών. Το αν η κυβέρνηση θα πάρει το μάθημά της ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς. Ίσως να θέλει να είναι οπαδός της γνωστής ρήσης ότι δεν έχει ανάγκη από συμβουλές για λάθη που μπορεί να κάνει μόνη της. Ας σκεφτεί όμως το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού".

Πυροσβεστική παρέμβαση μετά την "ισοπαλία"

Η συνεδρίαση της Επιτροπής - από τις πλέον θυελλώδεις των τελευταίων χρόνων - άρχισε πάντως με αβροφροσύνες και κατέληξε με τρομακτικές αντεγκλήσεις. Όλοι οι βουλευτές που εισέρχονταν στην αίθουσα πήγαιναν στο έδρανο του κ. Γιαννόπουλου και τον χαιρετούσαν με σεβασμό. Το ίδιο έκανε και ο κ. Σκανδαλίδης παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός διαφωνούσε μαζί του.

Άλλωστε, ο κ. Γιαννόπουλος είχε σημειώσει άλλο ένα προσωπικό "όχι" πριν από δύο χρόνια, όταν είχε καταψηφίσει στη Βουλή τον "τρομονόμο", που είχε εισηγηθεί ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο κ. Σκανδαλίδης πρόλαβε και εξήγησε, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ότι στην Ολομέλεια θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν μικροαλλαγές. Όμως ήδη το κλίμα είχε διαμορφωθεί. Βουλευτές της Ν.Δ. φώναζαν: "Κάνετε πραξικόπημα". Και οι βουλευτές της Αριστεράς ζητούσαν επιμόνως να γίνει ψηφοφορία με καταμέτρηση.

Με ρητές εντολές

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Χάρης Τσιόκας, ο οποίος το πρωί είχε λάβει τη ρητή εντολή από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να προσέξει και να τηρήσει κατά γράμμα τον Κανονισμό, ζήτησε διά εγέρσεως οι βουλευτές να εκφράσουν την ψήφο τους επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν αυτό έγινε και καταγραφόταν στην Αίθουσα μία "ισοπαλία", ο κ. Τσιόκας είπε πως το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο ψηφίζεται κατά πλειοψηφία επί της αρχής, κάτι που εξόργισε μέλη της Επιτροπής που ζητούσαν να γίνει καταμέτρηση.

Από εκείνη την ώρα και μετά, και ενώ οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος (Ν.Δ.), Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Φ. Κουβέλης προσπαθούσαν να μεταπείσουν το Προεδρείο, λέγοντας πως έγινε κακή καταμέτρηση και πρέπει να καταγραφεί όχι μόνο η αλήθεια για την ψηφοφορία, αλλά και ποιες αντικαταστάσεις διαφωνούντων βουλευτών έγιναν στην Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ.

Οι αντεγκλήσεις

Στον χορό των αντεγκλήσεων, των φωνασκιών και των διαμαρτυριών μπήκαν και άλλοι βουλευτές, οι κ.κ. Λ. Τζαννής (ΠΑΣΟΚ), Ν. Κατσαρός (Ν.Δ.), Α. Τζέκης και Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), ενώ με έκδηλη αγωνία ο κ. Τσιόκας καλούσε από το τηλέφωνο τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να έλθει να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά.

Πάντως, όταν ο πρόεδρος της Βουλής είδε ότι το κλίμα ήταν πολύ άσχημο, ξεπερνώντας προβλήματα που αντιμετώπισε από τις "εν θερμώ" αντιδράσεις βουλευτών, επανέλαβε την ψηφοφορία χωρίς να προχωρήσει σε τυπική καταμέτρηση.

Ζήτησε να καταγραφούν ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Μόνο ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος είπε "όχι". Στη συνέχεια ζήτησε από την αντιπολίτευση εάν υπάρχουν βουλευτές που συμφωνούν με το ασυμβίβαστο. Κανείς δεν δήλωσε κάτι σχετικό, ενώ "παρών" δήλωσε ο κ. Παπαθεμελής.

Με ανοιχτή ψηφοφορία η άρση ασυλίας των βουλευτών

Με ονομαστική ψηφοφορία θα γίνεται στο εξής η διαδικασία για την απόρριψη ή μη της αίτησης άρσης ασυλίας των βουλευτών. Σύμφωνα με πηγές του προέδρου της Βουλής, μετά τη χθεσινή και για πολλοστή φορά απόρριψη με μυστική ψηφοφορία της άρσης ασυλίας επτά βουλευτών, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έγινε έξαλλος με τη διαδικασία και πολύ σύντομα προτίθεται να καταθέσει σχετική τροποποίηση του Κανονισμού, ώστε να γίνεται η ψηφοφορία με ανοιχτή και όχι με μυστική διαδικασία, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα από τον Κανονισμό της Βουλής.

Για τον λόγο αυτό, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έχει έρθει ήδη σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να θεσπιστεί η φανερή ψηφοφορία για αιτήσεις άρσης ασυλιών.

Ψήφισαν "όχι"

Η Βουλή ωστόσο χθες "ευλόγησε τα γένια της" ψηφίζοντας, όπως άλλωστε το συνηθίζει, κατά της άρσης ασυλίας των βουλευτών κ.κ. Ι. Βαθειά (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Βαρβιτσιώτη, Αθ. Βαρίνου, Αθ. Κατσιγιάννη, Αλ. Κοντού, Ν. Νικολόπουλου και Ι. Τζαμτζή από τη Νέα Δημοκρατία.

Περισσότερο, πάντως, σοβαρή - όπως σχολίαζαν βουλευτές όλων των κομμάτων - φέρεται να είναι η περίπτωση του κ. Αθ. Κατσιγιάννη και αφορά την ενδεχόμενη ευθύνη του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πολιτικού μηχανικού, στην κατάρρευση κτιρίου που στέγαζε παιδικό σταθμό, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, με συνέπεια να βρει τον θάνατο ένα πεντάχρονο αγόρι.

Η πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, πριν από μερικές μέρες, είχε ταχθεί κατά της άρσης ασυλίας του κ. Αθ. Κατσιγιάννη, παρά το γεγονός ότι οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ κ. Αθ. Παπαγεωργίου, του ΚΚΕ κ. Αντ. Σκυλλάκος και του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλης είχαν προτείνει να αρθεί η ασυλία του βουλευτή ενώ η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζέτα Μακρή απέφυγε να πάρει θέση.