Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Πορτρέτο

( ιατροφιλόσοφοι της σήμερον :: 10/3/2006 18:04:23) 

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Ιατροφιλόσοφοι της σήμερον

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ποιητής - συγγραφέας

Γνωρίζω αρκετούς γιατρούς, με ορισμένους μάλιστα είμαι φίλος, με τιμούν δηλαδή με τη φιλία τους άνθρωποι οι οποίοι επιδίδονται συστηματικά στην καλλιέργεια των γραμμάτων, διαβάζοντας πολλά και ποικίλα εκτός της λογοτεχνίας, όπως οι κατά πολύ παλαιότεροί μας ιατροφιλόσοφοι, στο πρότυπο, το ευεργετικό, πάντα, του Αδαμαντίου Κοραή.

Πρώτος και καλύτερος ανάμεσά τους ο Δημήτριος Πατάκας, γνώστης αξιοθαύμαστος της ιστορίας μας, αρχαίας και νεοτέρας συν τοις άλλοις. Ο οποίος διορθώνει και ελέγχει συχνά κάποιους σαν τη μετριότητά μου, συγγραφείς ιστορικών πονημάτων και πονηματίων. Βαθύς γνώσης του Θουκυδίδη επιπλέον διατείνεται βάσιμα ότι ο λοιμός, που έπληξε την Αθήνα και σύψυχη την Αττική, προκαλώντας συν τοις άλλοις και τον θάνατο του Περικλή, ήταν μια επιδημία γρίπης, όπως δείχνουν οι σχετικές περιγραφές και όχι πανώλης, καταπώς πιστεύουν διάφοροι ανίδεοι της ιατρικής επιστήμης.

Εκείνος ο λοιμός υπήρξε βέβαια σωτήριος για τον Φειδία, ο οποίος κρατούνταν τότε στην ψειρού της εποχής υπόδικος, με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε κάποια ποσότητα χρυσού από το άγαλμα της Αθηνάς που κατασκεύαζε, αδίκως κατ' εμέ (που σκέφτομαι ως ποιητής εν προκειμένω), δικαίως σύμφωνα με τον Πατάκα (ο οποίος συλλογάται ορθολογικά). Πάντως, ο μέγας γλύπτης επωφελούμενος από τη γενική, λόγω λοιμού, διάλυση του αθηναϊκού κράτους, τη σκαπούλαρε τότε και δεν επέστρεψε ποτέ στην Αθήνα. Αλλά δούλεψε μεγαλουργικά στην Ολυμπία τον Δία, το αριστούργημά του, που μεταφέρθηκε αργότερα ολόσωμος στην Κωνσταντινούπολη και βρισκόταν εκεί ως το 450 μ.Χ., οπότε κάηκε, στο μέγαρο του Λαύσου, την οιονεί γλυπτοθήκη της νεότερης ρωμαϊκής πρωτεύουσας.

Υπάρχουν και άλλοι βέβαια κοντά στον Δημήτριο Πατάκα, ιατροί δόκιμοι και διανοούμενοι συγχρόνως, γνώστες της παντοδαπής γραμματείας μας, και ας μην σπούδασαν εν Παταουίω, όπως το ήθελε η παράδοση πριν από εκατόν ογδόντα και τόσα χρόνια, άνθρωποι όπως ο Φαίδων Χαρσούλης ή ο Νίκος ο Στάγκος. Ο κ. Χαρσούλης, για παράδειγμα, μου μιλούσε ένθερμα τις προάλλες για μια βιογραφία του Ξενοφώντα, μυθιστορηματική μεν, αλά γλαφυρότατα γραμμένη.

Το λάλον ύδωρ υπάρχει ακόμη, φίλοι, και δη όπου δεν το περιμένετε.

Όλα τα σφάζει Έτσι λύσαμε την απορία πού βρέθηκαν μες στο καταχείμωνο τα καρπούζια σε πάγκους ορισμένων "μπουτίκ" φρούτων. Η φωτογραφία από αγορά πόλης της ανατολικής Ινδίας, όπου ο νεαρός πωλητής μοχθεί για το μεροκάματο. Φωτ. Reuters/Rupak De Chowdhuri

Φώτης Κουβέλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίνουσες ευθύνες τόσο της Vodafone όσο και της Erickson. Έχει ξεσπάσει πόλεμος και εμείς παρακολουθούμε.

Στέφανος Μάνος ανεξάρτητος βουλευτής Για να γίνει σοβαρός διάλογος για το ασφαλιστικό, πρέπει να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία και για το θέμα αυτό έχω σοβαρότατες αμφιβολίες.