Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Πορτρέτο

( ερωτευμένος με την ταραμπούκα :: 26/1/2006 18:56:40) 

Η εμβάθυνση στις μουσικές παραδόσεις των λαών αποτελεί προσωπική ανάγκη για τον δεξιοτέχνη της ταραμπούκας Αχμέτ Μισιρλί.

Ερωτευμένος με την ταραμπούκα

Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗ

Η εξαιρετική συνεργασία και η ζεστή φιλία που ένωσε την τελευταία τριετία το γνωστό σχήμα "Εν Χορδαίς" με τον δεξιοτέχνη της ταραμπούκας Αχμέτ Μισιρλί θα εκφραστεί απόψε και αύριο στην "Αίγλη".

Ο Τούρκος μουσικός θα εμφανιστεί μαζί με το συγκρότημα με αφορμή την ταυτόχρονη κυκλοφορία σε Ελλάδα και Τουρκία του νέου του CD στο πλαίσιο της σειράς "Μεγάλοι δεξιοτέχνες της Μεσογείου".

Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να περιδιαβούμε στα μονοπάτια της έθνικ μουσικής με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε μεσογειακούς ρυθμούς.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλά στη "Μ" για την επιθυμία του να ταξιδεύει και να πειραματίζεται με το ρυθμό. "Δεν έχω την αίσθηση ότι επιτελώ κάποιο έργο, ότι έχω θέσει κάποιο στόχο. Είναι προσωπική ανάγκη αυτή μου η αναζήτηση στις μουσικές παραδόσεις των λαών. Όταν πήγα στην Ισπανία, ήθελα να εμβαθύνω στο ρυθμό των 12/8. Ήταν μια απίστευτη έλξη αυτή που αισθανόμουν για αυτόν το ρυθμό".

Και τώρα στην Ελλάδα πώς νιώθει; "Αντιλαμβάνομαι μια ασύγκριτη μουσική γειτνίαση με την πατρίδα μου, την Τουρκία. Έχουμε ίδιους ρυθμούς, ίδιους μουσικούς τρόπους (αυτό που εμείς λέμε μακάμ). Τελευταία σκέφτομαι αρκετά και την Ινδία. Κάτι με τραβά και προς τα εκεί…".

Μελετά τις μουσικές παραδόσεις με πάθος, εμβαθύνει σ' αυτές, τον απασχολεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. "Από όλες τους σώζω μέσα μου κομμάτια. Σώζω μουσική και ρυθμούς, σώζω ανθρώπους και εικόνες. Οι αισθήσεις μου δεν λειτουργούν συμβατικά στα μέρη που αγαπώ. Τη μουσική την οσφραίνομαι, τις εικόνες τις αισθάνομαι… αυτό είναι που πραγματικά απολαμβάνω".

Μελέτη στην απομόνωση της ερήμου

Γεννημένος στην Άγκυρα, ξεκίνησε από μικρή ηλικία το μαγικό ταξίδι στο χώρο του ρυθμού. Αρχικά μελέτησε ταραμπούκα με την παραδοσιακή τουρκική τεχνική. Αργότερα, το ταξίδι του στην Αίγυπτο τον έφερε σε επαφή με τον αραβικό τρόπο παιξίματος, που τον υιοθέτησε καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση μεταξύ των μουσικών της Αιγύπτου. Η διαρκής αναζήτηση τον ώθησε στην έρημο, όπου σε συνθήκες απομόνωσης μελέτησε και εξέλιξε μια καθαρά δική του τεχνική παιξίματος. "Η σχέση μου με την ταραμπούκα είναι ερωτική. Την ερωτεύτηκα όταν ήμουν πολύ νέος και μέσα στο πέρασμα του χρόνου δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να την αγαπώ λιγότερο. Σαφώς ο έρωτας είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας. Για μένα η ταραμπούκα δεν είναι επάγγελμα. Δεν υπήρξε ποτέ. Είναι απλά… ολόκληρη η ζωή μου!", καταλήγει χαρακτηριστικά.