Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( ανατολι ονοπριενκο ) 

ΑΝΑΤΟΛΙ ΟΝΟΠΡΙΕΝΚΟ

Θεωρείται ο χειρότερος εγκληματίας στην ιστορία της Ουκρανίας. Ο ίδιος αποκαλεί εαυτόν "καλύτερο δολοφόνο στον κόσμο". Η δίκη του, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ήδη ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου για τους 52 στυγερούς φόνους, τους οποίους ομολόγησε ότι διέπραξε από το 1989 ως το 1996. Ο Ανατόλι Ονοπριένκο, 39 ετών, εργένης και πατέρας ενός παιδιού, έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και πολλούς ειδικούς με τη συμπεριφορά και τα εγκλήματά του.

Στη διάρκεια της δίκης του, ο Ονοπριένκο -για τον οποίο έχουν γραφτεί ακόμη και ποιήματα στον ουκρανικό Τύπο- υποστήριξε ότι τον είχαν "προσλάβει ως δολοφόνο οι μυστικές υπηρεσίες", ότι οι πράξεις του "υπαγορεύονται από μια ανώτερη δύναμη", ότι είναι "ο διάβολος προσωποποιημένος". Είπε επίσης ότι επέλεγε τις τοποθεσίες για τα εγκλήματά του εις τρόπον ώστε να σχηματίζουν ένα σταυρό και ότι σκότωνε για να αποκτήσει δημοσιότητα.

Σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας ζήτησε καινούργιο δικηγόρο "κάτω των 50 ετών, Εβραίο, ή κατά το ήμισυ Εβραίο, με διεθνή εμπειρία" και στο τέλος αρνήθηκε να εξεταστεί ως μάρτυρας.

Η συμπεριφορά του δεν έπεισε τον εισαγγελέα ότι πρόκειται για σχιζοφρενή. "Αυτές οι ιστορίες για φωνές από το υπερπέραν και για μυστικές υπηρεσίες αποτελούν απλώς και μόνο προσποίηση", είπε στην αγόρευσή του ο Γιούρι Ιγκενατένκο. Το ίδιο διαβεβαιώνει και η επιτροπή ψυχιάτρων, η οποία ανέλαβε να γνωματεύσει σχετικά με την πνευματική υγεία του Ονοπριένκο. Ο πρόεδρος της επιτροπής υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να αποφύγει τη θανατική ποινή.

Από την άλλη πλευρά, μία ψυχίατρος είχε διαγνώσει το 1994 σχιζοφρένεια στον Ονοπριένκο, ενώ ο δικηγόρος ενός συγκατηγορουμένου του υποστηρίζει ότι κανείς λογικός άνθρωπος δε θα διέπραττε τόσο φοβερά εγκλήματα. Όμως, ο εισαγγελέας Ιγκενατένκο απεφάνθη ότι ένας σχιζοφρενής δε θα μπορούσε να είναι τόσο οργανωμένος και -όπως όλα δείχνουν- το δικαστήριο θα κάνει δεκτή τη δική του άποψη.