Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( η τρομερη ραπιντ εντυπωσιαζει στο φετινο κυπελλο ουεφα :: 16/3/2006 19:51:10) 

Οι ποδοσφαιριστές της Ραπίντ αποθεώνουν τον προπονητή τους, Ραζβάν Λουτσέσκου, μετά την πρόκριση στο Αμβούργο.

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΡΑΠΙΝΤ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

Ρουμάνα "σταχτοπούτα"

Αποκλείοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο τη φημισμένη Φέγενορντ (1-0, 1-1) κι εξασφαλίζοντας θέση στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η άσημη Ραπίντ Βουκουρεστίου -"φτωχή συγγενής" των φημισμένων συμπολιτισσών της, Στεάουα και Ντιναμό- είχε ήδη ξεπεράσει τις δικές της προσδοκίες.

Στην Ελλάδα τη μάθαμε καλά, αφού αντιμετώπισε και υποσκέλισε, στον 7ο όμιλο τον ΠΑΟΚ, αλλά στη συνέχεια ξεπέρασε τον εαυτό της κι έφτασε ήδη στους προημιτελικούς. Η φετινή "σταχτοπούτα" του ΟΥΕΦΑ έρχεται από τα Καρπάθια… Μια ομάδα με λιγοστούς εγχώριους τίτλους, τρία πρωταθλήματα κι 11 κύπελλα, αν και από τις παλαιότερες στη Ρουμανία -ιδρύθηκε το 1923- η Ραπίντ ήταν γνωστή κυρίως γιατί άλλαξε πέντε φορές(!) επωνυμία ως το 1958, όταν καθιερώθηκε ως "Ραπίντ".

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ρεκόρ το έχει ήδη ξεπεράσει. Τη σεζόν 1972-73 έφτασε στους "8" του τότε κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου διαλύθηκε από τη σπουδαία τότε Λιντς (5-0, 3-1), αλλά τότε είχε χρειαστεί να περάσει μόλις δυο γύρους για να φτάσει στους προημιτελικούς.

Ο προπονητής της, Ραζβάν Λουτσέσκου, είναι μόλις 37 ετών, αλλά τα… γονίδιά του κάνουν τη διαφορά. Γιος του πολύπειρου Μιρτσέα Λουτσέσκου έχει ήδη φτάσει μακρύτερα από τον πατέρα του φέτος, παρότι ασχολείται μόλις τρία χρόνια με το επάγγελμα! Οσοι το φθινόπωρο υποπτεύτηκαν ότι η νίκη των Ρουμάνων επί της Σαχτάρ στην Ουκρανία (0-1) ήταν… κανονισμένη από την οικογένεια Λουτσέσκου, καταπίνουν τη γλώσσα τους τώρα που η Ραπίντ, η οποία στο εθνικό πρωτάθλημα είναι φέτος μόλις 7η με 26 βαθμούς σε 16 αγώνες, απέκλεισε διαδοχικά τις Φέγενορντ (1-0, 1-1), ΠΑΟΚ (1-0), Ρεν (2-0), Χέρτα (1-0, 2-0), Αμβούργο (2-0, 1-3).

ΕΙΔΙΚΑ η πρόκριση επί του Αμβούργου, ομάδα που στην μπουντεσλίγκα αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία της Μπάγερν, ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη πως η πορεία της Ραπίντ μόνο συμπτωματική δεν είναι!

Από τους Ρουμάνους οι περισσότεροι είναι ανερχόμενοι. Ξεχωρίζουν ασφαλώς οι δυο επιθετικοί της, Μπούγκα και Νικουλάε (πρώτοι της σκόρερ στο ΟΥΕΦΑ με 10 και 8 γκολ αντίστοιχα), ο έμπειρος μέσος Μαλνταραζάνου (5 γκολ), ο γκολκίπερ Κόμαν και οι αμυντικοί Μπαντόι, Μαφτέι, που συγκροτούν ένα εξαιρετικά συμπαγές συγκρότημα, που δέχτηκε όλα κι όλα 6 γκολ σε 14 ματς στο φετινό ΟΥΕΦΑ!

Ο ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΙΑΝ

Και μην φανταστεί κανείς ότι η Ραπίντ διαθέτει σπουδαίο ρόστερ… Ο ιδιοκτήτης της, Γκεόργκε Κόπος, είναι ισχυρός πολιτικά (υπήρξε και πρωθυπουργός), η ομάδα στηρίζεται οικονομικά από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό "Lukoil", αλλά διαθέτει όλο κι όλο έναν αλλοδαπό, τον Αρμένιο Αρταβάζ Καραμιάν, του οποίου προηγούμενη ομάδα ήταν η… Παναχαϊκή!