Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πορτρέτο

( παραιτήθηκε ο πειραιώς :: 3/2/2006 21:20:01) 

Μετά από 28 χρόνια ο κ. Καλλίνικος φεύγει από τη μητρόπολη Πειραιώς.

Αποχωρεί από τη μητρόπολη ο κ. Καλλίνικος πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Παραιτήθηκε ο Πειραιώς

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΑΜΠΡΟΜΗ

Την παραίτησή του από τη μητρόπολη Πειραιώς για λόγους υγείας υπέβαλε χθες στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Καλλίνικος, πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ιδρυτής της μοναστικής αδελφότητας της Χρυσοπηγής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη Πειραιώς, "ο κ. Καλλίνικος, άγων το ογδοηκοστόν έτος της ηλικίας του και επιβαρυνθείσης της υγείας του, απεφάσισε και υπέβαλε σήμερον 3η Φεβρουαρίου ε.έ. εις την Ιεράν Σύνοδον… την εκ του θρόνου της ιεράς μητροπόλεως Πειραιώς οικειοθελή παραίτησίν του". Όπως προστίθεται, ο ογδοντάχρονος μητροπολίτης επιθυμεί "να ζήσει το υπόλοιπον της ζωής του εν περισυλλογή και προσευχή".

Η παραίτηση του κ. Καλλίνικου αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδας την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστεί τοποτηρητής του θρόνου ωσότου συγκληθεί, ενδεχομένως εκτάκτως, η σύνοδος τη Ιεραρχίας, προκειμένου να πληρωθούν τα κενά στις μητροπόλεις Πειραιώς και Σισανίου και Σιατίστης (μετά την εκδημία του μακαριστού Αντώνιου) και νέων που δεν αποκλείεται να προκύψουν στις Νέες Χώρες.

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούζος γεννήθηκε το 1927 στο Βαρθολομιό Ηλείας. Από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να αναλάβει τα ηνία της οικογένειάς του, αφού η οικονομική καταστροφή του εμπόρου πατέρα του και ο αιφνίδιος θάνατός του τον έφεραν αντιμέτωπο με την εξασφάλιση των προς το ζην. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην εκκλησία ως ιεροψάλτης και μαθητής κατηχητικών σχολείων. Το 1953 εργάστηκε στην αδελφότητα θεολόγων "Η Ζωή" της Πάτρας. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1956, αφού προηγουμένως εκπλήρωσε στις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Σε ηλικία 31 ετών έγινε δεκτός στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου γνώρισε τα πνευματικά του αδέλφια, αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1959, το 1973 ιδρύθηκε το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής και δύο χρόνια αργότερα εκλέχθηκε τιτουλάριος μητροπολίτης Ρωγών.

Στο θρόνο από το 1978

Το 1978, ύστερα από την εκδημία του μητροπολίτη Πειραιώς Χρυσόστομου, ο κ. Καλλίνικος διεκδίκησε με τον σημερινό αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο την κενωθείσα μητρόπολη, στην οποία εκλέχθηκε με δώδεκα ψήφους διαφορά.

Το 1991, επί αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ, ιεροψάλτης τον κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση, υπόθεση που τότε αποσύρθηκε, αλλά επανήλθε πρόσφατα από τον ίδιο ιεροψάλτη Ηλία Τούμπα. Ο κ. Καλλίνικος απέδωσε τον πόλεμο εναντίον του στον μακαριστό Σεραφείμ και σε κληρικό εξαιτίας των προσπαθειών που κατέβαλε ο ίδιος για την αποκατάσταση των ιερωνυμικών ιεραρχών. Κατά τη διάρκεια της κάθαρσης ζήτησε τη διενέργεια ανακρίσεων για την υπόθεση, παρότι η ΔΙΣ τον απάλλαξε. Προηγουμένως δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει "παρδαλούς" ορισμένους που κινούνταν στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον ούτε να τιμωρήσει μοναχό του που είχε αναμειχθεί στην υπόθεση Βαβύλη.