Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έχοντας εξασφαλισμένη μία περίοπτη θέση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, θα προεδρεύσει σήμερα για τελευταία φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, έχοντας συμπληρώσει αισίως δεκαοκτώμισι χρόνια στο τιμόνι της. Ο 79χρονος Γκρίνσπαν αναμένεται ότι, στην τελευταία του πράξη ως ισχυρότερος κεντρικός τραπεζίτης του πλανήτη, θα ανεβάσει για ακόμη μία φορά το επιτόκιο του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντάς του στο 4,5%. Θα πρόκειται για την 14η (!) αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τα μέσα του 2004.

Ο διάδοχός του Μπεν Μπενάνκε έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές, όλα τα προσόντα για να εξελιχθεί σε σπουδαίο κεντρικό τραπεζίτη, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσει τον Γκρίνσπαν, που θεωρείτο από πολλούς ως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος των ΗΠΑ, πίσω από τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.

Η μακρά και εν πολλοίς επιτυχημένη θητεία του Γκρίνσπαν του εξασφάλισε τη φήμη του "σοφού" τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ. Ειδικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, μια περίοδο που συνοδεύτηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ο Γκρίνσπαν αποθεώθηκε από τις αγορές, τους αναλυτές και τους πολιτικούς ηγέτες, ως ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Ο Γκρίνσπαν πέρασε δύσκολες ώρες στις αρχές της νέας χιλιετίας, μετά το ηχηρό σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας και το οικονομικό τέλμα στο οποίο έπεσαν οι ΗΠΑ μετά το 2001. Χάρη όμως στη συστηματική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ την οποία επιμελήθηκε, ο Γκρίνσπαν βοήθησε στην αντιστροφή του κλίματος που επιτρέπει σήμερα στην Αμερική να θεωρείται και πάλι η "ατμομηχανή" της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Γκρίνσπαν γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη το 1926. Μεγάλωσε με τη μητέρα και τους παππούδες του, καθώς οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν ήταν ακόμη παιδί. Η πρώτη του αγάπη ήταν το μπέιζμπολ, ενώ στην εφηβεία του αφιερώθηκε στο κλαρινέτο. Θήτευσε μάλιστα επί δύο χρόνια στην περίφημη σχολή μουσικής Juilliard School, προτού τον κερδίσει η οικονομία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ