Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( τα σημάδια για χαριστέα, σαμαρά :: 1/3/2006 18:51:49) 

Τα σημάδια για Χαριστέα, Σαμαρά

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ

ΠΡΙΝ από πέντε χρόνια (28 Φλεβάρη 2001), ο Άγγελος Χαριστέας έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός με την Εθνική ανδρών. Στο φιλικό (3-3) της Κρήτης με τη Ρωσία πέτυχε δυο όμορφα γκολ. Μόλις στα 21 του χρόνια φρόντισε να στείλει το πρώτο του μήνυμα. Ένα μήνα μετά (28 Μαρτίου) με τη Γερμανία (2-4) για τα προκριματικά του Μουντιάλ πέτυχε και… επίσημο γκολ, φωνάζοντας για τα καλά παρών στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ Ελλάδα δικαιολογημένα καμάρωνε. Ήλπιζε πολλά κι αυτός δεν την διέψευσε… Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Ο Χαριστέας χωρίς τη φθορά του ελληνικού πρωταθλήματος, βγάζει αξιοπρεπώς το ψωμί του στην ξενιτιά, είτε με τη Βέρντερ, είτε με τον Άγιαξ, μεγαλουργώντας παράλληλα με την Εθνική ομάδα.

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ το έπος της Πορτογαλίας. "Αθάνατα" θα παραμείνουν δυο από τα μέχρι τώρα 14 γκολ του με το εθνόσημο στο στήθος. Ποιος θα ξεχάσει τις κεφαλιές με Γαλλία και Πορτογαλία στον τελικό; Η ιστορία μακάρι να επαναληφθεί με τον Γιώργο Σαμαρά. Τα… σημάδια άρχισαν κάτι να δείχνουν.

ΑΚΡΙΒΩΣ, πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο του Χαριστέα, στις 28 Φλεβάρη 2006, ένα παλικάρι που "γαλουχήθηκε" στην Ολλανδία -ουσιαστικά χωρίς καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα- σκόραρε στο ντεμπούτο του με την Εθνική ανδρών στο φιλικό με την Λευκορωσία (1-0). Μόλις στα 21 του. Η ποδοσφαιρική Ελλάδα μοιάζει… βιαστική. Άρχισε, ήδη, να καμαρώνει και να ελπίζει.

ΔΙΨΑΜΕ για νέα πρόσωπα. Για ποδοσφαιρικά "διαμάντια" που μπορούν να μας κάνουν υπερήφανους. Διατί να το κρύψωμεν; Ο Σαμαράς είναι ένα από αυτά. Τον έχουμε ανάγκη, όπως κι άλλους (π.χ. Σαλπιγγίδη, Μάντζιο) όσο η λάμψη του Ευρωπαϊκού τίτλου απομακρύνεται ή την… απομακρύνουν οι εικόνες της καμένης Τούμπας, τα DVD, οι παράγκες και οι διαιτησίες τύπου Βασιλείου και Μπριάκου. Προσοχή, λοιπόν. Να τον προστατεύσουμε. Όχι να τον "κάψουμε"…