"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Γνώμες-Σχόλια :: Πορτρέτο

( αγιογραφιες - πολιτευόμενος δικαστής :: 04-03-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πολιτευόμενος δικαστής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΣ δικαστής είναι ο Μιχάλης Μαργαρίτης; Οι επιθετικοί προσδιορισμοί που αποδίδονται στους λειτουργούς της Θέμιδος αρχίζουν συνήθως από άλφα: "αυστηρός", "ακέραιος", "άτεγκτος", "αδέκαστος". Ωστόσο, ο πρόεδρος στη δίκη για τη 17Ν, που άρχισε χθες στον Κορυδαλλό, διακρίνεται τόσο για την ικανότητά του ώστε να αστειεύονται οι δικηγόροι στην Ευελπίδων πως "όλα τα χαρτάκια στην κληρωτίδα έλεγαν το όνομά του".

Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ εξέπληξε την κυβέρνηση, όχι όμως και νομικούς εξοικειωμένους με το στυλ του στην έδρα. Γι' αυτούς, η παράσταση της πρεμιέρας ήταν μια τυπική "περφόρμανς Μαργαρίτη". Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, ο Μαργαρίτης είναι ένας "πολιτευόμενος" δικαστής που χειρίζεται τις διαδικασίες στα αυστηρά πλαίσια της δικονομίας, αλλά με τρόπο που να ισορροπεί ανάμεσα στους συντελεστές της δίκης. "Τον ενδιαφέρει", λένε, "πάνω από όλα να εδραιώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης μέσα στην αίθουσα".

ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ, ο Μαργαρίτης μιλάει πολύ. Εξ ου και η φλυαρία ή, τέλος πάντων, ο διαρκής σχολιασμός από την έδρα στην πρεμιέρα. Κάποιοι προβλέπουν ότι "οι παρεμβάσεις του θα επιμηκύνουν τη διαδικασία". Παρ' όλα αυτά, βασικός στόχος της στάσης του είναι "να βάλει τον καθένα - πολιτική αγωγή, υπεράσπιση, κατηγορούμενους και κυβέρνηση - στη θέση του, δίνοντας σαφές μήνυμα ότι υπεράνω όλων είναι η έδρα".

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ πήραν την κρυάδα με το γυάλινο κλουβί. Στις διακριτικές διαβουλεύσεις με το δικαστικό σώμα για το νομοσχέδιο που ρύθμισε τα διαδικαστικά, ουδείς υπέδειξε ότι μια ένσταση θα αρκούσε για το ξήλωμά του. Αυτά όμως πριν. Γιατί μόλις έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα του Κορυδαλλού, ο Μαργαρίτης κατέδειξε πως, όχι μόνο για την ουσία και τη διαδικασία, αλλά και για τις συνθήκες στο ακροατήριο, λόγο έχει πλέον μόνο η έδρα.