Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( ο ερικσον προανηγγειλε τη ληξη της θητειας του στην εθνικη αγγλιας :: 24/1/2006 20:30:53) 

Ο Έρικσον κατά τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασής του να εγκαταλείψει την εθνική Αγγλίας μετά το Μουντιάλ 2006.

επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Ο ΕΡΙΚΣΟΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ

Μουντιάλ και τέλος

Κάτι τα πρόσφατα εις βάρος του δημοσιεύματα των ταμπλόιντ (ο ίδιος έκανε λόγο χθες για "τσίρκο των μίντια εις βάρος της προσωπικής μου ζωής"), κάτι η γκρίνια των Άγγλων φιλάθλων, αλλά κυρίως ο κορεσμός, μετά από σχεδόν έξι χρόνια στην ίδια θέση, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον το πήρε απόφαση. Έτσι μετά το καλοκαιρινό ραντεβού του με την ιστορία στο Μουντιάλ 2006, θα αποχωρήσει από τον πάγκο της εθνικής Αγγλίας

Ο Σουηδός τεχνικός, ο πρώτος αλλοδαπός στην ιστορία των "λιονταριών", είχε συμβόλαιο -και μάλιστα εξαιρετικά παχυλό, με ετήσιες αποδοχές 6 εκατ. ευρώ!- ως το 2008, ωστόσο κι ο ίδιος δεν άντεχε άλλο τη σχεδόν… δημοσιοϋπαλληλική μονοτονία της θέσης του εκλέκτορα. Γι' αυτό και δεν ήταν δύσκολο αν συμφωνήσει με την ομοσπονδία για το κοινή συναινέσει "διαζύγιο", αμέσως μετά το Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου θα επιδιώξει να… γράψει ιστορία πριν αποχωρήσει.

"Δεν ήταν τα τελευταία δημοσιεύματα που με οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσω. Είχαμε από καιρό συμφωνήσει με την ομοσπονδία για να λήξει η συνεργασία μας το καλοκαίρι", τόνισε ο 57χρονος τεχνικός, που έδωσε σύνθημα για "κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στη Γερμανία"!

Στο νησί, ο Σουηδός ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενος. Ουδείς αμφισβήτησε τις ικανότητές του, αν και περίμεναν κάτι περισσότερο από τις δυο παρουσίες της Αγγλίας στα προημιτελικά στις τελικές φάσεις του Μουντιάλ 2002 και του Euro 2004. Από την άλλη, στην Αγγλία των ποδοσφαιρικών παραδόσεων είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν συνήθισαν την ιδέα του ξένου τεχνικού, παρότι ήταν ο Έρικσον που οδήγησε την εθνική στην "επική" νίκη επί των Γερμανών στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο του 2001 με 1-5 (προκριματικά Μουντιάλ 2002).

Ο Έρικσον, που θα αποζημιωθεί με άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για την πρόωρη λύση της συνεργασίας του (!), είχε αναλάβει την Αγγλία τον Ιανουάριο του 2001 και σε 56 παιχνίδια είχε να επιδείξει 31 νίκες, 15 ισοπαλίες και 10 ήττες. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο "ΔΙΑΔΟΧΟΣ": Για τον αντικαταστάτη του Έρικσον, φυσικά, υπάρχει καιρός, ωστόσο ήδη ξεκίνησε η κούρσα της διαδοχής. Πιθανότερο θεωρείται πως δεν θα ακολουθηθεί η "συνταγή" του αλλοδαπού τεχνικού, παρά θα επιλεγεί Άγγλος, με πρώτα φαβορί τους ανερχόμενους Σαμ Αλαρντάις (Μπόλτον), Στιβ Μακ Κλάρεν (Μίντλεσμπρο), Άλαν Κέρμπισλι (Τσάρλτον). Αν, πάλι, γίνει η έκπληξη με κάποιον εκτός νησιού, επικρατέστεροι είναι ο Βραζιλιάνος Λουίς Φελίπε Σκολάρι, ο Γερμανός Ότμαρ Χίτσφελντ κaι ο Ολλανδός Γκους Χίντινκ, ενώ αουτσάιντερ θεωρούνται κaι οι Στιβ Μπρους, Μάρτιν Ο'Νιλ, Στιούαρτ Πιρς.