Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( βενιαμιν νετανιαχου ) 

ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γιόρτασε χθες τα 49α γενέθλιά του στη Φυτεία Γουάι του Μέριλαντ, έξω από την Ουάσιγκτον, όπου επί έξι μέρες πραγματοποιείται η διάσκεψη κορυφής για το Μεσανατολικό, με τη συμμετοχή του Γιασέρ Αραφάτ, του Μπιλ Κλίντον και από χθες και του Ιορδανού βασιλιά Χουσεΐν. Η παρέα, βέβαια, δεν ήταν η πλέον ιδεώδης για να περάσει κάποιος τα γενέθλιά του, ακόμα και αν είναι πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τη μικρή γιορτή ανέλαβε να οργανώσει η σύζυγός του Σάρα, η οποία συνοδεύει στη διάσκεψη τον Βενιαμίν Νετανιάχου, παρά την εμφανή δυσφορία της αμερικανικής πλευράς, η οποία δεν επιθυμούσε την παρουσία μελών των οικογενειών των συμμετεχόντων.

Αναφερόμενος στα γενέθλια, αλλά και στην αντιτρομοκρατική ψύχωση του Βενιαμίν Νετανιάχου, αρθρογράφος της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχαρονότ" σημείωσε χιουμοριστικά: "Στη γιορτή των γενεθλίων θα είχε σίγουρα τούρτα και δώρα. Όχι όμως μπαλόνια. Θα μπορούσε να σκάσει κανένα, και δεν είναι η στιγμή κατάλληλη για τέτοια".

Η εφημερίδα αυτή, άλλωστε, δε χάνει ευκαιρία να "πικάρει" τον ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Μπίμπι, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα ή πιπεράτες ιστορίες του στενού περιβάλλοντός του, ή ακόμη διενεργώντας δημοσκοπήσεις από τις οποίες βγαίνουν δυσάρεστα συμπεράσματα για τον ίδιο. Παράδειγμα, η δημοσκόπηση για το ποιόν θεωρούν οι Ισραηλινοί ως το σημαντικότερο ηγέτη που είχαν ποτέ. Προς μεγάλη απογοήτευση του Μπίμπι, οι συμπατριώτες του εκτιμούν ότι είναι ο λιγότερο σημαντικός πρωθυπουργός που είχαν στα 50 χρόνια του κράτους του Ισραήλ. Σημαντικότερος όλων θεωρείται ο πρώτος πρωθυπουργός, Νταβίντ Μπεν Γκουρίον, ο οποίος συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο Γιτζάκ Ραμπίν, ο "ειρηνοποιός" πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε το 1995. Τρίτος είναι ο Μεναχέμ Μπεγκίν ο οποίος, το 1979, υπέγραψε την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο. Τελευταίος με μόλις 2% έρχεται ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Μόνο πλεονέκτημά του έναντι των προκατόχων του είναι ότι έχει ακόμα τα χρονικά περιθώρια να κάνει κάτι σημαντικό.