Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Πορτρέτο

( λι κουν χι ο άξιος κληρονόμος της samsung :: 4/1/2006 21:02:41) 

ΛΙ ΚΟΥΝ ΧΙ Ο άξιος κληρονόμος της Samsung

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λι έκρινε ότι η Samsung έπρεπε να κάνει τη στροφή προς την ποιότητα και την παγκόσμια κυριαρχία. "Αλλάξτε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά σας", διαμήνυσε στους εργαζομένους του

Παρότι πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, έζησε μια προσωπική τραγωδία με το χαμό της μοναχοκόρης του, ο πρόεδρος της Samsung Λι Κουν Χι μπορεί να γιορτάσει αύριο τα 64α γενέθλιά του ικανοποιημένος ότι αποδείχθηκε πανάξιος διάδοχος του πατέρα του και ιδρυτή του νοτιοκορεάτικου κολοσσού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Samsung έγινε μία από τις μόλις τέσσερις ασιατικές επιχειρήσεις στην ιστορία που έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. δολ. σε χρηματιστηριακή αξία. Η Samsung ιδρύθηκε το 1969 και ξεκίνησε την πορεία της ως μία ταπεινή κατασκευάστρια ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Λι έκρινε ότι ο όμιλος έπρεπε να ξεφύγει από την παραγωγή φτηνών και χαμηλής ποιότητας προϊόντων και να κάνει τη στροφή προς την ποιότητα και την παγκόσμια κυριαρχία. "Αλλάξτε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά σας", διαμήνυσε στους εργαζομένους του, οι οποίοι φρόντισαν να υλοποιήσουν και με το παραπάνω τα οράματα του αφεντικού τους.

Η Samsung Electronics, θυγατρική του ομίλου, είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο και εντάσσεται στη λίστα με τις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη. Αν εξαιρέσει κανείς τα αμερικανικά μεγαθήρια, η Samsung είναι σήμερα η δεύτερη πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως, πίσω από τη βρετανική Vodafone.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη μόλις 36 επιχειρήσεις έχουν κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 100 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ του Πακιστάν!

Όμως ο Λι δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Στόχος του είναι να συνεχίσει να προσελκύει τα ικανότερα μυαλά όχι μόνο της Νότιας Κορέας αλλά ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να διπλασιάσει τις πωλήσεις του ομίλου και να κάνει τη Samsung νούμενο ένα κατασκευάστρια παγκοσμίως σε είκοσι διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Η φιλοδοξία αυτή εξηγεί και το αμείωτο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της Samsung, η αξία της οποίας εικοσαπλασιάστηκε μετά το 1997 (μόνο το 2005 ανατιμήθηκε κατά 46%).

Εξάλλου ό,τι πιάνει ο Λι μέχρι τώρα γίνεται χρυσός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητή τηλεφωνία. Το 1997 η Samsung κατασκεύασε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν κατόρθωσε να υπερκεράσει την Ericsson και τη Siemens και είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, πίσω από τη Nokia και τη Motorola.

Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1942 ο Λι σπούδασε οικονομικά στο Τόκιο και είναι κάτοχος MBA του πανεπιστημίου "Τζορτζ Ουάσιγκτον" των ΗΠΑ. Μιλά κορεάτικα, αγγλικά και ιαπωνικά και από το 1996 είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το περιοδικό "Φορμπς", ξεπερνά τα 4 δισ. δολ.