Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( διναμο μοσχας :: 29/3/2006 19:37:32) 

ΔΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ

Πλούσια σε χρήμα φτωχή σε τίτλους

Μια από τις πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης που ζει εδώ και χρόνια στην σκιά της αιώνιας αντιπάλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα τεθεί αντιμέτωπη με τον Άρη στον τελικό του ULEB Cup. Η Διναμό Μόσχας ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, χωρίς όμως να έχει να επιδείξει κάποιες σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις με την κατάκτηση τίτλων. Η αντίπαλος των "κίτρινων" ιδρύθηκε το 1923 κι έχει κερδίσει δυο φορές το ρωσικό πρωτάθλημα (1937,1948). Στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991 και του κυπέλλου Κόρατς το 1996.

ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων. Το 2002 επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία ή Σούπερ λίγκα όπως ονομάζεται και χάρη στις προσπάθειες του τότε προέδρου της, Βίκτορ Ζαχάροφ, τα προβλήματα λύθηκαν. Σημερινός πρόεδρος της Διναμό είναι ο Εβγκένι Γκομέλσκι, μια από τις μορφές του ρωσικού μπάσκετ και αδερφός του Αλεξάντερ που πέθανε πριν από μερικούς μήνες.

Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ ανέλαβε φέτος την τεχνική ηγεσία της Διναμό, μετά από τρία χρόνια παρουσίας στην ΤΣΣΚΑ και θα βρει μπροστά του τον Άρη, στον οποίο υπήρξε προπονητής στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συνεργάτης του είναι ο Βαγγέλης Αγγέλου, που κι αυτός διετέλεσε μέλος του τεχνικού επιτελείου των "κίτρινων" δίπλα στον Μίλαν Μίνιτς. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου, Ρούμπεν Ντάγκλας και ο Αμερικανός Μάιρ Τσάτμαν, αποτελούν τη δύναμη πυρός της ρωσικής ομάδας μαζί με τους δυο Έλληνες και τους Ρώσους, Ντμίτρι Ντομάνι και Βαλεντίν Κουμπράκοφ. Στη Διναμό αγωνίζεται και ο Φέοντορ Λικχολίτοφ, ο οποίος κατέκτησε πριν από τρία χρόνια το Τσάμπιονς καπ ,με τον Άρη. Ο Ρώσος ωστόσο έχει φέτος ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διναμό μετά τη φάση των ομίλων και μέχρι τον τελικό δεν γνώρισε καμία ήττα.