Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την 20ή επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ούλοφ Πάλμε τίμησε χθες η Σουηδία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό έργο που άφησε πίσω του τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή σκηνή. Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, την ώρα που έβγαινε από κινηματογράφο στο κέντρο της Στοκχόλμης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίσμπετ, χωρίς σωματοφύλακες, όπως άλλωστε συνήθιζε. Ο δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει, ενώ το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ.

Τριαντάφυλλα υπήρχαν χθες πάνω στην μπρούτζινη πλάκα, που δείχνει την ακριβή τοποθεσία στην οποία σκοτώθηκε ο Πάλμε στις 23:21 τοπική ώρα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986. Αντιπροσωπεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επισκέφθηκε τον τάφο του, ενώ επίσκεψη στην τελευταία κατοικία του πραγματοποίησε και ο επίσης σοσιαλδημοκράτης νυν πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, ο οποίος εκφώνησε στη συνέχεια ομιλία για την πολιτική κληρονομιά του Πάλμε.

Ένθερμος υποστηρικτής του περίφημου "σουηδικού μοντέλου" και ο άνθρωπος που γιγάντωσε το σουηδικό κοινωνικό κράτος στην εσωτερική σκηνή, ο Πάλμε ήταν επίσης πολύ δραστήριος στην εξωτερική πολιτική. Η δεδηλωμένη αντίθεσή του στον πόλεμο στο Βιετνάμ και η πολιτική του της ουδετερότητας και υπέρ του ανοίγματος προς τον Τρίτο Κόσμο, με την υποστήριξη των καθεστώτων του Κάστρο στην Κούβα και των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, είχαν εκνευρίσει την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Ο δολοφονηθείς Σουηδός ηγέτης υπήρξε επίσης σφοδρός επικριτής του απαρτχάιντ και ένθερμος υποστηρικτής της αναδιανομής του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είκοσι χρόνια μετά μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τη δολοφονία του, με σχεδόν κάθε Σουηδό να διαθέτει και τη δική του θεωρία συνωμοσίας, από τη στιγμή που ο άνθρωπος ο οποίος είχε συλληφθεί ως δολοφόνος, ο Κρίστερ Πάτερσον, αφέθηκε ελεύθερος.