Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πορτρέτο

( βαθιά θλίψη για το θάνατο του κρατερού ιωάννου ) 

Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κρατερού Ιωάννου

Ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες διεθνολόγους με παγκόσμια αναγνώριση, ο Κρατερός Ιωάννου, άφησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης, όπου είχε πριν από λίγες μέρες υποβληθεί επιτυχώς σε εγχείρηση, οι επιπλοκές της οποίας όμως αποδείχθηκαν μοιραίες.

Ο Κρατερός Ιωάννου γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε στο διεθνές δίκαιο.

Μέλος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1963, έγινε το 1971 διδάκτωρ του Διεθνούς Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Το 1977 εξελέγη καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Οκτώ χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του καθηγητή Δ. Ευρυγένη, τον διαδέχθηκε στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1997 όταν επελέγη για τη θέση του Έλληνα δικαστή στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο.

Διατηρούσε την άμισθη θέση του επίτιμου νομικού συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών από υπουργίας το Κάρολου Παπούλια, υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το 1983.

Από το 1989 έως το 1992 υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη βελτίωση της διαδικασίας στο πλαίσιο της σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ηγήθηκε της ομάδας των συνηγόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για τα μέτρα του Φεβρουαρίου 1994 σε βάρος των Σκοπίων, υπόθεση που κέρδισε η χώρα μας παρά τις αρνητικές προβλέψεις για την έκβασή της.

Η ελληνική γραμμή είχε προβάλει τη δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου, μία χώρα να λαμβάνει μέτρα για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων ακόμη και εάν αυτά θίγουν άλλες χώρες μέλη.

Το Σεπτέμβριο του 1995 ήταν ο νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στην κατάρτιση της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια, ενώ αργότερα ως μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε στο βραχύβιο ελληνοτουρκικό διάλογο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Αποχώρησε από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων όταν τον Οκτώβριο του 1997 ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο Κρατερός Ιωάννου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα, σχόλια και βιβλιοκρισίες σε νομικά περιοδικά με θέματα δημοσίου διεθνούς δικαίου προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου στην ελληνική, την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Η σορός του καθηγητή Ιωάννου, ο οποίος ήταν μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη θεσμοθέτηση του οργάνου, μεταφέρεται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατό του.