Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τριτώνουν τα σχέδια :: 29-01-2003) 

Τριτώνουν τα σχέδια

Μετά τη Λευκωσία, ο Ντε Σότο στην Άγκυρα με νέες προτάσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Τις συνθήκες για την υποβολή του τρίτου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν επιχειρεί να διαμορφώσει ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο και σήμερα συναντάται στην Άγκυρα με την τριανδρία της νέας κυβερνητικής εξουσίας της χώρας.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης συναντήθηκε χθες το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη και δήλωσε πως δεν θα ήθελε να αποκλείσει σε αυτή τη φάση την υποβολή νέων προτάσεων. Φθάνοντας μάλιστα στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Γιακίς, σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μέχρι στιγμής λάβει οποιαδήποτε απόφαση, αλλά το σχέδιο Ανάν μπορεί να αναθεωρηθεί εφόσον οι δύο πλευρές στην Κύπρο το επιθυμούν.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως στο σημείο που έχει οδηγηθεί η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για λύση έως την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος της 28ης Φεβρουαρίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού οι απόψεις των δύο πλευρών εξακολουθούν να διίστανται σημαντικά, χωρίς μια νέα πρωτοβουλία γεφύρωσής τους.

Αυτή η πρωτοβουλία σημείωναν θα έχει τη μορφή ενός νέου αναθεωρημένου σχεδίου επί του οποίου τα περιθώρια διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον μηδαμινά. Έτσι, ή θα υπάρξει συμφωνία αν εκδηλωθεί πολιτική βούληση εκατέρωθεν ή θα διαπιστωθεί το αδιέξοδο, οπότε οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα μετατεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς αυτό να προσδιορίζεται.

Ο κ. ντε Σότο φθάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα, είπε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα είχε δει ότι η Τουρκία επιθυμεί μια λύση και εξέφρασε την ελπίδα ότι διατηρεί τη βούλησή της αυτή. Ανέφερε ακόμα ότι οι κινήσεις για τον καθορισμό εθνικού ύμνου και σημαίας του κοινού κράτους δεν πρέπει να θεωρούνται ως ενδείξεις επίλυσης.

Κλίμα διαπραγματεύσεων

Ο Ερντογάν, παρά τις επιθέσεις Ντενκτάς, εξακολουθεί με διαδοχικές δηλώσεις να συντηρεί κλίμα διαπραγματεύσεων και καλλιεργεί την εικόνα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε λύση. Το Κυπριακό είναι "εθνικό ζήτημα" που δεν τίθεται θέμα να εγκαταλειφθεί, αλλά δεν μπορεί να "υποβιβαστεί σε επίπεδο προσωπικών αντιπαραθέσεων", είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν να εμπλέξουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε μια πολεμική για το Κυπριακό, είπε ο Εντογάν και σημείωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές. "Στις προτάσεις Αναν υπάρχουν σημεία που μπορούν να γίνουν αποδεκτά και σημεία που είναι απαράδεκτα. Καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξετάζουμε τρόπους συμβιβασμού αλλά πρέπει και οι δύο πλευρές να κάνουν βήματα", τόνισε.

Νέο σχέδιο

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής νέου σχεδίου και σε ερώτηση, αν αυτό θα έχει τελεσιγραφική μορφή, είπε ότι αμφιβάλλει εάν τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε θέση ή έχουν δικαίωμα να πουν πάρτε το ή αφήστε το. "Μπορεί όμως εκ των πραγμάτων, λόγω του ότι λήγει το χρονοδιάγραμμα, να φαίνονται έτσι τα πράγματα. Δηλαδή, αν δεν γίνει το σχέδιο αποδεκτό, που σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τους λόγους που δεν έχει επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση".

Σε υψηλούς τόνους

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο παίρνει υψηλές στροφές. Ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο ενός ενδεχόμενου νέου σχεδίου, ενώ ο κ. Αλέκος Μαρκίδης είπε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν ενθαρρύνει την υποβολή νέου σχεδίου. Ο κ. Ν. Κουτσού ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου επειγόντως, ενώ, σχολιάζοντας παρατήρηση ότι το ενδεχόμενο νέο αναθεωρημένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού θα είναι της λογικής "πάρτε το ή απορρίψτε το", ο πρόεδρος της Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ.Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι θεωρεί τη λογική αυτή "πράξη απαράδεκτη" και πρόσθεσε ότι είναι "κάτι που απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο ως διαδικασία, καθώς και από τον απερχόμενο (και) υποψήφιο πρόεδρο Κληρίδη".