Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( ρομανο προντι ) 

ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ

Ο καθηγητής Οικονομικών Ρομάνο Πρόντι, άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είναι πλέον ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιταλικής πολιτικής ζωής. Η επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, πρωθυπουργία του, από το Μάιο του 1996 μέχρι την ανατροπή του από τους κομμουνιστές, τον Οκτώβριο του 1998, έκανε τον Ρομάνο Πρόντι στα μάτια των συμπατριωτών του συνώνυμο της σταθερότητας και της σοβαρότητας.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, εντείνονται οι φήμες για διαταραχή των -ουδέποτε θερμών άλλωστε- σχέσεών του με τον ηγέτη της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα. Οι φήμες εντάθηκαν ύστερα από την απόφαση του Ρομάνο Πρόντι να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως επικεφαλής δικού του συνδυασμού. Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός πήρε μια πρώτη θετική ένδειξη της απήχησης του εγχειρήματός του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Στάμπα", ο συνδυασμός του Ρομάνο Πρόντι, που φέρει την ονομασία "Οι Δημοκράτες", συγκεντρώνει τις προθέσεις ψήφου του 12% του εκλογικού σώματος. Ποσοστό μάλλον ικανοποιητικό, το οποίο λογικά, όμως, θα αφαιρεθεί από τα άλλα κόμματα του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς. Άλλωστε, η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι η δημοτικότητα του Μάσιμο ντ' Αλέμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Ικανοποιημένοι από τον πρωθυπουργό είναι οι Ιταλοί σε ποσοστό 56%, έναντι 62% τον Ιανουάριο.

Στα ατού του Ρομάνο Πρόντι είναι η εκλογική σύμπραξή του με τον δημοφιλή πρώην υπουργό και δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο, ο οποίος έχει ιδρύσει δική του πολιτική κίνηση υπό την επωνυμία "η Ιταλία των Αξιών". Ο τεχνοκράτης οικονομολόγος και ο διώκτης της διαφθοράς τονίζουν ωστόσο ότι παραμένουν στο χώρο της κεντροαριστεράς, και δε θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή τους στον συνασπισμό της Ελιάς.

Ένα επί πλέον ατού του Ρομάνο Πρόντι είναι ότι εμφανίζεται με τον αέρα του εν δυνάμει νέου προέδρου της Κομισιόν. Χθες μάλιστα στο Μιλάνο, όπου συναντώνται οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, άκουσε τον Τόνι Μπλερ να δηλώνει ότι "θα είναι πολύ ευτυχής αν ο Ρομάνο Πρόντι προταθεί για τη θέση αυτή".