Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πορτρέτο

( γιώργος λιάνης :: 5/2/2006 20:47:01) 

Γιώργος Λιάνης

Είναι πάνω από μια 35ετία που ξεκίνησε από… εδώ (την πόλη) και πάλι από εδώ (δηλαδή την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας) και η παρουσία του ήταν ήδη από μόνη της μια ανατροπή στον μέχρι τότε ισχύοντα τρόπο γραφής.

Το να κάνεις ρεπορτάζ με ελαφρά δραματουργικό (αλλά όχι μελό) τρόπο και με μία δόση ποιητικής υπέρβασης είναι κάτι καινοτόμο, που ευθύς αμέσως κατάλαβαν οι άνωθέν του και τον άφησαν να δημιουργήσει.

Έκτοτε η ζωή του υπήρξε μια γλυκιά περιπέτεια με την έννοια των πολλών εξελίξεων και ανατροπών. Λυγερός, ταχύς και διεμβολιστής έκανε μια μικρή ποδοσφαιρική καριέρα με τη γαλάζια φανέλα, ενώ κάποια στιγμή εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, που ήταν πολύ πραγματιστικές για το στιλ του.

Η Αθήνα σύντομα τον απορρόφησε, τα μεγάλα έντυπα, οι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις αλλά προς τιμήν του δεν λησμόνησε την περίφημη φωτοχομάνα και λέει τώρα: "Ουσιαστικά έχω ζήσει σε μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη".

Συνέχισε τη δεκαετία του '80 πρωτοπόρος και στην τηλεόραση και κομίζοντας μαζί με την παρέα του ένα νέο σαβουάρ στο "χαζοκούτι" για το τι εστί ρεπορτάζ στη μικρή οθόνη.

Και το πρόσωπο του σημερινού πορτρέτου μας συνέχισε, όπως όλοι εκείνοι της περίφημης γενιάς του λατρεύοντας τη δουλειά του, την πολιτική, τις γυναίκες, το ποδόσφαιρο και τις ωραίες ανδρικές παρέες.

Όταν ήλθε η ώρα του, άνοιξε και η θύρα της πολιτικής και ευτύχησε να είναι από τους βασικούς που έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά, όπως δήλωσαν τρίτοι, χωρίς να έχει βάλει δραχμή στην τσέπη του.

Δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του και θεσμοθέτησε κι εκεί σε ένα πολύ καλό πολιτιστικό θεσμό.

Και φυσικά και η γραφή συνεχίστηκε μέσα από βιβλία, που ήταν είτε πρωτότυπα είτε αποτελούνταν από επιλογές πολύ καλών κειμένων του ("Ανταποκρίσεις").

Και ίσως τώρα σκέφτεστε πως αυτό δεν είναι πορτρέτο αλλά… αγιογραφία, δεν είναι διεισδυτική ματιά αλλά μυθοποίηση. Κι όμως, κάπως έτσι είναι τα πράγματα, μια και το πρόσωπο του σημερινού πορτρέτου με τη "γλυκύτητα" και την εσωτερική ενέργεια, την αίσθηση σταθερότητας που εμπνέει, μόνον μ' αυτά θα έφθανε, για να είναι παρόν στη στήλη.

Μας λείπουν αυτές οι ποιότητες, μας λείπει το ανέμελο και ανυστερόβουλο πάθος, κι αυτός ευτυχώς συνεχίζει να παραμένει ίδιος και σταθερός.

Και το όνομα αυτού Γιώργος Λιάνης, βουλευτής αλλά πάνω απ' όλα παντοτινός δημοσιογράφος.

Α.Ν.Δ.