Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα 75ά γενέθλιά του γιόρτασε χθες με μεγάλη επισημότητα στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου του Κρεμλίνου ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν παρουσία 250 υψηλών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αλλά και οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β' επέδωσε χθες το πρωί στον Μπορίς Γέλτσιν τα διακριτικά της τάξης του Ντμίτρι Ντονσκόι, τα οποία απονέμονται στους υπερασπιστές της Ρωσίας.

Οι εφημερίδες της Μόσχας αφιέρωσαν χθες ολόκληρες σελίδες στον Μπορίς Γέλτσιν, υπογραμμίζοντας τον αντιφατικό αλλά ουσιαστικό ρόλο του στην ιστορία της χώρας. "Μας έδωσε την ελευθερία", "Μπορίς ο Α'. Ζούμε πάντα στην εποχή Γέλτσιν" είναι οι τίτλοι των εφημερίδων "Βρέμια Νοβοστέι" και "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα".

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τίμησε τον προκάτοχό του στην εφ' όλης της ύλης ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη, κάνοντας μνεία σε αυτόν που "πρόσφερε την ελευθερία" στους Ρώσους, σε έναν άνδρα "τεράστιας ιστορικής αξίας".

Ο μέσος Ρώσος πάντως μάλλον έχει αρνητική άποψη για το ρόλο του πρώην προέδρου: Το 70% εκτιμά ότι η εποχή Γέλτσιν έφερε περισσότερο κακό παρά καλό και μόλις το 13% έχει αντίθετη άποψη σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων "Λεβάντα", που διενεργήθηκε από 16 έως 19 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων. Τουλάχιστον στους μισούς Ρώσους (55%) ο Γέλτσιν δεν είναι διόλου δημοφιλής, 33% δηλώνει ουδέτερο και μόλις το 9% μιλά θετικά για τον πρώην πρόεδρο.